Johan van Boven
Johan van Boven Sport 26 nov 2015
Leestijd: 3 minuten

Hockeybond maakt zich zorgen over toename geweld

Meer rode kaarten, een toename van het aantal gele kaarten voor jeugdtrainers, geweld ten opzichte van scheidsrechters en supporters die het zowel verbaal als fysiek met elkaar aan de stok krijgen. De hockeybond maakt zich ernstig zorgen om de excessen op en rond het veld van de afgelopen maanden.

„Hockey wordt gespeeld in een veilige omgeving waarbinnen kinderen en volwassen kunnen sporten. We willen dat dit zo blijft”, zegt voorzitter Erik Cornelissen. „In vergelijking met andere sporten zoals voetbal valt het bij ons nog relatief mee, maar we willen voorkomen dat het verder uit de hand loopt.”

Het schrijnendste voorbeeld was een incident waarbij een scheidsrechter vorige maand werd belaagd. Tijdens een wedstrijd tussen de jeugdteams van de Terriërs uit Heiloo en Xenios uit Amsterdam werd de arbiter in zijn kruis geschopt door een speler, die even daarvoor de rode kaart had gekregen.

Cornelissen tast in het duister over waar de excessen van de afgelopen maanden plots vandaan komen. Het enige wat hij vooralsnog kan doen, is een parallel trekken met de maatschappij. „We zijn de afgelopen tien jaar enorm gegroeid en als je meer leden hebt, is de kans nu eenmaal groter dat er iets misgaat. Bovendien zie je in de hele maatschappij dat mensen mondiger worden. Het gebeurt op scholen en dus ook op een hockeyveld.”

Opfriscursus

Maar dat wil niet zeggen dat de voorzitter van de KNHB zich bij het probleem neerlegt. „De normen en waarden die we in de hockeywereld hanteren, zijn wellicht voor een deel weggezakt, dus is het tijd voor een opfriscursus. Daarin zullen we iedereen betrekken: spelers, trainers en bestuurders. Daarnaast leggen we onze straffen onder de loep. Zijn die hoog genoeg? Die vraag kan ik nu nog niet beantwoorden, daar is de situatie nog te nieuw voor.”

Verder hoopt Cornelissen dat de sociale controle nieuw leven in wordt geblazen. „Ouders gaan vooral verbaal tekeer tegen elkaar, maar er wordt ook weleens een tik uitgedeeld. Als ik daar tussen zou staan, zeg ik er iets van. Mensen moeten elkaar vaker corrigeren.”

Zoals de hele sportwereld zou ook het hockey zich het liefst spiegelen aan het rugby, waar het woord respect nog wel terecht in hoofdletters wordt geschreven. De KNHB-voorzitter: „De scheidsrechter wordt daar met ‘u’ aangesproken in plaats van dat hij door vijf spelers wordt belaagd. En de verliezende ploeg maakt een erehaag voor de winnaars. Gelukkig is de kracht van het hockey dat dit soort thema’s heel goed bespreekbaar zijn en dat veel mensen positief reageren. Als bond staan we dus niet alleen.”

Schorsing

Maar als ook spelers op het hoogste niveau hun boekje te buiten gaan, ben je verder van huis. Willemijn Bos van Laren sloeg onlangs Fréderique Malefason van Pinoké van achteren met haar stick op haar onderbeen. Ze schorste zichzelf voor een duel en daar komen nog eens drie wedstrijden schorsing van de KNHB bij. Cornelissen: „Emotie kun je niet uit de sport halen, dus dit soort dingen zal altijd gebeuren. Het gaat erom hoe je er vervolgens mee omgaat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.