Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 13 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Dramatisch, desastreus, schandalig: geen EK Oranje

Dramatisch, desastreus, schandalig, zo mag de campagne waarin Oranje zich moest kwalificeren voor het EK 2016 met een gerust hart worden genoemd. De laatste wedstrijd tegen Tsjechië paste wat dat betreft prima in dat beeld. Nederland ging er in Amsterdam kansloos af met 3-2.

Zelfs Albanië present

Volgend jaar is bijna de helft van het aantal landen dat lid is van de UEFA present in Frankrijk, waaronder zelfs Albanië. Maar Nederland, de nummer drie van het afgelopen WK, hoort een jaar later niet eens bij de 28 beste landen van Europa.

Mirakel

Alles en iedereen die Oranje lief heeft, hoopte op een mirakel in Konya waar Turkije zijn thuiswedstrijd tegen IJsland zou moeten verliezen. Alleen dan zou het Nederlands elftal nog kans houden op het EK via de play-offs.

Daarnaast moest Oranje zelf in Amsterdam winnen van Tsjechië. Maar net zoals deze hele desastreuze kwalificatie al het geval is gaf Nederland op het moment suprême niet thuis.

Laatste strohalm

Nederland was zelfs niet bij machte om de laatste strohalm vast te grijpen. Behoudens de eerste tien minuten waarin Nederland het spel maakte en via Anwar El Ghazi en Wesley Sneijder goede kansen kreeg, werd het team van de geplaagde bondscoach Danny Blind zoek gespeeld door de Tsjechen.

Ruim 10 minuten power play was voor de gasten voldoende om afstand te nemen: in de 24 minuut maakte Pavel Kaderabek de 1-0, Josef Sural gooide de deur naar Frankrijk voor Nederland definitief dicht door in de 35e minuut de 2-0 te scoren. Wat er verder in Konya (1-0 Turkije) en ook Amsterdam gebeurde deed er niet meer toe. Zoals de goal van Klaas-Jan Huntelaar en het eigen doelpunt van Robin van Persie (die ook de 3-2 maaakte), alhoewel dat weer prima in het totaalplaatje paste.

De eigen goal van Robin van Persie was typerend:

https://twitter.com/betweters/status/654026851766116352

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.