Julia Onclin
Julia Onclin Binnenland 12 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Toeristen snappen weghalen ‘I Amsterdam’ niet

Languit liggen op de M, samen zitten in de D en staan op de T die zo hoog is dat je er niet meer af durft. Als jij nog met de rood-witte ‘I Amsterdam’-letters op de foto wilt, moet je snel een dagje Amsterdam plannen. De gemeente wil de befaamde letters namelijk binnenkort weghalen. De letters zouden te veel symbool staan voor de keerzijde van het groeiende aantal toeristen in onze hoofdstad. Metro ging naar het Museumplein en vroeg onwetende toeristen naar hun mening over het besluit.

Toeristen snappen weghalen ‘I Amsterdam’ niet
Ewa: 'Je wil niet dat de lokale bevolking verdrongen wordt'

Ewa uit Polen

De Poolse Ewa vindt het begrijpelijk dat de politiek de ‘I Amsterdam’-letters weg wil halen. ,,Op dit moment zijn er in Amsterdam meer toeristen dan locals. Je wil niet dat de lokale bevolking verdrongen wordt”, stelt ze. Op dag twee van haar driedaagse Amsterdamtrip bezoekt de goedlachse meid het Rijksmuseum. Dat is om de hoek van het Museumplein waar het veelbesproken ‘kunstwerk’ staat. Het is volgens Ewa dan ook niet meer dan logisch dat ze er even langs loopt.

Toeristen snappen weghalen ‘I Amsterdam’ niet
Nagendra en Nirutha: 'Door die letters trek je toeristen aan, dat is toch juist de bedoeling'

Nagendra en Nirutha uit India

Een ander koppel dat z’n weg naar het Museumplein heeft gevonden zijn Nagendra (foto rechts) en Nirutha. Zij nemen deel aan een groepsreis door heel Europa en zijn maar één dag in het zonovergoten Amsterdam. Het stel, dat oorspronkelijk uit India komt, vindt het maar raar dat de rood-witte letters weggehaald worden. ,,Door die letters trek je toeristen aan, dat is toch juist de bedoeling. Je kunt niet eerst die letters plaatsen zodat er toeristen komen en ze vervolgens weghalen als je de toeristen weg wilt hebben.”

Toeristen snappen weghalen ‘I Amsterdam’ niet
Aktham: 'Ik ben speciaal voor deze sign naar Amsterdam gekomen'

Aktham uit Jordanië

,,Ik ben speciaal voor deze sign naar Amsterdam gekomen. Het lijkt me mooi om ermee op de foto te gaan. Dan heb ik een nieuwe desktop achtergrond”, vertelt de Jordanese Aktham (foto rechts). Hij en zijn vrienden zijn met een groep op reis door heel Europa. Nu bevinden ze zich in Amsterdam en over twee dagen staan ze in hartje Parijs. Hij stelt dat ‘het idee dat de letters er over een paar weken niet meer staan hem verdrietig maakt’. Gelukkig voor hem kan hij nog wel een perfect plaatje schieten met het ‘kunstwerk’.

Toeristen snappen weghalen ‘I Amsterdam’ niet
Laura: 'Je moet dit soort dingen niet weghalen'

Laura uit Colombia

De Colombiaanse Laura struint wat verloren rond op het Museumplein. Haar foto met ‘I Amsterdam’ heeft ze net gemaakt met haar telefoon. Ze snapt wel waarom toeristen massaal met de reusachtige letters op de foto gaan. ,,Iedereen wil laten zien in welke stad ze op dat moment zijn, daar is zo’n sign voor bedoeld. Je moet dit soort dingen niet weghalen.” Een paar weken terug was Laura nog in Jeruzalem. ,,Daar hebben ze net zo’n sign. Zij halen hem niet weg dus dat moeten ze hier ook niet doen.”

Toeristen snappen weghalen ‘I Amsterdam’ niet
Maysaa en Farah: 'Je moet er juist trots op zijn'

Maysaa en Farah uit Den Haag

Verderop het museumplein staat een groepje meiden te giebelen. Ze proberen foto’s van elkaar te maken maar hun telefoon werkt niet mee. ,,Je moet wel even wachten hè!”, roept een van de meisjes naar het meisje die de foto maakt. Als je kijkt naar het gros van de toeristen zou je haast vergeten dat er ook Nederlanders op deze toeristische trekpleisters afkomen. Zo ook Maysaa en Farah, twee vriendinnen uit Den Haag die samen met hun vriendinnengroep een dag op stap zijn in Amsterdam. ,,Meen je dat? Gaan ze deze letters echt weghalen? Waarom?”, roept Farah. De vriendinnen om hen heen kijken elkaar met grote ogen aan. Een uurtje geleden liepen ze nog door het Anne Frank Huis en nu horen ze dat ‘I Amsterdam’ over een paar weken niet meer is. Ook Maysaa snapt er niks van. ,,Er zijn bijzondere plekken waar mensen altijd heen gaan. Van het Anne Frank Huis tot het Rijksmuseum. Mensen komen speciaal naar Amsterdam voor deze letters. Je moet er juist trots op zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.