Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 5 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Waarom honden graag naar televisie kijken

Is jouw hond ook niet voor de televisie weg te slaan en vraag je je af wat ze nu eigenlijk zien? Een Britse dierenarts legt uit waarom honden geregeld voor de buis blijven hangen.

Het is niet nieuw dat honden en katten vaak voor tv blijven hangen om mee te gluren naar Expeditie Robinson of Boer Zoekt Vrouw. Er bestaan zelfs hele YouTubekanalen voor tv-kijkende dieren. Malcolm Welshman, een voormalig dierenarts bij London Zoo legt uit welke honden het liefst televisie kijken en welke programma’s hun voorkeur hebben, dit meldt de Dailymail.

Wat zien honden op het scherm?

Honden kijken heel anders televisie dan dat wij mensen doen. Een HD-televisiebeeld ziet er voor een hond uit als een hoop bewegende plaatjes. Waar wij 100 verschillende kleuren zien, ziet je viervoeter slechts twee primaire kleuren: geel en blauw. Rood, groen en oranje is voor de dieren één geelachtige mengeling. Ook kunnen honden de specifieke lijnen en details die wij mensen dien niet onderscheiden. Toch hebben honden wel degelijk een favoriet.

Hazewinden honden kijken vaker televisie. Foto: Colourbox

Televisie op ooghoogte

Psycholoog Stanley Cooper is gespecialiseerd in het gedrag van honden. Volgens hem zijn veel mensen verrast dat honden het verschil kunnen zien tussen echte honden en bijvoorbeeld een tekenfiguur van een hond. „Honden reageren vooral op beelden van dieren of vogels die gefilmd zijn op ooghoogte van de hond, bij een tekenfiguur zijn ze anders dan bij echte dieren."

Viervoeters die jagen met behulp van hun zicht, zoals terriërs of hazewinden, worden het meest door televisiebeelden geprikkeld. Wel is het belangrijk dat de televisie op ooghoogte van de hond staat afgesteld. Dus dit is vaak op de grond of op een laag kastje. Ook katten zullen regelmatig tegen de televisie springen, dit is omdat katten kleuren nog realistischer zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.