Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 9 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Beauty and the Beast? Het beest zit in iedereen

De Disneymusical Beauty and the Beast gaat zondag in première in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Op weg naar die première komen de hoofdrolspelers aan het woord. Deel 3: Tony Neef (Sonneveld, The Sound of Music), oftewel kandelaar Lumière.

Wat voor Lumière gaan we zien?

Iemand die wegsmelt hè. Ik probeer meer onderdeel van dit verhaal uit te maken, dan dat ik telkens naar voren treed en alleen maar de grappige kandelaar ben met het gekke Franse accent. Er zitten namelijk enge dingen in dit verhaal, tot Geert Wilderszaken aan toe.

Wat was jouw kennismaking ooit met Beauty and the Beast?

Tien jaar geleden was ik op de première van de toenmalige Beauty and the Beast met Chantal Janzen. Carlo Boszhard was Lumière. Ik ben 54 jaar en dus niet iemand die de tekenfilm heeft gezien. Ik heb altijd gezegd ‘ik hoef niet in een Disneyprogramma en drie uur in de make-up te zitten’. Nu doe ik het toch en ik geniet.

Anouk Maas en Edwin Jonker in de hoofdrollen. Foto: ANP

Meegesleept worden

Veel mensen zullen komen kijken, maar voor wie over de streep moet worden getrokken: waarom moeten zij deze musical zien?

Om in een wereld vol ellende een avondje te hebben waarbij je kunt lachen, een traantje wegpinken en wordt meegesleept. Beauty and the Beast biedt je een avondje niks, althans: een avondje zonder IS.

Wie is voor jou een beauty en wie een beast?

Beauty zit in ieder geval van binnen. Als ik iemand moet noemen dan zeg ik mijn man Benny, die is het op en top. Ook het beest zit in iedereen. Je bepaalt zelf wanneer en of die naar buiten komt, maar beschadig er niemand mee. The Beast is wat mij betreft IS. Vrouwen verkrachten, mensen onthoofden, kinderen beschadigen… Nee, er is geen enkele God die dat heeft gewild.

Let op een Beauty and the Beast-selfies actie, op donderdag 17 december in Metro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.