Columnisten

Likeability of 5

Het internet zit in de puberteit

Foto van 'Elfie Tromp'

12 JUL 2018

Ik schreef het al eerder: het internet zit in zijn puberteit. Het is nu ongeveer vijftien jaar dat vrijwel iedereen in Nederland een internetverbinding heeft. En zoals pubers dat doen, wordt ook nu autoriteit getest, grenzen overschreden en een eigen stem bevochten.

Leuk feitje: het puberbrein lijkt verdacht veel op dat van psychopaten. In die leeftijdsfase kun je al zelfstandig functioneren, maar de consequenties van je acties nauwelijks overzien en ook je empathie voor anderen blijft achter. Welkom reaguurders!

Ook ik krijg regelmatig te maken met bedreigingen. Vorig jaar heb ik daar aangifte voor moeten doen en schreef daar afgelopen weekend over voor de Volkskrant. Het Openbaar Ministerie in Nederland weet nauwelijks waar te beginnen. Her en der wordt er af en toe wat geprocedeerd, een bedreigertje van Sylvana hier, de uploader van het filmpje van Patricia Paay daar, maar grootschalig gezien heerst er een gevoel van straffeloosheid onder reaguurders.

In Denemarken worden momenteel meer dan duizend mensen vervolgd omdat ze een wraakpornofilmpje deelden. De schaal van de vervolging heeft vooral een waarschuwende werking; mensen worden zich bewuster dat zij zich ook online aan wetten dienen te houden. Het wordt hoog tijd dat het OM ook hier een vuist durft te maken. Niet alleen de uploader van privacy-schendende beelden vervolgen, maar ook de mensen die het daarna delen. Niet alleen degene pakken die oproept tot het opknopen van de columnist, maar ook de mensen die dat liken.

Een korte vergelijking met bevriende journalisten laat zien dat we systematisch door dezelfde mensen belaagd worden. De lijntjes met de politie moeten korter. Er moet een database komen van de personen die bedreigen. Die is er al in een Twitter-variant. Van een bevriende collega kreeg ik een filter-lijst. Mensen die mij of anderen hadden bedreigd of zich seksistisch dan wel racistisch hadden uitgelaten, stonden erop. Toen ik die installeerde, werd alles online plotsklaps pais en vree. Een hek om mijn tuintje, in feite, maar toch voelde het als verliezen. Ik besefte dat ik dieper in mijn eigen gelijk was gaan zitten. Mijn persoonlijke filterbubbel was een feit. Het idee van het internet als verrijking, als een manier om in aanraking komen met andere meningen en daarvan te leren, heb ik inmiddels afgeschreven. In mijn tuintje is alles weer aangeharkt, maar buiten mijn feed trappen de tierende ‘tieners’ van het internet alles plat. Hoog tijd dat ze worden bijgestuurd en opgroeien zodat ze mee kunnen doen met een volwassen gesprek.


likedislike
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_100e3b76ce68f45d6c92e48e595909022a990fd5_avatar

Views

1k+

Het zinloze zeggen van 'sorry'

Foto van 'Elfie Tromp'

GISTEREN

„Het heeft geen zin om sorry te zeggen”, zegt mijn vriendje. „Het maakt het niet automatisch beter.”

Daar sta ik dan, met mijn schuldgevoel en grote mond. Hoe goed een relatie ook is, soms strijk je elkaar tegen de haren in, spelen je onhebbelijkheden op en kwets je elkaar. Je excuses maken lijkt dan makkelijk gedaan. Het is een cadeautje van klank. Ik geef het, hij accepteert het en we kunnen door met de dag. Een mooi ritueel om de spanning uit de lucht te halen.

Maar wat betekent sorry als dit soort confrontaties onvermijdelijk zijn? Als je weet dat je met enige regelmaat dezelfde fout maakt en elkaar irriteert of kwetst omdat je nu eenmaal andere karakters hebt?


Views

1k+

Likeability of 6

Mama

Foto van 'Ebru Umar'

17 JUL 2018

En toen was de dokter opeens zelf patiënt. De ontkenningsfase duurde twee jaar – artsen zijn de meest betweterige ziekenhuisbezoekers. Niet omdat ze hun collega’s wantrouwen maar omdat ze weten wat er mis kan gaan. Die andere kant van de tafel, waarbij ze naar de arts moeten luisteren die vertelt wat er gaat gebeuren tijdens een behandeling, is per definitie de verkeerde kant.

Enig idee hoe gevaarlijk een narcose is?

Wat er allemaal mis kan gaan?


like
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_da344f1ca31b849160d52127d8bb3be2ef252c57_avatar

Views

2k+

Likeability of 6

Waar #MeToo niet over gaat

Foto van 'Elfie Tromp'

3 MEI 2018

Ding-ding-ding! Ja lieve mensen, daar klinkt de bel voor een volgende ronde in het grote #MeToo-boksgala en u weet wat dat betekent: keer terug naar uw stoeltjes en kijk door een rode waas toe hoe de volgende Jan Klaassen met geringe macht knock-out zal worden geslagen door speculaties en geruchten.

U bent als publiek bij binnenkomst voorzien van rotte tomaten en Twitter, dus houdt uw bekrompen mening en vooroordelen paraat, want ik presenteer u de volgende kandidaat, nu eens niet uit een old boys network opgedregd, maar met zijn 32 lentes jong fris uit de boom van veelbelovend geplukt en nu al flink besmeurd met de smaad van een vermeende aanranding:

Casper Sikkema, hoofdredacteur van mediakanaal Vice staat in de linkerhoek. Ontslagen onder de onduidelijke vuilnisvattermen ‘vertrouwensbreuk’ en ‘ontoelaatbaar gedrag’, een welbekende tactiek om een mediaschandaal op te pompen. Maar wat betekent dat? Wat heeft Caspertje uitgespookt dat het daglicht niet kan verdragen?


like
user_82a67f6f0db085cfb9624a2277033bccd410b9da_avataruser_dac134e3d500610d8ac589c8a000eaf2fc3f1a77_avatar

Views

2k+

Column Ebru Umar: Handhaving
Likeability of 6

Handhaving

Ebru Umar

Foto van 'Ebru Umar'

10 JUL 2018

Handhaving moet wel het moeilijkste woord van de Nederlandse taal zijn. Handhaving van de orde, handhaving van regels en wetten, handhaving van gebruiken, waarden en normen: in Nederland gaat alles met de Franse slag. Een serieus #hoedan is aan de orde maar niemand die zich er iets van aantrekt. Gedogen is de essentie, handhaven op sterven na dood.

En zo kunnen in onze ‘gave land’ vreemdelingen zeventien jaar in Nederland wonen terwijl ze al zestien jaar weten dat ze hier niet mogen verblijven. Ze kunnen in die zeventien jaar het land in- en uitreizen, ze kunnen een bedrijf starten, ze kunnen een huis huren, ze kunnen kinderen krijgen, ze kunnen naar het ziekenhuis, ze kunnen een auto bezitten, ze kunnen de kinderen naar school sturen. Ze kunnen hier gewoon leven, zoals iedere andere Nederlander.

Terwijl ze hier niet mogen zijn. Van de instanties.


likelovedislike
user_e8092583a7221901a581b01b2391bd3b51864ef2_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avataruser_7968fefe47048ec4159518cc666baefb20b68350_avatar

+7


Views

4k+