48 uur in

Brugge: als je 48 uur te besteden hebt
Likeability of 5

48 uur in...Brugge

Colourbox

Foto van 'Metro'

3 JUN 2017

De historische binnenstad van Brugge staat sinds 2000 in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En niet voor niets, zo ontdekte onze verslaggever Charlotte Snel. Wie een trip zuidwaarts maakt, zal direct beamen dat de historische stad deze vermelding dubbel en dwars waard is.

Genieten in Brugge

Kraakverse bagels

In de knusse, vintage zaak Sansaveria Bagelsalon (4) kun je even op adem komen en genieten van een ruim aanbod zoete of hartige belegde bagels, soep, salades, quiches, verse ijsthee en overheerlijke desserts. Wij genoten van een kraakverse bagel met zalm. Een absolute aanrader.

Adres: Predikherenstraat 11

Sfeervol

Verscholen in een 16e - eeuws huisje vind je het sfeervolle restaurant Réliva. Op de kaart prijken topproducten als dagverse Noordzeevis, lokaal geteelde biologische groenten en fruit en Limousinrundvlees.

Adres: Goezeputstraat 6

Muziek en wijn

Aan de kleine houten tafeltjes van Wijnbar Est drink je een goed glas wijn. De uitbaters serveren meer dan 260 soorten, waarvan er maar liefst 26 per glas verkrijgbaar zijn. Leuk: op zondagavond is er livemuziek.

Adres: Braambergstraat 7

Smikkelen

De twee kleine groene frietkotten (1) voor het Belfort staan er al sinds 1897. En dat is te proeven; volmaakte friet!

Adres: Markt 7

Slapen in Brugge

Stijlvol
Wij sliepen in viersterren hotel Oud Huis de Peellaert, nabij het centrum. Het stijlvolle hotel heeft een prachtige, monumentale uitstraling van buiten én binnen. De klassiek gedecoreerde kamers zijn van alle gemakken voorzien en in de kelder van het hotel bevindt zich een prachtige wellness.

Modern

Ook op steenworp afstand van het centrum ligt het driesterrenhotel Floris Hotel Bruges. Het modern ingerichte hotel beschikt over een binnenzwembad en fitnessruimte. In de bar van het hippe verblijf kun je na een drukke dag onder het genot van een Belgisch biertje heerlijk bijkomen.

Eenvoudig

Het sfeervolle hotel Value Stay Bruges ligt op twee kilometer afstand van de stad Brugge. Dat kamers zijn simpel en klein, maar netjes. Ideaal voor de actieve stedentripper die niet van plan is om al teveel tijd in zijn hotel door te brengen en liever niet al te veel geld kwijt is aan een overnachting.

Doen in Brugge

Hemels uitzicht

Om het Belfort (2), ofwel de Halletoren, kún je niet heen. Wij waagden het erop en beklommen de 366(!) treden van de toren. Zeker de moeite waard: eenmaal boven word je beloond met een fantastisch uitzicht over Brugge en omstreken.

Adres: Belfort, Markt 7

Smullen

Een aanrader, vooral voor kinderen. In het Belgische chocolademuseum Choco-Story leer je hoe chocolade wordt gemaakt en uiteraard krijg je de gelegenheid om wat van de lekkernij te proeven. Smullen!

Adres: Wijnzakstraat 2

Interactief

Brugge kent sinds de zestiende eeuw een rijke traditie op het gebied van kantwerken. In het Kantmuseum word je op een leuke, interactieve manier ondergedompeld in de wereld van kant en klossen.

Adres: Balstraat 16

Struinen

Sinds 1821 wordt op de vismarkt (in een overdekte zuilengalerij) dinsdag tot zaterdagmorgen verse dagvis verkocht. Aan de markt ligt tevens een goede viszaak: Den Gouden Karpel, waar je terecht kunt voor een portie oesters, kreeftensoep of een volledig lunchmenu.

Adres: Vismarkt 9-10-11

Bierpret

Bierliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Brouwerij De Halve Maan: een authentieke brouwerij in het centrum van Brugge. Dagelijks worden er door het vriendelijke personeel rondleidingen door zowel de moderne brouwerij als het museum georganiseerd. Voor de echte fanatiekelingen is er de XL-tour met proefsessie na het brouwerijbezoek.

Adres: Walplein 26

Shoppen in Brugge

Kerstgevoel

Käthe Wohlfahrt (5) is een aanrader voor wie geen genoeg kan krijgen van kerstballen, bomen, en elfjes. Zelfs midden in de zomer is het in dit gezellige zaakje kerst.

Adres: Breidelstraat 4

Bierwalhalla

Je ziet ze in Brugge wel meer, winkels waar je allerlei soorten bier kunt krijgen. Maar de Bottle Shop (6) is wel een bezoek waard. In de strakke winkel worden liefst 500 soorten Belgisch bier verkocht.

