Factor dertig voor albino’s in Afrika

30 mei 2011 om 10:01 door Iris Cohen
Factor dertig voor albino’s in Afrika

Een stichting die zonnebrandcrème inzamelt voor Afrikaanse albino’s. Het klinkt ludiek, geeft ook voorzitter Marjolein Geurts toe.

Wanneer ze mensen over het wereldwijd unieke project vertelt, wordt er aanvankelijk dan ook gegniffeld. Maar de situatie waarin deze witte negers verkeren, is allerminst om te lachen.
“Door het ontbreken van pigment zijn ze overgevoelig voor zonlicht. Zo gauw ze uit de schaduw stappen hebben ze pijn en verschijnen op den duur lelijke gezwellen op hun lippen en lichaam. Huidkanker ligt op de loer,” zegt Geurts, zelf arts in het UMC. “En dan worden velen ook nog eens verstoten, mishandeld of zelfs vermoord, omdat ze vervloekt zouden zijn. Of omdat bijgelovige Afrikanen zeker weten dat in hun afgehakte lichaamsdelen magische krachten schuilen.”

Onlangs nam Geurts het voorzitterstokje over van Nienke Sonneveld die de stichting in 2004 oprichtte. Twee jaar daarvoor ontmoette Sonneveld, eveneens arts, tijdens een stage in Malawi de albino-verpleegkundige Joyce Mussa. Al gauw knoopten ze een gesprek aan over zonnebrandcrème. Maar daar had Mussa nog nooit van gehoord. Sonneveld gaf haar een flesje, waarna de verpleegkundige zienderogen opknapte. Het idee voor het oprichten van de Stichting Afrikaanse Albino’s was geboren.
Momenteel stuurt de stichting jaarlijks tussen tien- en vijftienduizend flessen crème van tenminste factor 30 naar zo’n 2500 albino’s in tien Afrikaanse landen. Geurts: “Dankzij informatieverstrekking hebben we het gebruik teruggebracht tot zes flessen per albino per jaar.”

“Geld dat de stichting van donateurs ontvangt, gaat vooralsnog vrijwel geheel op aan transportkosten”, zegt Geurts. “Een paar keer per jaar worden de flessen, maar ook zonnebrillen, hoeden en UV beschermende kleding naar Afrika verscheept. Om de transportkosten te drukken, de werkgelegenheid te stimuleren en de albino’s niet te afhankelijk te maken van Grote Broer Europa, willen we ook steeds meer lokaal zonnebrandcrème produceren.”

Het mooie van de stichting vindt Geurts dat ze zich bezighouden met een “te behappen” probleem. “Met vrijwilligers boeken we concrete successen. Zonnebrandcrème lost natuurlijk niet alle problemen van albino’s op. Maar het is een goede stap.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d