John Guidetti was de schlemiel van het weekend. Hij schopte niet een tegenstander het ziekenhuis in, maar scoorde uit een strafschop en trok daarna zijn shirt uit. Niet slim als je al geel op zak hebt. Guidetti werd dan ook van het veld gestuurd en mist zo de topper tegen PSV.

Nu hoor ik overal ‘regels zijn regels’, maar hoe dient deze regel het voetbal? Volgende week wordt een topwedstrijd beroofd van één van de absolute smaakmakers in de competitie. Waarom? Omdat de FIFA dit in 2003 besloot. Sterker nog, een Amerikaan besloot dit. Amerikanen noemen voetbal soccer en een spelletje dat met de handen wordt gespeeld football. Amerikanen hebben dus per definitie geen gevoel bij voetbal.

Charles ‘Chuck’ Blazer schijnt geboren te zijn in New York, maar in niks past hij in het profiel van de vrijgevochten en vrijdenkende New Yorker. Blazer was in 2003 voorzitter van het organisatiecomité van de Confederations Cup in Frankrijk. Daar kwam hij tot de schokkende ontdekking dat er onder spelers een gewoonte was ontstaan om na een goal het shirt uit te trekken en vervolgens in ontbloot bovenlijf de goal te vieren.

“In het belang van het hooghouden van de discipline, heeft het bestuur besloten dat van nu af aan, zulke praktijken verboden zijn tijdens een wedstrijd”, luidde nadien de officiële verklaring. Een mormoon had het niet beter kunnen verwoorden. Waar het jaren kost om de roep om technische hulpmiddelen en de aanpassing van de buitenspelregel in de regels te implementeren, daar werd ‘de regel van Chuck’ zo goed als per direct opgenomen in de reglementen. En als Blatter en co. écht uit overtuiging zouden handelen, zou je er nog respect voor kunnen opbrengen. Maar dezelfde Blatter had slechts luttele maanden later dé oplossing om vrouwenvoetbal aantrekkelijker te maken. Volgens de FIFA-voorzitter moesten de dames zich sexy kleden. Hier zakt je broek vanaf, ongeacht je voetballer of voetbalster bent. Alleen krijgt de een straf en de ander een goedkeurend, geil knikje van Blatter en zijn mannen.