'Hongerbrug' over het IJ voor één dagje terug

8 april 2015 om 11:02 door Jet Hesselink
'Hongerbrug' over het IJ voor één dagje terug
© CIIID architectural presentations

De pontonbrug die zeventig jaar geleden over het IJ liep, komt op 5 mei voor één dagje terug. De brug verbond zeventig jaar geleden het centrum van Amsterdam met Noord. De brug is een tijdelijk monument ter herinnering aan de oorlogstijd in Amsterdam en wordt aangelegd ter gelegenheid van zeventig jaar bevrijding.

Tekort aan brandstof

De brug werd zeventig jaar geleden aangelegd omdat er een tekort aan brandstof was. De ponten voeren niet meer op en neer. Op het initiatief zijn al veel reacties binnengekomen. ,,Mijn moeder heeft er overheen gelopen samen met haar moeder, om in Friesland aardappelen te halen. Ik hoop dat het haar nog een keer lukt nu ze 78 jaar oud is.''

Vanaf 14.00 uur wordt de brug op 5 mei in gebruik genomen en bij de opening zullen mensen aanwezig zijn die als kind ook over de brug gelopen hebben. Burgemeester Eberhard van der Laan zal ook aanwezig zijn bij de opening. Het publiek krijgt de kans tot 16.00 uur om over de brug te lopen.

Ruilen

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog heerste er schaarste en honger. Stedelingen trokken de stad uit naar omliggende boerderijen om hun laatste waardevolle bezittingen te ruilen voor een zak met aardappelen. Mensen deden alles, om hun honger te stillen. Iemand anders schrijft:,,Mijn opa liep tijdens de tweede wereldoorlog vijftien kilometer heen en vijftien kilometer terug om een zak aardappelen te halen voor zijn familie. Ze woonden in Noord. Kort voor hij thuis kwam werd de zak aardappelen door de Duitsers in beslag genomen."

Om mee te doen met de overtocht, moet je reserveren via de website.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!