Adres: Wollestraat 13

Antiek

Van wandkasten en oude melkkrukjes tot fauteuils en hedendaagse decoratie. Via de Vue (3) is de speciaalzaak voor verfijnde antiek in landelijke stijl.

Adres: Hoogstraat 40

Exclusief

In de hippe mannenzaak The Lodge vind je kleding van exclusieve labels als Saint-James, Pace Jeans en Filson. Leuk: er is meerdere keren per week een barbier in de zaak.

Adres: Langestraat 50

Zo kom je in Brugge

Wij reden in ruim 2,5 uur van Utrecht naar Brugge. Bedenk wel dat de binnenstad voor een groot deel autovrij is en het bij hotels vaak lastig parkeren is. Ook met de trein is de stad binnen een paar uur prima te bereiken. Je kunt kiezen voor de reguliere trein of Thalys (met overstap). In 100% Brugge staan diverse wandelroutes, die je naar highlights en de allerleukste adresjes leiden!

Tekst: Charlotte Snel, VRIJ magazine

BEKIJK OOK


love
user_e849e435ea0feec54a97c393c7ec91dfef32679a_avatar

Views

100+

Likeability of 5

48 uur in Domburg

Foto van 'Metro'

5 AUG 2017

Piet Mondriaan en Jan Toorop waren al fan van de oudste badplaats aan de Walcherse kust. VRIJ-verslaggever Bernice Breure bekeek hoe Domburg er tegenwoordig bijligt en constateert dat een verblijf in dit Zeeuwse stadje nog altijd zeer heilzaam is.

Shoppen in Domburg

Mondain

Hoewel Domburg in trek is bij toeristen met verschillende budgetten, was het van oudsher een elite-badplaats. Dat mondaine is terug te zien in het aanbod van kledingzaken: voor een plaatsje met nog geen 1500 inwoners heeft Domburg veel boetieks met bekende, internationale merken. Zoals Palazzo aan de Markt 1a.

Betaalbaar

Opvallend is Zwaailicht (Markt 2) met betaalbare jurken van het oer-Hollandse King Louie en aparte hebbedingen op het gebied van woondecoratie, waarin ook veel vintage- en retrokenmerken terugkomen.

Grappig

Voor een grappig souvenir is Goodies (3), aan de Noordstraat 3, een aanrader. Naast leren tassen, talloze armbandjes en fleurige sjaals vind je er een eindeloze rij fel bespikkelde spaarpotten: varkens, kangoeroes, kikkers. Mét goudkleurige kroontjes. Te leuk.

Genieten in Domburg

Zilte gevoel

Trakteer jezelf op de ‘Visbar special’ in het gelijknamige restaurant aan de Ooststraat 6 om het zilte gevoel van een stranddag nog langer vast te houden. Het hoofdgerecht bestaat uit etagère vol fruits de mer, zoals kreeft, kokkels, alikruiken en natuurlijk oesters. Beetje brood en salade erbij en je bent helemaal voorzien.

Uitkijken op zee

Aan het strand zelf zijn Paviljoen Strand 90 en Oase aan te raden, met lunchkaarten die verdergaan dan het geijkte frietje met kibbeling. Zoals de smakelijke salade Strand90, met uiteenlopende lekkernijen uit de (Noord)zee.

Gezellig

Charmant is verder de Domburgsche Bier- en Melksalon. Er worden servies en koffiebonen verkocht, maar het gaat bovenal om een eet- en drinkwinkel. Je kunt er ontbijten, lunchen of een zelfgebakken taartje eten. Bier werd honderd jaar geleden in dit pand op de hoek van de Zuidstraat en Markt geschonken, nu niet meer. Aan de achterkant vind je een gezellige theetuin.

Slapen in Domburg

Perfecte locatie

Het 150-jarige Badhotel is een begrip tot in de verre omgeving. Het originele complex, dat een tweede thuis was voor veel welgestelden, is eind vorige eeuw bij een brand verloren gegaan. Het huidige pand is de laatste jaren gerenoveerd en ligt perfect: op kruipafstand van zowel het strand als het centrum.

Authentiek

Ook leuk: huur een strandhuisje en blijf achter op het zand wanneer iedereen vertrekt. Stranddroom bijvoorbeeld heeft tien authentieke onderkomens. Twee keer per week kan tegen betaling een ontbijtmandje worden gebracht. Niet te lang wachten met boeken, want dit type accommodatie is razend populair.

Iets anders

Apparthotel Bommeljé heeft eveneens zijn sporen verdiend. Weer eens wat anders is een bed and breakfast, zoals Zee van Tijd aan de Schelpweg. Of strijk neer op de eerste yogacamping in Nederland, Yoga Bee, dat tijdens het hoogseizoen in een boomgaard plaats biedt aan tenten, caravans en campers.

