Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 15 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Film Everest: 5 sterren!

Titel: Everest.
Genre: drama (3D).
Regie: Baltasar Kormákur (A Little Trip to Heaven).
Met onder meer: Jason Clarke, Jake Gyllenhaal, Emma Watson, Keira Knightley.
Beoordeling: 5 uit 5.

Niet navertellen

Mount Everest in de Himalaya, het dak van de wereld met een hoogte van 8848 meter (maar de meningen daarover zijn verdeeld). George Mallory was mogelijk in 1924 de eerste durfal die de top bereikte, maar toen hij in 1999 niet ver van die top werd gevonden, kon hij niets navertellen. In 1953 behaalden de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en zijn Nepalese steun en toeverlaat Tenzing Norgay het dak op zeker, zij keerden levend terug. Van alle professionele klimmers die tussen 1950 en 1990 een poging op de reus waagden, heeft één op de vier de berg nooit meer verlaten…

Lees ook: Everest verschoven door aardbeving.

Tot zover wat Mount Everestfeitjes, waarvan er vast ontelbaar zijn. Eén feit is zeker: twee expedities uit 1996 liepen op z’n zachtst gezegd niet zo goed af. Het waargebeurde verhaal is nu, met een brilletje op het hoofd, te zien in Everest. Een indrukwekkend drama, zowel door het 3D-beeld als door de gebeurtenissen die je bijna letterlijk laten rillen. Een trui aan naar de bios is bij Everest geen overbodige luxe, de ijzige kou straalt van het witte doek af.

Binnen Everest spelen zich meerdere treurige verhalen af, zoals de drukte op de berg die onder meer resulteert in rivaliteit tussen de expedities van Rob Hall (Jason Clarke) en de nog grotere avonturier Scott Fischer (Jake Gyllenhaal). Of de Japanse vrouw, een veertiger, die al zes van de zeven wereldtoppen had bedwongen en nu ook haar zevende aantikte. Het eerste kamp op de terugweg haalde zij vervolgens niet.

Baby op komst

Maar vooral de verhalen van de Texaanse arts en expeditieleider Rob Hall blijven hangen. De arts, een fantastische rol van Josh Brolin (eerder George W. Bush in W) overleefde de catastrofale beklimming op een manier waarbij de kijker kan denken: ik was liever dood geweest. Rob Hall verliet zijn Nieuw-Zeelandse vrouw Jan (Keira Knightley) voor de expeditie met haar woorden ‘zorg dat je voor de geboorte van je kind terug bent’. Hall antwoordde ‘reken daar maar op’, maar zag zijn Jan en later geboren Sarah nooit meer. Leuk detail: de nu 19-jarige Sarah krijg je aan het einde van Everest te zien.

Hoe deze laatste twee story’s zich ontwikkelen: gaat dat zien. Ondertussen kun je genieten van de prachtige plaatjes. Je 3D-bril zorgt ervoor dat je zelf haast deel uitmaakt van de erbarmelijke tocht door sneeuw, storm, kou en ijle lucht.

Geen promotie

„De berg heeft altijd het laatste woord”, klinkt het in Everest, dat begin deze maand in het bijzijn van de weduwe van Rob Hall in première ging of het filmfestival van Venetië. De uitspraak zal maar al te vaak waar zijn geweest. Everest is bepaald geen promotiefilm voor de zwaarste klimbeproeving. De berg in Azië wordt neergezet als een drukke toeristische attractie, waarop expedities niet willen samenwerken en vele klimmers voor altijd achter zullen blijven. Wel is Everest een ode aan het doorzettingsvermogen en onderlinge hulpvaardigheid van expeditiegenoten. Maar goed, na het zien van deze prachtige maar hartverscheurende film was ondergetekende niet bepaald van plan om zich bij zo’n expeditie aan te sluiten.

Everest draait vanaf 17 september in de bioscoop.

Everest facts

* De Mount Everesttop op 8848 meter hoogte, bereik je na 58.070 stappen.

* Hoogte-effecten op het menselijk lichaam: Verhoogde hartslag, ademhalingsfrequentie stijgt, meer rode bloedlichaampjes, uitdroging, gebrek aan zuurstof, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, geen eetlust, verlies gezichtsvermogen, geheugenverlies.

* Temperaturen aan de top: in de winter -36 graden Celsius, -19 graden Celsius in de zomer.

* Everest is in 1865 vernoemd naar de Britse geograaf George Everest. De avonturier bereikte de top echter nooit.

* Groei. Mount Everest wordt elk jaar 4 millimeter hoger.

* Eerste tweet vanaf de top: „Everest top nr 9! Eerste tweet vanaf het dak van de wereld, dankzij een zwak 3G-signaal” (Kenton Cool, Engelse bergbeklimmer, 2011).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.