Redactie Metro
Redactie Metro Tech 18 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

Wikipedia bestaat in Nederland 15 jaar

Hoera voor Wikipedia! De Nederlandstalige versie van de online-encyclopedie bestaat zondag alweer vijftien jaar. Waar de website vroeger door velen nog werd gezien als een onbetrouwbare informatiebron, is deze voor veel mensen nu onmisbaar: ieder uur worden de 1,86 miljoen artikelen bijna 95.000 keer bezocht. Elke dag komen er 146 nieuwe artikelen bij.

Nederland was vijftien jaar geleden de derde taal buiten het Engels die een eigen Wikipedia kreeg, alleen de Duitsers en Zweden gingen ons voor. Eerder dit jaar vierde ook de Engelstalige Wikipedia al haar vijftiende verjaardag.

Financiële bijdrage

Misschien was het je al opgevallen: de banner die sinds enige tijd boven de Wikipedia-artikelen staat en waarin om een financiële bijdrage wordt gevraagd. Al het geld dat daarmee wordt binnengehaald, komt bij de Wikimedia Foundation in San Francisco terecht. We spreken dan over 70 miljoen dollar per jaar, laat directeur Sandra Rientjes van Wikimedia Nederland weten. Hoeveel van dat bedrag afkomstig is uit Nederland, is onbekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.