Doen in Domburg

Waterpret

Vooruit, zeggen de diehards, heel misschien moeten we Scheveningen voor ons dulden, maar daarna is Domburg toch echt de beste plek van Nederland om te leren golfsurfen. Het Noordduine strand is het meest geschikt. Zo’n 99 procent van de beginners staat aan het einde van een eerste les al recht op de plank, beloven de instructeurs van Sportshop Domburg. Andere sportieve mogelijkheden: blokarten, kitebuggyen, powerkiten en brandingkanoën.

Magische verhalen

De VVV Domburg organiseert in het hoogseizoen elke woensdagmiddag een wandeling door Domburg onder leiding van gids Atty Bax. Zij vertelt onder meer het verhaal van dr. Mezger, de eerste fysiotherapeut/diëtist die met zijn ’magische duimen’ vanaf 1886 de Europese adel naar het stadje haalde. En natuurlijk over schilders Mondriaan en Toorop die zich lieten inspireren door het Zeeuwse licht. Als afsluiting een bezoek aan de Green Room van de VVV: laat je fotograferen in het Domburg van weleer of in een mosselpan voor de Zeelandbrug.

Te paard

Het machtige gevoel van te paard het strand oprijden en een ritje maken door de branding is onbeschrijflijk. Zelf ervaren dus! Onder begeleiding van de instructeurs van Ponyhof bijvoorbeeld dat in de vakanties groepslessen naar en op het strand organiseert. Zo’n twee uur durende rit kost 40 euro per persoon. De manege ligt aan de Geschieresweg 5 in Aagtekerke, op tien autominuten van Domburg.

Zo kom je in Domburg

Domburg is het makkelijkst bereikbaar met de auto. In heel Domburg geldt inmiddels betaald parkeren. Zie domburg.com voor locaties en tarieven. Je kan Domburg ook met het ov bereiken. Op station Middelburg neem je bus 52 naar Domburg.

Tekst: Bernice Breure, VRIJ Magazine

BEKIJK OOK


like
user_4b6d460fbc8856f87c0c358d28f662936e9b51cf_avatar

Views

92

48 uur in Dublin

Foto van 'Metro'

29 JUL 2017

Niet zo groot als Londen of Parijs, maar dat maakt Dublin juist een charmante bestemming voor een citytrip. Veel bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar en genoeg te doen. De stad staat bekend als een van de vriendelijkste van Europa en na 48 uur in Dublin kan VRIJ-verslaggeefster Hortence Chen dat beamen.

Doen in Dublin

Fietsen

Dublin is goed te fietsen. Boek een tocht met een gids die je in een paar uur alles over de stad vertelt. Voor €5 koop je een 3- Day Ticket.

Bier

Proef, tap en ontdek de de geschiedenis van Ierlands populairste bieren in het Guinness Storehouse. Sluit je bezoek af met een pint in De Gravity Bar op de zevende verdieping met waanzinnig uitzicht over de stad (1). Entree €18.

Festivalsfeer

Met straatartiesten, markt, exposities en theaters hangt in de wijk Temple Bar een relaxte festivalsfeer. Verder lekker veel pubs en restaurantjes. templebar.ie Boekenwurm De oudste universiteit van Ierland staat bekend om zijn bibliotheek met 5 miljoen boeken. Ook toegankelijk voor niet studenten.

Slapen in Dublin

Met de locals

Het Generator Hostel (**) biedt voor elk wat wils. Van scherp geprijsde gedeelde kamers tot design een- en tweepersoonskamers. Een gedeelde kamer kost €8,50 per nacht. Voor de duurste betaal je €80. Hotelbars trekken niet alleen toeristen, maar ook inwoners: Ierse gewoonte.

No kids

Het kleine en hippe Kelly’s Hotel (***) ligt op een paar minuten lopen van Grafton Street en Temple Bar en is omgeven met leuke restaurants en barretjes. Uitsluitend volwassenen zijn er welkom. Elke kamer heeft een eigen thema. Een tweepersoons is er vanaf €64.

24 uur fitness

Wie van comfort en luxe houdt, is in dit hotel aan het goede adres. DoubleTree bij Hilton Dublin (****) heeft een 24-uursfitnesscentrum met uitzicht over de stad, een chique bar en restaurant. De kamers zijn stijlvol ingericht en hebben gratis wifi. Prijzen vanaf €200.

Shoppen in Dublin

Shopaholics

De Kalverstraat onder de Dublinse straten: Grafton Street is de bekendste winkelstraat van Dublin met grote warenhuizen en (internationale) modehuizen. Aan het einde van deze straat vind je het overdekte Stephen's Green Shopping Centre met leuke kledingwinkels en giftshops. In de zijstraatjes bevinden zich leuke kleinere boetiekjes waar shopaholics hun slag kunnen slaan.

