Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 17 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Zelfs Ronnie Flex en Famke Louise in Tropenmuseum’

Metro neemt jongeren mee naar het Tropenmuseum. Wat vinden zij van Things That Matter?

Laat jij met je kleding je identiteit zien? Wat betekent taal voor jou? Wat neemt een vluchteling mee om zich thuis te voelen? Allemaal vragen die je meekrijgt bij de vrijdag in het Tropenmuseum in Amsterdam geopende tentoonstelling ’die ertoe doet’: Things That Matter. Tien thema’s van nu (onder meer migratie, klimaat, activisme en geloof) zijn in verhalen, audio, video en foto’s gekoppeld aan pronkstukken van het Tropenmuseum. Metro vroeg de vriendinnen Iris Koning en Daphne de Boer (beiden 22 en uit Amsterdam) mee te gaan voor een beoordeling. Vandaag: Iris.

Beyoncé als Bollywoodster

„Wow!” Dat is Iris’ eerste reactie op de Lichthal van het museum, waarin je Things That Matter kunt zien. Zij gaat af en toe naar een museum, maar deze heeft zij nog nooit gezien. Geïnteresseerd bekijkt Iris de onderwerpen waarbij ’mag je zomaar iets overnemen uit andere culturen’ haar het meeste aanspreekt. Ze staat stil bij een spetterende Beyoncé-foto, uitgedost als Bollywoodster in een clip van Coldplay. Dit leverde de artieste ladingen kritiek op. „Moet toch kunnen”, vindt Iris. „Mensen moeten niet altijd zo zeiken.”

Fotoboeken redden

De vraag wat een vluchteling meeneemt om zich thuis te voelen laat Iris het hardst nadenken. „Ik denk zelf dat ik veel foto’s zou meenemen. Mijn moeder zegt altijd: Als er brand uitbreekt ren ik naar zolder om de fotoboeken te redden.” De onderwerpen volgen elkaar snel op. Taal bijvoorbeeld, waar Iris als toekomstig tekst- en communicatiestudente aan de UvA veel mee heeft. „Talen zijn zó bijzonder, alleen al die talen in ons land al. Ik versta mensen uit Maastricht niet eens. Je hoort weleens dat er eigenlijk maar één taal zou moeten zijn, maar dat zouik doodzonde vinden”, zegt Iris.

Ga eens kijken!

„Leuke expositie”, vindt ze over Things That Matter. „Ik had nog wel meer onderwerpen gewild. Klimaat staat wat verder van me af, maar nu ik al het gele gras zie door die lange hitte… dan zie je het probleem echt. Tegen jongeren die musea nooit boeiend vinden, zou ik zeggen: ga eens kijken. Het zet je aan het denken. Je vindt hier zelfs een foto van Ronnie Flex en Famke Louise! Haha, nu gaan ze meteen.”

Things That Matter is de komende vijf jaar in het Tropenmuseum te zien.

In samenwerking met het Tropenmuseum