Opeens achtervolgde de politie moordverdachten

24 oktober 2011 om 06:00 door Niels Rigter
Opeens achtervolgde de politie moordverdachten

Het is nog onduidelijk of de agenten die op de A2 een file afdwongen om vermeende benzinedieven te kunnen klemrijden, hebben gehandeld volgens de instructies. Het is zelfs onduidelijk in welke gevallen de politie opzettelijk een file mag veroorzaken. Afgelopen zaterdag kwam een 35-jarige man om het leven toen een auto op de vlucht voor de politie in een afgedwongen file reed.

Agenten waren nabij Vianen aangehaakt bij een auto met twee mannen die bij Culemborg zouden hebben getankt zonder te betalen. Tijdens de achtervolging ontdekte de politie dat het kenteken van de vluchtauto niet klopte. “De mannen hadden duidelijk wat te verbergen”, zegt een woordvoerder. Het tweetal negeerde sirenes en stoptekens, en ramde politiewagens die probeerden in te halen. “Dan heb je het niet meer over een mogelijke benzinediefstal, maar over poging tot doodslag.”

Voertuigen die vóór de vluchters reden, werden middels matrixborden en gebaren van motoragenten gemaand hun vaart te minderen. Nabij Abcoude reed de vluchtauto achterop een auto in de staart van de file. De inzittende kwam om. De twee vluchters werden aangehouden.

De politie hanteert richtlijnen voor het inzetten van middelen als sirenes en achtervolgingen. Volgens Jelle Egas van de Raad van Korpschefs is het daarbij vooral zaak dat het opsporingsmiddel in verhouding staat tot de verdenking. “Agenten mogen na overleg met meldkamer of leidinggevenden altijd afwijken van de richtlijnen.” In welke gevallen de politie een file mag afdwingen, is onduidelijk. “Het is lastig om die protocollen te achterhalen.” Maar dan nog, zegt Egas. “Politiewerk is niet het afvinken van protocollen. Het betekent dat je telkens een professionele inschatting van gevaar maakt. Daar zit geen een lijstje bij.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d