Vintage en design

Parallel aan Grafton Street ligt South William Street. Veel kleine boetiekjes met vintage- en designerkleding (3). In het Powerscourt-winkelcentrum zijn meer dan veertig winkeltjes, waaronder antiekwinkels, woonwinkels en plantenzaken.

Lekker struinen

Shoppers die van antiek houden, mogen Francis Street niet missen. Hier wemelt het van winkels met veel vintage spullen als meubels, kroonluchters, vloerkleden en schilderijen. Een van de beste straten om rond te struinen.

Genieten in Dublin

Beste Guinness

De beste Guinness van de stad schenken ze bij Kehoes, een traditionele Ierse pub in Victoriaanse stijl met een hoog huiskamergehalte. Veel locals.

Legendarisch

Davy Byrnes is een van de vele pubs die de Ierse schrijver James Joyce noemde in zijn klassieker Ulysses (1922). De pub werd in 1942 verbouwd en heeft tegenwoordig een bijzonder art deco-interieur. In deze pub, een van de bekendste van Ierland, kun je terecht voor een borrel, lunch en diner. De gorgonzolasandwich die de hoofdpersoon uit het boek van Joyce in de pub at, staat nog steeds op kaart.

Ierse muziek

Drink beneden in de gezellige bar van East Side Tavern of geniet boven in het restaurant van de fameuze pie of de risotto. Er treden regelmatig bandjes met typisch Ierse muziek op.

Live optredens

In het levendige O’Donoghue’s Pub zijn dagelijks liveoptredens van Ierse bandjes die traditionele volksmuziek spelen. Hier zijn de leden van de folkband The Dubliner, die in de jaren 60 in Nederland een top 40- hit met Seven drunken nights scoorden, groot geworden. Toeristen en inwoners komen hier graag om de avond af te sluiten. O'Donoghue’s heeft een groot, verwarmd buitenterras waar het ook op koudere dagen prima toeven is.

Zo kom je in Dublin

Zo kom je er Vanaf Amsterdam 1,5 uur vliegen. Het vliegveld ligt op zo’n 12 kilometer van het centrum. Naar het centrum reis je in 45 minuten gemakkelijk met een lijnbus.

Tekst: Hortence Chen, VRIJ magazine

BEKIJK OOK


Views

100+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

VANDAAG, 05:30

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

500+

Weekendje weg Gent

48 uur in Gent

Colourbox

Foto van 'Metro'

22 JUL 2017

Gent is misschien wel de leukste stad van België. De sfeer is vrijgevochten en knus maar het straatbeeld middeleeuws: een verrassende combinatie. Gentenaren zijn bovendien echte bourgondiërs, ontdekte Kim de Klonia.

Shoppen in Gent

Marktfeest

Naar de markt gaan in Gent kan elke dag. Wij gingen naar de brocantemarkt aan de voet van de Sint-Jacobskerk. Een paar straatmuzikanten maakten de sfeer compleet.

Boetiekjes

In Zuid-Gent ligt het kunstencentrum Vooruit, uit het begin van de 20e eeuw. Rond het gebouw liggen talloze boetiekjes, restaurantjes en winkels. Wij dwaalden rond in onder meer Piet: een wondere wereld vol snuisterijen voor je interieur of gewoon voor de heb.

Adres: Sint-Pietersnieuwstraat 94

Bladeren

Boekenwinkel Paard van Troje, een parel aan het plein de Kouter, herbergt de mooiste en meest bijzondere exemplaren. Alles is er te vinden: van Herman Brusselmans tot de Gouden Boekjes. Bij mooi weer op zondag gaat het terras open.

Adres: Kouter 113

Genieten in Gent

Taartjes

Voor zoetekauwen is het koffietentje Simon Says de aangewezen plek. Aan de rand van de historische wijk Patershol, met zijn kronkelende straatjes, zijn daar de lekkerste taartjes en koffie verkrijgbaar. Aan de muur tekeningen van de Belgische kunstenaar Panamarenko.

Adres: Sluizeken 8

Elke hapt telt

Het hippe Volta, aan de rand van de stad (Nieuwe wandeling 2), is de perfecte plek om te dineren. Elke hap is heerlijk en de wijnen smaken goed. Wie liever in het centrum eet, kan terecht in het Keizershof op de Vrijdagmarkt. Op de kaart Gentse klassiekers als kroketten, en stoverij.

Adres: Vrijdagmarkt 47

Dulle Griet

Wie België zegt, zegt bier. Een goede kroeg mag dus niet ontbreken. Vrijwel naast het Keizershof zit de Dulle Griet: een van de bekendste kroegen van Gent. De volgende dag slurp je net als de Gentenaren je kater weg met oesters (en champagne, voor de liefhebber) op de Kouter.

