Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 8 feb 2015
Leestijd: 5 minuten

Naar Sonneveld met tram of benenwagen

Sonneveld is, door Albert Verlinde én Joop van den Ende, gisteren gearriveerd in theater DeLaMar. De vertolkers wonen op een steenworp afstand.

Wim Sonneveld spelen in de Wim Sonneveldzaal in het theater dat Wim Sonneveld in 1950 van de ondergang redde en waarvan hij toen dagelijks leider werd. Tony Neef en Paul Groot hebben de eer om het leven van een van de grootste cabaretiers en zangers die ons land ooit kende, in musicalvorm te brengen.

Zes per week

Neef deed dat al, vorig jaar tijdens een nagenoeg uitverkochte tournee door het land. Zes keer per week zal hij tot eind april in DeLaMar Sonneveld zijn, op donderdag wordt hij vervangen door Paul ‘Koefnoen’ Groot.

Zondagmiddag ging Neef ‘voor de tweede keer’ met Het Dorp en andere Sonneveldhits in première en dat was niet alleen voor hem bijzonder. Sonneveld de Musical is de eerste productie van Stage Entertainment Nederland, zeg maar het fusiebedrijf van Joop van den Ende en Albert Verlinde.

Lees ook: William Spaaij in Sonneveld.

Neef ging met de tram vanuit het Oostelijk Havengebied richting Leidseplein. ,,Een wijntje wil er na de première natuurlijk wel in en de tram stopt in mijn achtertuin. Maar normaal pak ik de scooter of de fiets, hoe heerlijk is dat? Vorig jaar jaar stonden we met Sonneveld een week in Carré. Toen wandelde ik veel en zag ik weer hoe prachtig Amsterdam toch is. Ik ben gewoon oprecht trots dat ik er woon. Aan de Amsterdamse Grachten zing ik nu vol overgave.”

Mogen

De acteur en zanger vindt het een eer dat hij weer Sonneveld mag zijn. ,,Mag is het goede woord, ja. Het was driekwart jaar geleden, maar toch zat de rol er zo in. Bij elk repetitiestukje dacht ik ‘oh ja, oh ja, oh ja’.

Wandelen zal Paul Groot, die dagelijks stand-by is, op donderdag ook doen. ,,Ik woon aan de Prinsengracht. Tussen de repetities door loop ik zelfs even naar huis om rustig te eten.”

Veel moeite

Dat Paul Groot alleen op donderdag in de huid kruipt van de cabaretier die zijn homoseksualiteit schimmig verborgen hield en op 56-jarige leeftijd aan een hartaanval overleed, betekent dat hij slechts elf keer zal optreden. Is hij niet hartstikke gek? Groot: ,,Haha, best weinig hè voor al die moeite. Maar ik dacht er niet eens over na. Voor zo’n rol heb ik alles over. Het is ook goed, want in de toekomst wil ik meer van dit soort rollen of projecten doen.”

Lees ook: Freek Bartels in Sonneveld.

Voor Tony Neef worden de zes voorstellingen in de week (vier in het weekend) ‘een flow’. ,,Ik heb dat nooit erg gevonden en Miss Saigon volgens mij wel zevenhonderd keer gespeeld. Weet je? Wat ik ‘s middags fout doe, kan ik bij twee shows op een dag ‘s avonds weer repareren. Niemand zal het echt merken, maar ik sleutel tot aan de laaste voorstelling aan Sonneveld.”

Grotere bus

Hij is blij dat DeLaMar nu de exclusieve thuishaven is. De tournee vond hij zwaar. Niet zo zeer door de grote rol waarmee hij een nominatie voor een Musical Award verdiende, maar wel door het reizen. ,,Na enige tijd kregen we een grotere bus en kon ik lekker slapen.”

Paul Groot vindt dat hij door de reprise in een gespreid bedje is gestapt. ,,De show staat als een huis. Ondertussen kan ik aan Koefnoen werken, dat is vanaf eind mei op televisie te zien.”

Rekwisiteur

DeLaMar had al een plekje in Groots hart. ,,Toen ik nog studeerde was ik er regieassistent en rekwisiteur. Toen werd het oude DeLaMar gesloopt en kwam er een prachtig gebouw voor terug. Daar mag ik ook nog eens de hoofdrol spelen…”

Sonneveld zo goed mogelijk immiteren, is niet zijn eerste doel. ,,Alleen maar immiteren is voor het publiek niet te harden. Ik benader hem zo goed mogelijk. We kennen hem tenslotte alleen van optredens, niet van zijn privéleven. En ook dat moet ik spelen. Ik hoop dat ik Sonneveld een normaal gezicht kan geven, naast de paljas die hij was.”

Joop en Albert

Dat Neef en Groot de hoofdrol delen in de eerste musical van de ‘fusie Van den Ende / Verlinde’, vinden de twee op z’n minst bijzonder.

Tony Neef: ,,Historisch zou je haast zeggen. Ik heb met beide heren veel. Halverwege de jaren negentig was ik understudy van Bill van Dijk in Evita, een productie van Joop. Toen ik hem moest vervangen heb ik mijn ouders gebeld: ‘Kom nú over de Afsluitdijk, want ik mag het doen’. Tot dan toe had ik alleen in Jeans gespeeld en na Evita was mijn vader in tranen. Dat was voor mij de bevestiging dat hij vond dat ik het goede vak had gekozen. Toen Albert me belde of ik Sonneveld wilde toen, was dat net zo’n bijzonder moment.”

Warme stal

Paul Groot: ,,Een einde van een tijdperk en tegelijkertijd een mooi bijzonder moment. Ik heb voor Van den Ende niet veel gedaan, behalve mijn tv-rol in Goede Tijden Slechte Tijden natuurlijk. Ik herinner me GTST als een warme stal. Voor Verlinde heb ik in de musicals Spamalot en Shrek gestaan. Dat zij nu samengaan noem ik veelbelovend. Bij Sonneveld merken we er niet heel veel van, behalve dat Maurice Wijnen van Stage af en toe binnen komt lopen, haha. En ach, inmiddels is dat al weer vertrouwd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.