Wolfsen zegt sorry en belooft beterschap

31 augustus 2011 om 09:05 door Klaas Boomsma
Wolfsen zegt sorry en belooft beterschap

Gemeente, politie en justitie in Utrecht zijn laks geweest in het beschermen van Hans van Gemmert en Ton Daalhuizen, het stel dat werd weggepest uit de wijk Leidsche Rijn. In de gemeenteraad werd gisteren veel gepraat over ‘zichtbaarheid’, ‘daadkracht en, communicatielijnen. Maar op de vraag hoe het kan dat na maandenlang getreiter niet één verdachte is gepakt, is nog steeds geen helder antwoord.

“Uit deze zaak zijn zeker lessen getrokken”, vindt anti-discriminatiebureau Art 1. Midden-Nederland. Zo is er naar aanleiding van de problemen in Leidsche Rijn het zogenoemde Gay Alert ingesteld, een telefoonnummer dat gebeld kan worden bij homofobe pesterijen of intimidatie. Op zo’n melding wordt dan direct actie ondernomen door de gemeente, de politie en woningbouwcorporaties. Art. 1 vindt de gebeurtenissen in Leidsche Rijn geheel niet representatief voor Utrecht. “Er schort nog wel wat aan de veiligheidsbeleving onder homo’s en lesbiennes, maar wij krijgen maar weinig meldingen binnen.”

“Utrecht is juist een hele progressieve stad”, stelt Ron Bartels, voorzitter van homostudentenvereniging Anteros. “Zelf heb ik nooit last van homofobie. In de wijken gebeurt natuurlijk wel het een en ander.”

En daar willen gemeente, politie en justitie wat aan doen. Bijvoorbeeld het instellen van het Gay Alert en aanwijzen van vertrouwenspersonen voor slachtoffers. Politiechef Johan van Renswoude verzekerde gisteren de gemeenteraad en andere toehoorders ‘nog niet klaar te zijn’ met de jongens die Van Gemmert en Daalhuizen hun huis uit treiterden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d