Slapen in Gent

Luxe

Het luxueuze Sandton hotel Reylof ligt op een steenworp afstand van het historische centrum van Gent. Het is 500 meter lopen naar de St. Michielsbrug, waar je een prachtig uitzicht over de Leie hebt. Het hotel ontvangt bekende gasten: onlangs huurde Lady Gaga er nog een kamer.

Hamam

Omdat er zoveel toeristen naar deze sympathieke stad komen, heeft Gent een nijpend tekort aan hotelbedden. Gelukkig lossen de vele bed & breakfasts dat probleem op. B&B Schopenhauer is een fijn adresje langs het water. Een van de kamers beschikt zelfs over een eigen hamam.

Middeleeuws

Slapen kan ook in het pand van het eerdergenoemde Simon Says in de karakteristieke wijk het Patershol. Boven zijn er twee luxe slaapkamers die de eigenaar verhuurt. Na een vers gemaakt ontbijtje wandel je zo de kleine straatjes in die sinds de middeleeuwen onveranderd zijn gebleven.

Doen in Gent

Woord & beeld

Gentenaren zijn rebels en progressief. Kunst vind je er dus gewoon op straat in de vorm van gedichten en graffiti. Een bijzondere plek is het Graffitistraatje in de Werregarenstraat, de enige plek waar legaal graffiti mag worden gespoten. Let ook op andere kunstwerken aan de muur: op 18 plaatsen in de stad is poëzie van verschillende dichters te bewonderen.

Nachtwandeling

Maak ’s nachts een wandeling door de stad: Gent is de enige stad in België met een bekroond lichtplan. Hoekjes en plekjes waar je overdag aan voorbij loopt, worden ’s nachts in de schijnwerpers gezet. Een wandeling langs deze locaties en de prachtig verlichte gebouwen zal iedere romantische ziel kunnen waarderen. Sla vooral de steegjes van het Patershol niet over.

Drie torens

Breng een bezoek aan de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de SintBaafskathedraal. Is dat iets te veel van het goede? Ga dan alleen naar de ’St.-Baafs’. In de gigantische kerk kijk je je ogen uit. Er hangt een van de belangrijkste kunstwerken ter wereld: het veelluik het Lam Gods van de Gebroeders van Eyck, dat momenteel wordt gerestaureerd.

Grachten

Moe van het gesjok? Vaar dan een stukje mee met de ’hop on, hop off’-watertram en beleef de stad vanaf de grachten.

Zo kom je in Gent

Gent ligt op ongeveer 2 uur rijden van Utrecht. U kunt ook de trein nemen. Vanaf Utrecht CS bereikt u station GentSint_Pieters in ongeveer 2,5 uur.

Tekst: Kim de Klonia, VRIJ magazine

BEKIJK OOK


Views

100+

Likeability of 6

48 uur in Krakau

Foto van 'Metro'

28 JUL 2017

Wie bij Polen aan grauw en grimmig denkt, moet als de bliksem naar Krakau. De voormalige koninklijke hoofdstad wordt met al haar pracht en praal niet voor niets het Florence van Polen genoemd. Dan is het er ook nog heel snel terrasjestijd, weet Bernice Breure.

Genieten in Krakau

Paradijsje

Was er een Chimera in onze stad, dan kwamen we er elke dag! In de met glas overdekte binnenplaats aan de Annystraat vind je zelfgemaakte bietensoep, overheerlijke salades, verrukkelijk gebak en versgemaakte sappen voor een spotprijs.

Kitsch

Aan de Grote Markt met onder meer de Mariabasiliek is het ook goed toeven rond etenstijd. Tijdens ons bezoek bleef de vleugel van ’Piano Rouge’ onaangeraakt. Een gitarist en zangeres brachten in de wat kitscherige kelder zeer verdienstelijk 80’s evergreens ten gehore.

Adres: Rynek Główny 46

Gans

Meer allure heeft Szara Ges, met onberispelijk personeel en toiletten als balzalen. Het dessert grauwgans is een briljante vondst. Niks is wat het lijkt...!

Adres: Rynek Główny 17

Italiaans

Polen kent van oudsher een grote Italiaanse minderheid, goed terug te zien in het restaurantaanbod. Het gloednieuwe Fiorentina is een aanrader.

Adres: ul. Grodzka 63

Shoppen in Krakau

Charmant

In Kazimierz, de joodse wijk, is van alles te vinden. Slenter de charmante Jozefastraat af met kleine conceptstores vol uiterst betaalbare vintage (merk)kleding, galeries en boetiekjes met originele sieraden. Maak een tussenstop in een van de ogenschijnlijk oubollige barretjes die binnen verrassend strak blijken te zijn ingericht. Op Nowy plac en op Hala Targowa is op zondag een vlooienmarkt.

Kleding

Voor grote, internationale kledingmerken is Galeria Krakowska het juiste adres. Deze mall nabij het centraal station telt meer dan 250 winkels.

