De Robin Hood van poker. Zo wordt pokeroudgediende Barry Greenstein (55) genoemd. Deze vader van zes kinderen verdient miljoenen met poker die hij vervolgens weer doneert aan goede doelen. In zijn vorige leven was Greenstein een softwareontwikkelaar die aan de wieg stond van het bedrijf Symantec met als bekendste product Norton AntiVirus dat wereldwijd door meer dan 100 miljoen mensen is gebruikt. Metro sprak met deze Amerikaan die al in 1991 op 36-jarige leeftijd met pensioen ging om fulltime te pokeren.

Waarom gaat iemand met jouw achtergrond pokeren? Kon je niet beter bij Symantec blijven en heel veel geld verdienen?
Mijn salaris van toen staat echt niet in verhouding met wat ik nu verdien. Ik had het niet slecht, maar ik had met poker meer geld kunnen verdienen. Ik heb daar wel bijgedragen aan iets moois dat gaf mij een voldaan gevoel.

Is geld voor jou nog steeds de belangrijkste reden om te pokeren?
Ik doe dit echt niet voor de gezelligheid. Poker is mijn beroep. Dat moet ik uitoefenen om brood op de plank te krijgen.

Dus jij hebt geen plezier in poker?
Dat is iets anders. Ik kan er zeker wel van genieten. Maar als lol hebben de belangrijkste factor is om poker te spelen, dan zou ik er echt niet zo veel tijd en energie in steken. In mijn ogen is poker heel saai zonder het geldaspect.

Wat is het grote verschil met het poker van nu en dat van twintig jaar geleden?
Het is een sport geworden. Poker is een spel, maar ik noem het nu een sport omdat we nu ook toeschouwers hebben. Het is op televisie te zien en we krijgen nu ook veel meer respect.

Jij staat ook bekend als iemand die veel geld wint met wedden. Maakt dat jou een beroepsgokker?
Dit klinkt misschien voor buitenstaanders raar in de oren, maar voor mij is wedden heel normaal en ik zie het niet als gokken. Ik denk namelijk dat iemand beter kan zijn in wedden dan een ander persoon.

Wat is dan jouw geheim?
Ik ben wiskundig aangelegd en heb de neiging om overal een kansberekening op los te laten. Niet alleen bij het afsluiten van een weddenschap of tijdens een pokertoernooi. Maar ook in het dagelijkse leven. Zelfs als mijn jongste zoon iets moet opbiechten, dan bereken ik of hij de waarheid vertelt.

Zijn jouw mogelijkheden aan de pokertafel ook groter, omdat jij bekend bent en dat tegenstanders intimideert?
Het zal wel iets van invloed zijn, maar te klein om te benoemen. De tegenstanders van Tiger Woods verliezen niet van hem omdat ze onder de indruk zijn van hem, maar omdat hij veel beter is.

En hoe groot is de kans dat jij over tien jaar bent gestopt met poker?
Die kans is minder dan 5 procent. Ik ben gezond en ik verwacht dat ik de komende dertig jaar blijf pokeren.

Foto: Neil Stoddart