Jasper Kars
Jasper Kars Tech 9 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

5 schatten uit startup-paradijs Amsterdam

Amsterdam is een stad met internationale allure en dat betekent dat het ook voor startups een aantrekkelijke thuishaven is. Het ondernemersklimaat in Nederland is gunstig, in weinig niet-Engels sprekende steden spreekt men zo goed Engels en Schiphol is een centrum voor vluchten uit heel de wereld. Kortom: genoeg redenen om met een goed idee een (tech-)startup te beginnen in onze hoofdstad. Heel wat inspirerende jonge ondernemers gingen je voor, zie hier vijf van de meest memorabele.

WeTransfer

Iedereen die wel eens grotere bestanden online moet versturen gebruikt het wel eens: de up- en downloadservice WeTransfer. Gratis mag je via deze applicatie voor 2GB aan data versturen. WeTransfer heeft meer dan 85 miljoen gebruikers per maand en er zijn miljarden transfers gedaan via deze startup. Inmiddels heeft de ambitieuze Amsterdamse startup zich ook gemengd en de wereld van de streaming. Het gaat hiermee succesbedrijven als Spotify en Deezer achterna, WeTransfer biedt namelijk tegenwoordig ook exclusieve muziek- en videodownloads aan.

CataWiki

Oorspronkelijk komt deze uiterst succesvolle startup uit Assen, de hoofdstad van de dunst bevolkte provincie van Nederland, maar al vrij snel ging het bedrijf zijn heil ook in de hoofdstad zoeken. Het bedrijf organiseert onlineveilingen in allerlei verschillende categorieën, met name voor verzamelaars, en werd in 2008 opgericht door een stripverzamelaar en een handige programmeur. Inmiddels is het online verzamelplatform een van Europa’s grootste startups, actief over de hele wereld en werken er meer dan 200 mensen. Niet slecht voor twee jongens uit Assen.

Deskbookers

Deze startup, gestart door Frank Derks en Jeroen Arts, helpt bedrijven om werkplekken en vergaderruimtes te boeken. Big business zo bleek. Inmiddels is het een miljoenenbedrijf dat naast Nederland actief is in onder andere Engeland, België en Duitsland.

inSided

Het Amsterdamse startup-bedrijf helpt bedrijven om hun eigen online communities te bouwen. Onmisbaar voor veel bedrijven in het tijdperk van het internet en de social media. Het bedrijf groeide uit van een kleine onderneming naar een bedrijf waar inmiddels al meer dan 100 mensen werken en heeft zich inmiddels ook in Berlijn, Madrid én New York gevestigd. Way to go!

https://www.youtube.com/watch?v=kcwPWhJG288

PastBook

PastBook geeft social media-gebruikers de mogelijk fotoalbums te maken van hun posts. De Italiaan Stefano Cutello zegde zijn baan op in Milaan om in Amsterdam dit bedrijf op te bouwen. Binnen 60 seconden kan je als gebruiker van de PastBook-app al je social media foto’s verzamelen. Meerdere investeerders pompten al behoorlijk wat geld in deze Amsterdams-Italiaanse startup.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.