Snuisterijen

In de prachtige Lakenhal op de Grote Markt zitten tientallen kraampjes. Je kunt sieraden van barnsteen, houtsnedes, kristalglas en andere typisch Poolse producten krijgen. Speur even goed, want het is zeker niet (alleen maar) toeristische troep die hier verkrijgbaar is.

Slapen in Krakau

Overal wifi

Wij sliepen prinsheerlijk in het Radisson Blu: perfect uitzicht op de Wawel, de heuvel met het koninklijke paleizencomplex. De keuze is reuze bij het ontbijt, dat onder meer voorziet in een Morning Mary: tomatensap met tabasco en worcestersaus. Overal is prima wifi zonder ingewikkeld wachtwoord.

Adres: Straszewskiego 17

Huiselijk

De Krakause studente Justyna startte een aantal jaar geleden haar eigen hostel Blueberry, dat wordt bejubeld om de knusse, huiselijke sfeer. Het hostel is weggestopt in een rustige straat van Kazimierz, vlak bij de Tempel Synagoge en het Planty-park. Boek op tijd, er zijn niet heel veel bedden.

Adres: ul. Wrzesińska 5/5

Chic

Echt luxe is het vijfsterrenhotel Copernicus. Het gebouw in de wijk Stare Miasto, het oude centrum, dateert uit 1400. In de gewelfde kelders bevinden zich een sauna en zwembad. Er is verder een fitnessclub (mét lessen), en alle kamers kijken uit op het koninklijke paleis.

Adres: ul. Kanonicka 16

Doen in Krakau

Dagboek

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden joden verplaatst naar Podgórze. Alle niet-joden moesten de buurt verlaten, op apotheker Tadeusz Pankiewicz na. Hij hield een dagboek bij. Op de plek van De Kleine Adelaar is een klein multimediaal museum verrezen.

Kunst

De Schindler Fabriek werd wereldberoemd door Spielbergs film. Nu wordt er het verhaal verteld over de fabrieksdirecteur die het leven van 1100 Joden redde en over de stad onder het naziregime. In een ander voormalig deel van de emailfabriek is nu een museum voor hedendaagse kunst gevestigd.

Adres: Ulica Lipowa 6

Staatslunch

Bezoek tijdens lunchtijd een van de Milk Bars. In deze restaurants, een communistisch overblijfsel, kwam vroeger de buurt bij elkaar om goed en goedkoop te eten. Nog steeds staatsgesubsidieerd. Waag je eens aan dumplings met aardbeien. Netjes je bord naar de keuken brengen! Onder de noemer crazy guides regelt dit bedrijfje even opmerkelijke uitjes: wij lieten ons met een van de ‘bedrijfslimousines’, een 45-jarige felgroene Trabant, ophalen voor een lesje kalasjnikov schieten.

Auschwitz

Indrukwekkend: op een uur rijden van het centrum van Krakau bevinden zich de voormalige concentratiekampen van Auschwitz. Ja, het is er druk, maar de rondleidingen worden niet als massaal ervaren, dankzij de bevlogen gidsen die de stuitende efficiency van de nazi’s benadrukken.

Zo kom je in Krakau

KLM vliegt meerdere keren per week op Krakau in zo’n twee uur. Ook Ryanair doet de Poolse stad vanaf Eindhoven aan. Voor meer informatie over de stad: krakow.pl/english

Tekst: Bernice Breure, VRIJ magazine

BEKIJK OOK


like
user_16848f946976f41d1a7876ccea21652be60a7f72_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

200+

Weekendje weg Edinburgh
Likeability of 5

48 uur in Edinburgh

Colourbox

Foto van 'Metro'

28 JUL 2017

De trotse kiltdragers gaan er graag prat op, maar ongelijk kunnen we de Schotten niet geven: met Edinburgh hebben ze een van de fraaiste trekpleisters van Groot-Brittannië in handen, zo ondervond VRIJ-verslaggever Lies Kombrink.

Shoppen in Edinburgh

Tea please

Aan gezellige pubs, hippe koffietentjes en originele winkeltjes in Edinburgh geen gebrek. Een bijzonder adresje is 17 Clerk Street, een combinatie van een theehuis en antiekzaakje onder de toepasselijke naam ‘Anteaques’. Een kopje Britse thee wordt hier uiteraard geserveerd met een scone of een stukje Victoria sponge cake.

Walhalla

Van designartikelen tot vintage kostuums en van Schotse zwaarden tot Britse kaas: op de Greater Grassmarket kun je naar hartenlust winkelen. Kom als het even kan op een zaterdag, wanneer de ‘Grassmarket’ in een echte markt verandert, met lokaal en exotisch etenswaar.

Pubs

In Rose street, de gezellige parallelstraat van Princes Street, vind je een keur aan traditionele Britse pubs, waar muzikanten in de avonduren hun instrumenten tevoorschijn toveren. Mis in ieder geval de gezellige voormalige bierbrouwerij op nummer 57 niet!

