Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 6 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

De vijf grootste hits van Madonna in Nederland

Op de dag dat haar nieuwe album Rebel Heart verschijnt kijken we even terug op Madonna’s carrière in de Nederlandse Top 40. Ze stond er met maar liefst 55 singles in, een record. Deze vijf waren haar grootste hits.

Lees ook: Analyse: het pr-offensief van Madonna

‘Hung Up’

Van Madonna’s tiende album Confessions On A Dancefloor afkomstige track. Stond in 2005 negen weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 en bereikte ook in 42 andere landen de hoogste tree. Belangrijkste bestanddeel van ‘Hang Up’ is een sample van de ABBA-hit ‘Gimme, Gimme, Gimme (A Man After Midnight)’.

‘4 Minutes’

Samenwerking met collega-superster Justin Timberlake en producer Timbaland – Madonna weet doorgaans wel wie ze moet inschakelen om relevant te blijven – en eerste nummer van album Hard Candy uit 2008. Stond 18 weken in de Top 40 waarvan zes weken op nummer 2 en twee weken op 1.

‘Give It To Me’

De basis van dit nummer werd al in 1981 geschreven en was eigenlijk bedoeld voor Madonna’s debuutalbum. Bijna dertig jaar later, na wat sleutelwerk van Pharrell Williams en The Neptunes, belandde het op Hard Candy en zes weken lang op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40.

‘Into The Groove’

Het enige nummer uit de absolute hoogtij-jaren van Madonna in deze top 5. ‘Into The Groove’ stond op de soundtrack van de film Desperately Seeking Susan waarin Madonna een hoofdrol speelde. In de vroege herfst van 1985 drie weken de nummer 1 in Nederland.

‘Frozen’

‘Frozen’ stond in 1998 vijftien weken in de Top 40 maar kwam nooit verder dan de tweede plaats. Op ‘Frozen’ liet Madonna een nieuw geluid horen. Dat werkte, want het groeide uit tot één van haar grootste hits ooit. Het was een van de eerste liedjes in de muziekgeschiedenis die voor de officiële release uitlekte via internet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.