Mariska Orbán-de Haas durft donker niet in

26 januari 2011 om 13:55 door Milou van der Will
Mariska Orbán-de Haas durft donker niet in

Hoofdredacteur Mariska Orbán-de Haas van het Katholiek Nieuwsblad is de laatste tijd veelvuldig onder de aandacht gekomen met haar standpunt over abortus. Een veelbesproken open brief aan VVD-kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert, optredens in tv-programma's, maar ook kruipt ze geregeld in de pen voor opiniestukken. Haar plotselinge bekendheid heeft haar veel kritiek opgeleverd. En die kritiek is niet zuinig.

Waarom heeft u ervoor gekozen om juist de afgelopen tijd zo stellig naar buiten te komen met uw standpunt over abortus?

Het is niet zo dat ik alleen maar hiermee naar buiten treed. Ik heb een volle agenda, vind veel meer zaken belangrijk. Het taboe dat ligt op het katholieke geloof, is daar één van - de belangrijkste eigenlijk. Of hoe we in deze tijd met seksualiteit omgaan: de vrouw als consumptievoorwerp. Maar op de een of andere manier wordt dit onderwerp vaker opgepakt, waaruit je kunt opmaken dat het blijkbaar een taboe is om tegen abortus te zijn. Een heel groot gedeelte van Nederland wil de discussie niet aan, maar ja, als we allemaal onze mond dichthouden, gebeurt er niks.

We stellen de vraag omdat is gebleken dat het aantal abortussen juist afneemt.

Daar ben ik ook heel blij mee, daar draagt de discussie die we erover voeren alleen maar aan bij. We moeten nog altijd de inhoudelijke, ethische discussie voeren over wat nu echt menselijk leven is. Daar ligt een taboe op. Wat ik oprecht vreemd vind is dat ik Twitteronderwerp nummer één ben als ik iets over abortus zeg, en veel minder reacties krijg als er in Nederland een journalist met de dood wordt bedreigd.

U krijgt doodsbedreigingen?

Ja, nadat ik bijvoorbeeld een tweet heb geplaatst over abortus of euthanasie. Je wilt niet weten hoeveel doodsbedreigingen of verwensingen ik de laatste tijd naar mijn hoofd geslingerd krijg. Gruwelijke foto's van zogenoemde postnatale abortussen, aan mij gericht. Ik zou niet eens weten hoe ik hier aangifte van moet doen: het zijn er zoveel, dan blijf ik de hele dag bezig.

Bent u bang?

Ja. Ik durf niet meer door het donker te fietsen. Van de week fietste ik sinds lange tijd weer eens alleen door het donker door het dorp waar ik woon, nou ik was hartstikke bang. Dat doe ik niet meer.

Er is veel te doen geweest over de open brief die u aan Jeanine Hennis-Plasschaert schreef. Heeft u daar achteraf spijt van gehad?

Ik heb er spijt van dat ik haar heb gekwetst, maar ik heb er absoluut geen spijt van dat ik het onderwerp op de kaart heb gezet. Ik heb Jeanine telefonisch geprobeerd mijn excuses aan te bieden, maar dat houdt ze af.

Nu u weet wat het heeft losgemaakt, zou u dan alsnog deze brief gepubliceerd hebben?

Ik zou een andere brief geschreven hebben.

Dinsdag had u op Twitter ook een aanvaring over dit onderwerp met Femke Halsema. Denkt u erover om uw standpunt met een andere strategie bij politici onder de aandacht te brengen, omdat deze manier blijkbaar niet werkt?

Halsema wilde de discussie niet met me voeren. En dat weten minder mensen, maar ze heeft al eerder geweigerd om de discussie op televisie met me aan te gaan. Ik word er niet moedeloos van, maar ik vind het wel jammer en laf.

Blijft u het proberen?

Jazeker. Het gaat om het menselijk leven: hallo! Dat is een inhoudelijke discussie waard.

Mariska Orbán-de Haas reageert donderdag samen met Women on Waves in Metro op stellingen over abortus, naar aanleiding van een voorstel van het CDA om de uiterste termijn van 24 weken naar 22 weken terug te brengen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d