Slapen in Edinburgh

Elegant

Met zijn fraaie Victoriaanse façade, elegante trappenhuis en 188 kamers is The Balmoral een begrip in Edinburgh. Ook herbergt het vijfsterrenverblijf een van de beste restaurants van de stad. De klok op de toren loopt vijf minuten voor zodat niemand zijn trein vanaf het naastgelegen station mist. 1 Princess Street, vanaf 189 euro per nacht.

Keurig

Veel inspiratie hebben de eigenaren van 28 York Place, gevestigd op het gelijknamige adres, niet gelegd in de naamgeving van hun hotel, maar van binnen ziet het er keurig uit. Je boekt hier een kamer vanaf 85 euro per nacht – een hele schappelijke prijs voor de centrale locatie aan de voet van Calton Hill.

Knus

Voor een verblijf op een alternatieve locatie kun je terecht in The Old School Tower, een knusse studio in de klokkentoren van de voormalige James Clark school naast het uitgestrekte Holyrood Park. Vanwege de kleinschaligheid is ruim van tevoren reserveren noodzakelijk. St Leonard Street, vanaf 85 euro per nacht.

Genieten in Edinburgh

Prestigieus

Rondom de dokken van Leith, Edinburghs oude havengebied, vind je de beste keukens die de stad rijk is. Een bekende naam in het populaire uitgaansdistrict is Tom Kitchin, Schotlands jongste Michelin-chef en eigenaar van restaurant The Kitchin. Een driegangenmenu in de eetgelegenheid kost 70 pond.

Adres: 78 Commercial Quay.

Haggis

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kun je in de Whiski Bar (naast je glaasje whisky) een heerlijk hapje eten. Zoals het een typische Schotse pub betaamt, neemt het traditionele vleesgerecht haggis een prominente plaats in op de kaart. De ‘haggis tower’ (£13,95) is specialiteit!

Adres: 119 High Street

Kruidig

Na zijn opening in 1947 bediende Khushi’s restaurant vooral de groeiende Indiase gemeenschap in Edinburgh, maar inmiddels zijn de curry’s van het oosterse eethuis bekend bij alle inwoners van de stad. Schuif aan tijdens lunchtijd en een heerlijk gekruid gerecht kost slechts 7,95 pond.

Adres: 10 Antigua Street

Doen in Edinburgh

Spooktour

Je moet wel heel nuchter zijn om geen koude rillingen te krijgen van de griezelverhalen die de gidsen van The Real Mary King’s Close vertellen. De zogenaamde ‘closes’ zijn smalle gangen onder de oude stad waar in de 16e en 17e eeuw het arme volk in erbarmelijke omstandigheden leefde. In deze ruimtes gebeurde van alles wat het daglicht niet kon verdragen.

Perspectief

Leer op een visueel zeer aantrekkelijke wijze over het verleden van Edinburgh in het bijzondere museum Camera Obscura. De oude beelden en luchtfoto’s geven een nieuw perspectief op de stad. Voor kinderen zijn de kamers met optische illusies een feest. Let wel: ga de ‘Dizzy Star Tunnel’ niet in als je net gegeten hebt!

Bruisend

De Royal Mile is de bruisende ‘ruggengraat’ van Edinburgh die de twee voornaamste attracties van de stad met elkaar verbindt: Holyrood Palace aan de ene kant en Edinburgh Castle aan de andere. Op beide locaties leer je tijdens een rondleiding alles over de turbulente geschiedenis van het Schotse koningshuis en de onafhankelijkheidsoorlogen.

Historisch

Houd je camera in de aanslag als je deze heuvel in het hart van het historische centrum Carlton Hill oploopt. Van alle kanten heb je een prachtig uitzicht over de stad en omgeving.

Zo kom je in Edinburgh

KLM en Easyjet vliegen dagelijks rechtstreeks tussen Schiphol en Edinburgh. De vlucht duurt 1,5 uur. Vanuit de luchthaven ben je binnen een half uur met de shuttlebus, tram of taxi in het centrum.

Tekst: Lotte Gerritse, VRIJ magazine

BEKIJK OOK


love
user_f724373372cf7cb2643a3e92fddb34b32a1b2238_avatar

Views

100+

Weekendje weg in Wenen

48 uur in Wenen

Colourbox

Foto van 'Metro'

28 JUL 2017

Natuurlijk kun je naar de opera, sachertorte eten en het paleis van Sissi bezoeken, maar Wenen heeft zo veel meer te bieden dan grandeur, koffiehuizen en bratwurst. Wenen is uber-hip, is de conclusie van VRIJ-verslaggeefster Sophie Kluivers.

Shoppen in Wenen

Design

Bij Stilrad kun werkelijk alles kopen voor je fiets. Maar dan is alles design. Leren fietstassen, antiek ogende fietsbellen of een verchroomde fietspomp.

