Iris van Lunenburg
Iris van Lunenburg Opinie 24 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Lekker hypocriet

„Je moet echt niet met Ryanair vliegen, hoor”, zegt een vrouw tegen haar man achter mij. Ik zit op de eerste rij van een vlucht naar Lissabon. Even een paar dagen hélemaal weg. Heerlijk. Fijn ook, om te horen dat de recente stakingen van piloten voor betere arbeidsvoorwaarden door passagiers serieus worden genomen.

„Ryanair is gewoon veel te duur. En oneerlijk!”, zegt ze.

Huh?

„Je moet je bagage apart betalen”, begint ze haar opsomming. „Als je een stoel wil reserveren. En als je aan boord wil eten.” Haar man schudt driftig zijn hoofd: „Het klopt gewoon niet. En hun medewerkers worden ook slecht behandeld.”

Kijk aan.

„Al kiezen die er natuurlijk zelf voor. Moeten ze maar ergens anders gaan werken.”

Uhm. Nee. That’s not how it works. 

Met de slechte arbeidsomstandigheden, bizar lage ticketprijzen en de aanslag op het milieu, is vliegen een race to the bottom geworden. Eentje waar ook ik aan meedoe. Het afgelopen jaar ben ik al twee keer naar een Europese stad gevlogen om daar een weekend lang precies hetzelfde te doen als in Amsterdam – maar dan als een local. En een weekje eat-pray-loven op Bali later dit jaar zie ik eigenlijk ook best zitten, terwijl alleen al mijn citytrip naar Lissabon net zoveel CO2-uitstoot geeft als een gemiddeld huishouden in vier maanden.

Ik vraag me dan ook steeds vaker af: bij bijna alles wat ik koop, consumeer en doe, let ik op de duurzaamheid ervan, maar waarom kan ik dat vliegen dan toch niet laten? Online wemelt het van de tips over hoe je je vliegvakantie zo duurzaam mogelijk kan maken: van bomen planten om je persoonlijke CO2-uitstoot te compenseren tot een beach clean up aan het eind van de dag. Schattig. Maar laten we eerlijk zijn: als er op de drukste dag van het jaar meer dan 205.000 (!) vluchten in de lucht zijn, wat heeft dat dan nog voor zin?

Er is maar één echte duurzame oplossing en die heeft niets te maken met je theezakje tweehonderd keer hergebruiken of je planten water geven met opgevangen douchewate. Nee, schaf subsidies af en gooi de prijzen voor vliegtickets omhoog. Rigoureus. Zolang naar Parijs vliegen soms nog steeds goedkoper is dan met de Thalys reizen, gaat er iets gigantisch mis. Want stel, ik zou alle duurzame reistips opvolgen. Stel. Dan stap ik, nadat ik mijn plantjes water heb gegeven met mijn met Rituals doordrenkte douchewater, nu alsnog te makkelijk het vliegtuig in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.