Bregje Simons
Bregje Simons Binnenland 24 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Halsema: ‘Er komt geen boerkaverbod in Amsterdam’

Er komt geen zogenoemd ‘boerkaverbod’ in Amsterdam. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vrijdagavond tijdens een bijeenkomst over in Slotervaart waar ze in gesprek ging met bewoners.

Daarmee staat ze lijnrecht tegenover de Staten-Generaal: zowel de Eerste als de Tweede kamer heeft namelijk voor een beperkt boerkaverbod gestemd. Dat verbod moet voorkomen dat er nog gezichtsbedekkende kleding mag worden gedragen in het openbaar vervoer, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en het onderwijs; op straat wordt de boerka niet verboden.

Er wordt door minister Ollongren nog overleg gepleegd voor de wet ingaat, maar voor Halsema staat het besluit al vast: „Amsterdam gaat aan dit verbod geen gevolg geven." Ze zegt niet te willen dat vrouwen uit de tram worden gehaald omdat ze een nikab dragen.

Boven de wet?

Uiteraard leidt die uitspraak van burgemeester Halsema meteen tot reacties van andere politici. Bijvoorbeeld van de Amsterdamse fractievoorzitter van Forum voor Democratie.

https://twitter.com/ANanninga/status/1066057320369668096

Handhaving geen prioriteit

Maar Halsema legt uit: „De wet moet je natuurlijk volgen, die geldt voor iedereen. Maar ik zal geen prioriteit geven aan de handhaving ervan. Er is schaarste op het vlak van handhaving en daardoor moet ik kiezen waar je prioriteit aan geeft en dan komt dit wat mij betreft helemaal onderaan.”

Een standpunt wat de meerderheid van de Amsterdamse raad ook al eens eerder ingenomen heeft. Volgens Halsema sluit zij hiermee ook aan bij het standpunt van Rotterdam. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zich in het verleden in soortgelijke bewoordingen uitgelaten, stelt Halsema.

Onvrij

Op de bijeenkomst zei Halsema ook dat ze er moeite mee heeft als vrouwen gedwongen worden om een hoofddoek te dragen. „Ik verdedig het recht dat je een eigen keuze hebt. Er moet wel oog zijn voor de vrouwen die onvrij zijn."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.