Vick ten Wolde
Vick ten Wolde Sport 3 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Van Gerwen zorgt voor vroeg carnaval in Vlijmen

Wereldkampioen darts, maar nog altijd dezelfde als vroeger. Michael van Gerwen traint zoals gewoonlijk nog steeds in het café om de hoek in Vlijmen.

Café Den Braai

Een lege zaal, bierlucht en een plakkende vloer. Café Den Braai, de stamkroeg van Van Gerwen, ziet er verlaten uit. Een totaal andere wereld dan de avond ervoor, toen Mighty Mike in Londen op het grootste dartpodium ter wereld zijn pijlen met speels gemak in de triple 20 gooide. In Den Braai werd de finale uitgezonden op een groot scherm.

https://www.youtube.com/watch?v=LJr-wbNlGUU

„Gekkenhuis. Wat een topavond! Er stonden hier zeker 400 man, en niet alleen uit Vlijmen, maar zelfs uit Heerlen”, vertelt Wilbert Luijben trots. Luijben is sinds het nieuwe jaar eigenaar van Den Braai en beleefde meteen een bizarre avond. „Het was net carnaval, maar dan op 2 januari. Er werd hard gezongen en het bier vloog in het rond. Het was fantastisch!”

Een tweede thuis

Iedereen in Vlijmen kent elkaar. De schoonmaaksters kennen Daphne Govers, de vrouw van Van Gerwen, goed en Luijben kent, net zoals de voormalig café-eigenaar Marcel Junggeburth, de nieuwe wereldkampioen darten al jaren. „Michael traint hier al ruim zeven jaar”, zegt Junggeburth. „Toen hij hier jaren geleden voor het eerst kwam darten, was hij al zo’n fanatiekeling. Wij konden direct zien hoe talentvol hij was.” Sindsdien is Van Gerwen niet meer het uit café weg te slaan. Al zijn trainingsuren brengt hij daar door. „Als Michael traint, is het café gesloten. We stellen hem hier dan altijd zo goed mogelijk op zijn gemak. Soepje, tosti, broodje erbij. En dan staat hij hier uren te gooien”, vertelt Junggeburth.

Vrienden

Luijben en Junggeburth zijn niet alleen fan van ‘het groene monster’, maar ook goede vrienden. Luijben: „Ik leerde Mike hier in Den Braai zo’n vijf jaar geleden kennen, op een feestje. Wij raakten aan de praat en sindsdien zijn wij vrienden.” Luijben wist toentertijd niet dat Van Gerwen een darter was. „Nee, voor mij was hij toen, net zoals nu, diezelfde vriendelijke en nuchtere Michael. Ik ben een paar keer met hem op vakantie geweest, altijd gezellig. Wij praten niet over darten, nooit eigenlijk, maar over heel andere dingen in het leven.”

Trots

Iedereen spreekt vol lof over Van Gerwen en is ontzettend trots op zijn prestaties. De mensen van Den Braai, die nauw verbonden zijn met de Vlijmense darter, kunnen zich dan ook totaal niet vinden in de kritiek dat Van Gerwen nogal arrogant is. „Michael is altijd een heel nuchtere jongen gebleven. Ondanks alle aandacht en bekendheid blijft hij zichzelf”, zegt Junggeburth. Schoonmaakster Jolanda legt even haar bezem neer en knikt instemmend. „Michael is een doodnormale jongen, altijd vriendelijk en lacht altijd.”

Om de hoek van het café laat Van Gerwen zijn droomhuis bouwen, maar zijn tweede thuis is Den Braai. „Hij is hier zelfs getrouwd”, zegt Junggeburth met een lach. Luijben verwelkomt Van Gerwen maar al te graag, niet alleen als vriend, maar ook als nieuwe café-eigenaar. „Ik heb Michael nog niet gezien, dat komt morgen wel bij de receptie hier in Den Braai.” Van Gerwen en Luijben hebben elkaar wel even via de telefoon kunnen spreken. „Wij hebben elkaar gefeliciteerd. Ik natuurlijk met zijn WK-titel en hij mij met het café.”

Huldiging

Donderdagavond wordt de kersverse wereldkampioen gehuldigd in zijn geliefde Vlijmen, net zoals in 2014, toen Van Gerwen ook de titel pakte. Zijn goede vriend Walter Ankone fungeerde tijdens die huldiging als zijn persoonlijke chauffeur. Ankone zal Mighty Mike donderdag wederom naar de huldiging brengen. Net zoals heel Vlijmen, vierde ook hij het feestje in Den Braai. „Niet normaal. Het was zo mooi dat hij won. Heel emotioneel ook. Het is hem ook zo gegund. Na zo’n mooi jaar is dit de kroon op zijn seizoen.”

Ankone spreekt alsof hij de avond herbeleefd. „Ik leefde echt met hem mee. Al helemaal als ik zo’n goede vriend van me zo emotioneel op het podium en voor de camera zie staan.” Luijben neemt het laatste woord: „Wij zijn allemaal zo ontzettend trots op onze Michael. Echt prachtig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.