Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 11 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Vernieler Israëlische eettent niet terug de cel in

De 29-jarige Palestijns-Syrische vluchteling Saleh A. (29) is veroordeeld tot zes weken onvoorwaardelijke celstraf. Dat betektent dat hij niet de cel in hoeft, want hij heeft 52 dagen in voorarrest gezeten. Dat heeft de rechter in Amsterdam woensdag bepaald. De rechter achtte bewezen dat A. op 7 december vorig jaar de ruiten insloeg van het Israëlisch-koosjere restaurant HaCarmel in de hoofdstad, onder het roepen van ‘Allahu akbar’. A. zwaaide daarbij met een Palestijnse vlag en nam een Israëlische vlag mee.

Psychiatrisch laten behandelen

Verder legde de rechter vier weken voorwaardelijk op, met als voorwaarde dat A. zich psychiatrisch laat behandelen en dat hij begeleid gaat wonen. En voor de duur van twee jaar mag A. niet binnen een straal van 100 meter van HaCarmel komen. De straf valt wat lichter uit dan de eis van de officier. Die had 52 dagen onvoorwaardelijke celstraf geëist en drie maanden voorwaardelijk.

Geen ‘gewone’ vernieling

Een ‘gewone’ vernieling en diefstal had een taakstraf of een geldboete opgeleverd, zei de rechter. Maar dit was anders: de actie van A. heeft veel mensen bang gemaakt. ,,De actie was ontwrichtend, je mag niet zomaar de ruiten inslaan als iets je niet zint.” Daarom legde hij een iets zwaardere straf op, net als dat de officier koos voor een zwaardere eis.

De aanklager woog mee dat A.’s handelingen een ‘discriminatoir aspect’ hadden. Volgens de officier zocht A. expres een joods restaurant uit om zijn onvrede te uiten over de beslissing van president Trump om de Amerikaanse ambassade in Israël te verplaatsen naar Jeruzalem.

Een terroristisch motief voor de vernieling werd uitgesloten, niet alleen door de psychiaters en psychologen die A. eerder onderzochten maar ook door het Amsterdamse gerechtshof. Dat boog zich onlangs over een verzoek van HaCarmel om terrorisme op te nemen als aanklacht, maar kon daarvoor geen bewijs vinden.

Posttraumatisch stress-syndroom

A. blijkt een posttraumatisch stress-syndroom te hebben, door zijn verblijf in een vluchtelingenkamp in Syrië, een traumatische reis naar Nederland en het verlies van zijn vader, broer en dochter. Ook heeft hij een verstandelijke beperking, is hij agressief en reageert slecht op cannabisgebruik.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.