Vintage

Waan je in de jaren zestig bij Carnaby, hét walhalla voor vintage-liefhebbers.

Adres: Neubaugasse 78

Modieus

De website van 6tm-7tm is de online verzamelplaats van alle hippe boetieks die te vinden zijn in het zesde en zevende district. Print een plattegrondje uit, omcirkel adresjes en maak een modieuze wandeltocht.

Oudste markt

Naschmarkt is de beroemdste markt van Wenen. Je kunt er terecht voor producten uit alle windstreken: kruiden, specerijen, gerechten als Indiase curry en pasta, maar ook Weense schnitzel. Veel marktkramen zijn verbouwd tot kleine restaurants.

Slapen in Wenen

Clean

Aan de bekendste winkelstraat, Mariahilfer Strasse, zit in een rond bouwwerk Ruby Marie Hotel. De kamers zijn licht en clean en ontdaan van ‘overbodige luxe’ als minibars, om de kamerprijzen leuk te houden. Tijdens het ontbijt op het dakterras, met uitzicht op een namaak-Banksy, waan je je in een stijlvol café.

Indrukwekkend

Vlakbij Wien Hauptbahnhof opende eind 2011 Hotel Daniel. Het hotel is bekend om de eyecatcher op het dak: een zeilboot van kunstenaar Erwin Wurm die over de rand hangt. Het café-restaurant dat ook niet-hotelgasten verwelkomt, is gedecoreerd met jaren zestig-meubels, pallets, planten en spiegels.

Circus

Bij het 25hrs hotel voelt het alsof je een circus instapt. Elke kamer is uniek ingericht met vintage en moderne meubels, gecombineerd met circuselementen. Op het dakterras kun je chillen met een drankje en heb je prachtig uitzicht op het Museumkwartier. Kamers zijn er vanaf 95 euro per nacht.

Genieten in Wenen

Hotspot

Wat begon als een sociaal project voor ouderen uit de buurt, groeide uit tot een hotspot. Bij Vollpension eet je door oma gebakken taarten in een fantastisch jaren zestig ingericht café. vollpension.

Lekkerbekken

In de kleine boekwinkel Babette’s staan tussen de kookboeken tafels en stoelen waar recepten uitgewisseld worden, koffie wordt gedronken of waar je Babbete’s zelfgemaakte lunch kan proeven. Een pareltje voor lekkerbekken.

Kunstwerk

Nadat het Weense bestuur de kademuren van de Donau vrijgaf aan graffitispuiters, is er een waar kunstwerk ontstaan. Wandel er langs en strijk neer bij een van de stadsstranden met ligstoelen aan de overzijde.

Taart!

Hotel Sacher zou de beste plek zijn om sachertorte te eten. Na het proeven van de donkere chocoladetaart, met een laagje abrikozenjam en ganache, durven we die stelling niet te betwisten. Het is de 6,50 euro per punt waard.

Doen in Wenen

Trappen!

Fietsgids Ace neemt ons tijdens een fietstocht mee naar de wijngaarden van Wenen, een half uurtje buiten de hoofdstad. Onder de indruk van ons Nederlandse tempo – „Jullie zijn de snelste fietsers die ik ooit heb gehad” – rijden we langs de Donau heuvelopwaarts. De laatste meters zijn zo steil dat we moeten lopen. Bovenaan wacht ons een heerlijke beloning: lokale wijn.

Fantasierijk

Hij wordt ook wel de Oostenrijkse Gaudi genoemd: kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser. Begin jaren tachtig werd het door hem ontworpen fantasierijke wooncomplex midden in de stad gebouwd. Op zijn minst goed voor een kleurrijke foto.

Uniek uitzicht

Eind negentiende eeuw werd het Weense ‘Riesenrad’ gebouwd. De antieke attractie draait nog steeds. Op 65 meter hoogte heb je een uniek uitzicht over de historische binnenstad. Kinderen betalen online 4,50 euro en volwassenen 9,50 euro.

Pronkzaal

Met meer dan 10 miljoen verzamelingsobjecten is de Oostenrijkse nationale bibliotheek in het paleizencomplex Hofburg de grootste van het land. De barokke pronkzaal van 20 meter hoog met het met fresco’s versierde plafond is een absoluut hoogtepunt. Ook zijn er verschillende musea aanwezig, zoals het Papyrusmuseum en het Literatuurmuseum, even verderop.

Zo kom je in Wenen

We vlogen in met easyJet vanaf Schiphol in minder dan twee uur naar Wenen. Vanaf luchthaven Schwechat bereik je gemakkelijk met de expresstrein het centrum van Wenen. In de stad zelf kom je gemakkelijk overal met de metro.

Tekst: Sophie Kluivers, VRIJ magazine

BEKIJK OOK


Views

200+