Remco Visser
Remco Visser Tech 12 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Streaming zorgt voor meer omzet muziekbranche

De muziekindustrie heeft de omzet afgelopen jaar zien toenemen, na twintig jaar van vrijwel onafgebroken dalingen. Dat is te danken aan de sterke groei van streamingdiensten als Spotify, Apple Music, Deezer en Napster, meldde brancheorganisatie IFPI dinsdag.

De muziekbranche behaalde in 2015 een omzet van 15 miljard dollar (13 miljard euro), ruim 3 procent meer dan een jaar eerder. De digitale omzet nam met meer dan 10 procent toe tot 6,7 miljard dollar. Streamingdiensten brachten daarvan 2,9 miljard dollar in het laatje, wat neerkomt op een groei van 45 procent.

IFPI beklaagt zich in zijn jaarverslag desondanks over het nog altijd enorme aanbod aan gratis toegankelijke muziek. Dat zorgt ervoor dat de inkomsten van artiesten en producenten nog steeds veel minder sterk toeneemt dan de muziekconsumptie, aldus de brancheorganisatie.

Vertrek

Aan de andere kant levert het toenemende succes van streamingdiensten ook problemen op. Spotify dreigt bijvoorbeeld hun thuisbasis in Zweden te verlaten. In een open brief op Medium schrijven oprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon dat er drastisch iets moet veranderen in Europa, wil het bedrijf niet tientallen banen naar de Verenigde Staten verplaatsen.

De frustratie van de twee bestuurders lijkt in eerste instantie vooral gericht op de Zweedse overheid. Stockholm krijg het verwijt dat het nieuwkomers te moeilijk maakt zich fatsoenlijk te kunnen vestigen in Zweden. Er is volgens Ek en Lorentzon een chronisch tekort aan betaalbare huurwoningen en daarmee legt de Scandinavische stad het volgens het duo af tegen bijvoorbeeld New York, Londen en Singapore.

Europa

Overigens is het probleem niet beperkt tot Zweden. Volgens de twee entrepreneurs is het vooral een Europees probleem. Ze vragen zich hardop af waarom Europa, dat meer inwoners heeft dan de Verenigde Staten, er niet in slaagt een ‘eigen’ Apple, Google, Microsoft of Facebook van de grond te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.