Daisy Heyer
Daisy Heyer Entertainment 29 nov 2015
Leestijd: 3 minuten

Paparazzi-etiquette: geen naakt, wel vreemdgangers

In Los Angeles krijgen beroemdheden hun eigen terminal op het vliegveld, zodat ze onder andere de paparazzi kunnen ontlopen. Logisch, want de Amerikaanse paparazzi is meedogenloos. Hoe zit dat eigenlijk met de Nederlandse paparazzi? Metro zocht het uit.

Uren in de bosjes liggen voor die perfecte foto of verre reizen maken terwijl je niet eens weet of je een ster daadwerkelijk voor je lens krijgt: in de wereld van roddel- en achterklap gebeurt het allemaal. Wereldwijd gaan paparazzo over lijken om die ene foto te kunnen schieten. Maar er zijn ook grenzen, in ieder geval in Nederland.

Al maken de sterfotografen van Nederland die regels volgens paparazzo Edwin Smulders allemaal zelf. „Bij mij hangt het ontzettend van de situatie af wat ik wel en niet doe”, zegt Smulders tegen Metro. „Ik ben er niet om huwelijken te verpesten, dus ik ga niet in de bosjes bij een huis liggen wachten omdat er mogelijk een minnaar langs kan komen. Maar als je hand in hand door de PC Hooftstraat loopt, dan kun je hem verwachten.”

Grenzen

„Vreemdgaande sterren fotograferen is juist heerlijk om te doen”, zegt Albert den Iseger, fotograaf voor Telegraaf en Privé). „Het is tijdrovend, maar ontzettend spannend. En als het dan gelukt is, begint het verhaal pas echt!” Toch heeft ook Den Iseger zo zijn grenzen: „Naakt en blote kinderen zou ik nooit op de foto zetten. Dat zouden wij ook nooit publiceren.”

Kinderen blijken sowieso een heikel punt. De meeste paparazzo volgen het verzoek van sterren op om kinderen niet te fotograferen als de ouders dat niet willen, mits die hun kinderen ook niet te pas en te onpas gebruiken voor social media en commercials. „Op zo’n moment wordt het een beetje krom”, zeggen zowel Dennis van Tellingen als Reni van Maren, beiden ook paparazzo. „Of je een kind fotografeert hangt ook een beetje van je band met de ouders af. Is die goed, dan kun je veel meer maken”, zegt Van Maren.

Want dat paparazzo vaak tot het uiterste gaan om net die ene foto te kunnen schieten is een feit. Zo vloog Van Maren een keer in de concorde met Koning Willem-Alexander om hem te kunnen fotograferen in New York, om hem vervolgens bij de douane al kwijt te raken voor vier dagen. En Van Tellingen lag ooit urenlang in de sneeuw te wachten om een perfecte foto van Maxima te kunnen maken, waardoor zijn voeten er bijna afvroren. „Ik draag namelijk nooit sokken. Nou, dan komen wel alle scheldwoorden die je kent voorbij hoor!” Gelukkig had hij de foto uiteindelijk wel.

Agressie

Daarnaast heeft de paparazzi soms te maken met de nodige agressie. Zo had Den Iseger een vechtpartijtje met de broer van Wendy van Dijk, kreeg Van Maren het aan de stok met Xander de Buisonjé en Van Tellingen moest een keer een klap van Guusje Nederhorst incasseren. „Maar ach, dat hoort er een beetje bij”, zegt Van Tellingen over de kleine geweldsincidentjes. „En ik zou me er nooit door laten tegenhouden, want het blijft een feit: ze kiezen er zelf voor om in de schijnwerpers te staan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.