Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Nieuws 15 nov 2021
Leestijd: 6 minuten

Achter de schermen: hoe gaat de Metro-redactie werkstress tegen?

Het is de Week van de Werkstress! Een week waarvan je dus eigenlijk zo min mogelijk wil merken. Want hoe kom je nou van (werk)stress af? Naast dat stress niet goed is voor je gezondheid, bevordert het je productiviteit nou ook niet bepaald. Je leest de antwoorden van onze redacteuren in de nieuwe rubriek: ‘Achter de schermen’.

De vraag deze week is: hoe ga jij (werk)stress tegen? Hoofdredacteur Amarins, eindredacteur Roos, stagiaire Esther en redacteuren Ingelise, Quirine, Judith, Sharon, Julia en Laurens geven antwoord.

Hoe gaat Metro werkstress tegen?

'Scheidslijn tussen 'lekker druk' en té druk, is dun'

Amarins de Boer

Amarins de Boer

Hoofdredacteur

'Dagelijkse koffiemomentje is heilig'

Quirine Brouwer

Quirine Brouwer

Redacteur

„Werkstress heb ik niet zo snel, maar ik merk wel dat mijn hoofd nogal vol kan raken van al dat nieuws dat ik de hele dag langs zie komen en schrijf. Vooral omdat het de laatste tijd ook weinig positief is… Wat me dan heel erg helpt, is dat ik een hond heb. Een lekkere wandeling in de lunchpauze en na werk zorgt ervoor dat ik even niet na hoef te denken.

Oh, en het dagelijkse koffiemomentje is me ook heilig. Toen we moesten thuiswerken heb ik een melkopschuimer gekocht en nu maak ik – vind ik – de allerlekkerste cappuccino’s en latte’s die er bestaan. Niet zo gezond, maar daar hebben we die dagelijkse wandeling dan weer voor.”

'Elimineer alle afleidingen'

Ingelise de Vries

Ingelise de Vries

Redacteur

„Mijn belangrijkste tip: zet je notificaties uit en check niet constant je mail. Zelf check ik in principe twee keer per dag mijn mails op werkdagen. Wanneer mensen mij nodig hebben omdat het écht spoed heeft, kunnen ze bellen. Dat weet inmiddels ook iedereen. Het staat zelfs in mijn WhatsApp-status en in mijn emailhandtekeningen. Daardoor is er geen stress als ik niet direct reageer op een mailtje of appje.

Lang verhaal kort? Om mijn werkstress laag te houden, elimineer ik alle onnodige afleidingen. Vooral de digitale afleidingen. Brengt naast heel veel geestelijke rust veel meer focus, meer productiviteit en daardoor minder stress omdat mijn werk niet afkomt.”

'Ram het eruit'

Julia Osendarp

Julia Osendarp

Freelance redacteur

„Je kent het wel… Je zit de hele dag voorovergebogen achter je laptop, klapt een broodje tussendoor naar binnen en je telefoon blijft rinkelen. Door dat thuiswerken kom je veel te weinig buiten en mis je zelfs het loopje naar de koffieautomaat. Soms klap ik mijn computer na een werkdag dicht en voelt alles stijf, stram en stroef in mijn lijf. Mijn hoofd zit vol en mijn lontje tegenover vrienden en familie wordt steeds korter. Als mijn moeder dat bij me herkent, adviseert ze altijd één ding: „Ram het er maar even uit”.

Het is niet zo dat ik aanmoedig om iedere willekeurige voorbijganger een hoek te verkopen of je partner spontaan een schop te geven. Maar een werkdag van je afslaan is de ultieme ontstresser. Train eens mee met een kickboksles, koop een bokszak of stomp gewoon even lekker in een kussen. Geloof me, na even flink van je afmeppen, komt er ruimte in je hoofd en is alle spanning uit je lijf verdwenen.”

'Achtste wereldwonder'

Laurens Bluekens

Laurens Bluekens

Freelance chef panels

„Ik ga werkstress tegen met regelmatig hardlopen, dat is wat mij betreft echt het achtste wereldwonder. Hoe gestrest ik ook ben, na een halfuurtje hardlopen voel ik me als herboren. Vandaar ook dat ik er in mijn planning de absolute prioriteit aan geef.”

'Klinkt misschien kneuterig'

Judith Tielemans

Judith Tielemans

Redacteur

'Onthouden hoeft niet meer'

Esther van Dijk

Esther van Dijk

Redactiestagiaire

Als ik werkstress ervaar, deel ik eigenlijk alle handelingen die ik ‘moet’ doen op in deeltaken. Deze deeltaken vul ik in, in een to do-app. Doordat ik letterlijk alle dingen voor me zie die ik nog ‘moet’ doen, word ik al rustiger in mijn hoofd. Nu hoef ik alle taken ook niet meer te onthouden, maar kan ik gewoon elke keer naar het lijstje kijken. Een heerlijk gevoel, als je het mij vraagt.

'Misschien niet voor iedereen weggelegd'

Sharon van der Werf

Sharon van der Werf

Redacteur

„Ik krijg last van werkstress als ik geen goede planning heb gemaakt. Daarom bestaat mijn maandagochtend altijd in het maken van een planning voor die week. Die planning is flexibel, als er iets geschoven moet worden dan is dat geen probleem, maar het geeft me wel de houvast die ik nodig heb. Maar mijn number one tip om (werk)stress te verminderen, is het doen van krachttraining. Met sporten kan ik echt even mijn koppie leegmaken. Daarom sta ik bijna iedere dag ’s morgens om 07.00 uur al in de sportschool. Dat is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar voor mij werkt het goed. Ik kan daarna relaxed en vol positieve energie beginnen met mijn werkdag.”

'Een beetje stress is fijn'

Roos Ravensbergen

Roos Ravensbergen

Eindredacteur

„Ik schiet relatief snel in de stress, maar dat vind ik niet altijd vervelend. Werken onder druk is namelijk juist waar ik goed op ga. Anders ga ik me vervelen en dan word ik een heel stuk minder productief. Dus: tijdsdruk, veel taken, een drukke dag? Graag. Maar om alles in goede banen te leiden is een to do-list noodzakelijk. Al bestaat die ook uit chaos.

En als ik dan klaar ben met werken en ik sta nóg strak van de stress, dan is een uurtje kickboksen geweldig. Verstand op nul en even goed rammen.”

Elke week leggen we de redacteuren van Metro een andere stelling voor, die inhaakt op de actualiteit. Zo leer je het team beter kennen en krijg je een gezicht bij het merk. Wil je zelf een vraag voorleggen aan onze schrijvers? Dat kan! Stuur een mailtje naar [email protected], o.v.v. ‘Achter de schermen‘.

https://www.metronieuws.nl/geld-carriere/2021/07/werk-prive-balans/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.