Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 13 feb 2017
Leestijd: 1 minuut

Je kunt ‘m nu kopen: de vliegende auto

Je moet er een flinke zak geld voor op tafel leggen, maar je kunt er dan wel eindelijk eentje kopen: een vliegende auto. Het Nederlandse bedrijf Pal-V verkoopt vanaf maandag de ‘gyrocopter’, een driewieler met een rotor. Er zijn twee modellen: de goedkoopste kost rond de 300.000 euro, de duurste een half miljoen.

Opstijgen gaat niet zomaar, meldt Omroep Brabant. Daarvoor moet eerst de rotor worden uitgeklapt, en dat duurt ruim vijf minuten. Daarnaast is een minilandingsbaan nodig van tussen de 90 en 200 meter, en die zijn er nog nauwelijks in Nederland.

Vliegbrevet

Wie geïnteresseerd is in de vliegende auto, kan hem nog niet direct ophalen. Eind 2018 moeten de eerste gyrocopters van de lopende band rollen. Dan mag je er wel direct de weg mee op, want de vliegende auto heeft al een certificaat voor de weg en voor de luchtvaart. Daar heb je dan wel een vliegbrevet voor nodig.

https://www.youtube.com/watch?v=GfMNtCPChxo

Er passen twee personen in de gyrocopter – de bestuurder en een bijrijder. Op de weg haalt de gyrocopter snelheden van tot de 160 kilometer per uur, in de lucht kan de vliegende auto maximaal 180 kilometer per uur halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.