Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 29 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Recensie: eindelijk goede docu over Kurt Cobain

Titel: Kurt Cobain: Montage Of Heck
Regie: Brett Morgen
Genre: Documentaire
Waardering: 5 van de 5 sterren

Kurt Cobain: Montage Of Heck is andere koek dan de vorige Cobain-documentaires. Hij bevat nieuws, er komen relevante mensen uit Cobains leven aan het woord en er zitten drie niet eerder op de wereld losgelaten nummers in.

Kleine Kurt

Maker Brett Morgen kreeg van de erven Cobain volledige toegang tot het Cobain-privéarchief, waar hij ondermeer homevideo’s uitviste en door ‘puber Kurt’ ingesproken cassettebandjes. Daarin is hij openhartig over de moeizame relatie met zijn ouders, zijn eerste seksuele ervaring (met een zwakzinnig meisje) en zijn grote liefde voor muziek. Hisko Hulsing, een Nederlandse animator, maakte er prachtige filmpjes bij.

Veel Love

Ook anders dan in de docu’s die we al kennen: bijna iedereen die een grote rol speelde in Cobains leven werkte mee; van zijn moeder, van zijn vader en diens, door Kurt gehate, vrouw tot Nirvana-bassist Krist Novoselic en weduwe Courtney Love. Frances Bean, de dochter van Kurt en Courtney en 22 inmiddels, staat als executive producer op de aftiteling. Te zien is ze alleen als baby in de filmpjes vol pril familiegeluk afkomstig uit de privékluis van haar moeder.

De kogel

Het beeld dat Kurt Cobain in april 1994 een kogel door zijn hoofd joeg omdat hij niet kon leven met de roem, moet na het zien van Montage of Heck enigszins worden bijgesteld. De cassettebandjes leren dat hij als puber al zelfmoord wilde plegen. Love vertelt dat de zelfmoordpoging van haar man in Rome, niet lang voor de ‘geslaagde’ poging, was ingegeven door jaloezie (hij was ervan overtuigd dat zij op dat moment aan het vreemdgaan was in Londen). Dat Cobain heroine gebruikte wisten we, maar op de beelden uit het privéarchief is goed te zien dat hij een echte junk was, inclusief wonden van het krabben. Cobain was een Junkie met talent’, zoals Thé Lau ooit over hem zong, die het beter wilde doen dan zijn eigen ouders maar voelde dat hij daar niet toe in staat was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.