Erik Jonk
Erik Jonk Sport 2 mei 2016
Leestijd: 4 minuten

Litmanen: Bank in Nederland kopen, wát een project

Jari Litmanen was groot als voetballer, maar verder een stille. Nu spreekt de Fin in een dikke biografie.

Litmanen – die onder meer voor FC Barcelona en Liverpool speelde, maar vooral furore maakte tijdens twee periodes bij Ajax in Amsterdam – vertelt zijn verhaal op meer dan 380 pagina’s. Litmanen10 heet het, in Nederland uitgegeven door Voetbal International.

Jari Litmanen 383 pagina’s lang aan het woord, da’s nogal wat voor de bedachtzame publiekslieveling. Maar hij vertelt veel, heel veel. Metro pikte een paar passages uit het werk die je misschien niet direct zou verwachten. Jari Litmanen die een bank koopt bij Ikea in Amsterdam bijvoorbeeld… Zo’n voetbalheld, die ook aan ijshockey deed, koopt toch zelf geen bank??

Litmanen10
Jari Litmanen voor een afbeelding van zijn boek. / Kimmo Brandt | EPA

Vriendinnetje

„Mijn beste vriendin Nina, met wie ik vaak speelde, heeft wel eens beweerd dat ze met me wilde trouwen. Daar kwam ze later van terug. Ik ging voetballen, net als mijn vader, en dan zou ik te vaak van huis zijn. Een verstandig kind, die Nina; en we waren nog geen zes jaar oud…”

Trainen

„Ik geloof niet dat ik ooit één enkele training heb overgeslagen omdat ik geen zin had. Integendeel. De ondergrens voor de ijshockeytraining buiten was -20 graden Celsius. Ik weet nog dat ik tegen de thermometer blies om tegen een trainingsmaatje te kunnen beweren dat het ‘maar’ -19,5 was. Warm genoeg om de training op buitenijs door te laten gaan.”

Opstel

„ In de onderbouw op school schreef ik eens een opstel over voetballer als mijn droomberoep. De juf beschouwde het als haar plicht om mij apart te nemen en me te vertellen dat je in Finland niet zomaar prof kon worden. Het was niet zinvol om me daarop te richten, ik kon me maar beter serieus op school richten. Ik knikte braaf maar intussen was ik toch van plan om profvoetballer te worden.”

Roken

„Als mijn ouders niet thuis waren, ging ik soms met de broers Kautonen en mijn jongere zusje Sini naar de garage om te roken. We maakten mijn zusje duidelijk dat ze dat aan niemand mocht vertellen. Toch werden we gesnapt en dat draaide uit op een zeer pittige preek van mijn moeder.”

Hieronder zie je in 5 minuten een overzicht uit het Ajaxleven van Jari Litmanen:

Bijbaan

„Mijn zomerbaantje bestond in die tijd uit voetballen. Mijn moeder had gezegd dat ik geen werk hoefde te zoeken zolang ik nog thuis woonde. Ze gaf me het geld dat ik nodig had. Dat was een geweldige steun in de rug, waar ik haar nog altijd dankbaar voor ben. In mijn eerste seizoen kreeg ik al fietsgeld en onkostenvergoeding, hoewel mijn vader me meestal met de auto bracht of me geld gaf voor de bus.”

Huis Amsterdam

„Al snel vond ik iets en toen kon ik meubels gaan kopen. Vijf minuten van mijn woning vandaan was een Ikea. In Nederland is het normaal dat de betonnen vloer nog kaal is en dat je zelf vloerbedekking koopt. Voor een fornuis, een koelkast en alle andere apparaten moet je ook zelf zorgen. De levertijd van een bank was drie maanden! Als je in Lahti bij Isku of Asko een bank koopt, krijg je hem direct mee uit het magazijn… Hier was het een enorm project!”

Litmanen10
Alweer een prijs: winst in het Amsterdam Tournament. / Toussaint Kluiters | ANP

Louis van Gaal

„Louis van Gaal is de beste trainer die ik ooit heb gehad. Hij had vertrouwen in me en vond dat ik veel mogelijkheden had. Natuurlijk was in Finland de basis gelegd voor mij als voetballer, maar de laatste 15 tot 20 procent die nodig was om de internationale top te halen, leerde ik van hem, zijn team en de spelersgroep. Ik had wel talent, maar door Van Gaals trainingen en speelwijzen en door de hele spelersgroep van Ajax werd ik klaargestoomd voor het topvoetbal.”

Frank Rijkaard

„We hadden eens twee keer getraind op een dag. Na de tweede training zat ik doodop in de kleedkamer en Frank ging naast me op zijn eigen plek zitten. Ik zat voorovergebogen met mijn ellebogen op mijn knieën toen Frank iets tegen me zei. Ik tilde mijn hoofd op en zag toevallig zijn biceps. Ik bekeek mijn eigen lijf en merkte dat mijn dijen ongeveer even dik waren als zijn biceps. Toen ik een blik wierp op zijn kuiten, zakte ik vanzelf nog verder in elkaar.”

Dennis Bergkamp

„ Je kon alleen maar bewonderend naar Bergkamp kijken. In wedstrijden maakte hij doelpunten waardoor we op de bank elkaar aankeken en niet begrepen hoe hij dat nu weer had kunnen verzinnen. We vroegen elkaar wat er nu eigenlijk precies was gebeurd. Je had doelpunten en je had Dennis-doelpunten. Ik kon me niet goed voorstellen dat ik degene zou zijn die hem ging opvolgen. Dat geloofde toch geen mens?

Litmanen10
Champions Leaguetitel in 1995. Met Finidi George, Davids en Kanu. / Paul Vreeker | ANP

Paspoort

Jari Litmanen is 45 jaar.

Hij speelde voor Ajax tussen 1993 – 1999 en 2002 – 2004.

Hij scoorde in Amsterdam 95 doelpunten in 167 wedstrijden, werd 4 keer kampioen, won 3 bekers, de Champions League en werd er wereldkampioen.

Litmanen speelde 137 interlands voor Finland en maakte daarin 32 goals.

Momenteel werkt hij voor de Finse voetbalbond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.