Job Halkes
Job Halkes Binnenland 16 aug 2015
Leestijd: 4 minuten

Rotterdammer Ismael Londt klaar voor Badr Hari

Er is weer een Rotterdam versus Amsterdam op komst. Zaterdag neemt Rotterdammer Ismael Londt van Team Londt het op tegen Badr Hari. In de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny staan de twee tegenover elkaar in een Super Fight. Londt is er na een intensieve trainingsperiode helemaal klaar voor.

Rotterdam is jouw stad?
Zeker. Ik ben geboren in West en opgegroeid in Zuid. Op mijn 14e ben ik naar Capelle aan den IJssel verhuisd, maar daar kon ik niet wennen. Ik ging veel terug naar Zuid. Ik begon op mijn 16e met serieus basketballen. Daar leefde ik echt voor. De hele week trainen voor een topprestatie. Op een ongelukkige manier moest ik daarmee op mijn 19e stoppen. Ik werd uitgenodigd om te gaan kickboksen. Vechtsport zat al in onze familie dus dat vond ik meteen leuk. Ik hou sowieso van sporten.

Basketbal en kickboksen: die twee liggen wel heel ver uit elkaar.
Ik ben een zwaargewicht. De discipline om zeven keer per week te trainen, de snelheid en explosiviteit heb ik meegenomen uit het basketbal. Ik mis het niet. Ik heb nog wel contact met oud-teamgenoten. Of ik spijt heb van deze switch? Nee, ik heb geen spijt van beslissingen dingen die ik op sportgebied neem. Ik ben er beter door geworden en het is gezond. Maar vooral plezier is belangrijk. Ook al is het mijn brood, als ik geen plezier heb, stop ik. Dingen doen die ik niet leuk vind, daar is het leven veel te kort voor.

Je kickbokst nu tien jaar. Hoe kijk je op die periode terug?
Het waren tien leerzame jaren waarin ik veel heb meegemaakt, ook op zakelijk gebied. Aan veel mensen heb ik iets gehad, maar aan veel ook niet. Ik heb wat blessures gehad in die periode.

En wat neem je van al die jaren meer naar Grozny?
Ik zie deze wedstrijd meer als een nieuw begin dan als een eind van iets. Badr is de meest spectaculaire vechter die er is. Als ik me tegenover hem kan bewijzen, dan volgt de rest ook. Ik wil me meten met de beste. Ik moet zorgen dat ik zelf op orde ben voor het gevecht. Je moet uitgaan van je eigen kracht.

Is het een voor of nadeel om tegen een grote naam als Hari te vechten?
Ik vind het een voordeel. De underdogpositie ligt me wel. Mensen zeggen dat ik het toch niet ga halen, dat ik lui en slordig ben. Ze verwachten toch niet dat ik ga winnen.

Dat klinkt allemaal bescheiden.
Ach weet je. Geen woorden, maar … .Precies.

Heeft Rotterdam veel kickbokstalent?
Het barst ervan. Maar in een grote stad als Rotterdam zijn er ook veel verleidingen. Als je echt professioneel door wilt gaan, moet je daar veel voor opofferen. Als je vrienden de stad in gaan, moet jij rusten. En je moet de voeding aanpassen en veel trainen. En eerlijk, ik heb dat ook niet altijd gedaan. Maar iedereen om mij heen, familie en vrienden, motiveerde mij om door te gaan. Ik kon er niet aan ontsnappen.

Heb je nog een bepaald ritueel voordat je de wedstrijd ingaat?
Voordat ik wegga om ergens te vechten ga ik altijd langs mijn moeder om een kopje soep te eten. Dan hebben we een heerlijk en lekker motiverend gesprek. Voor de rest heb ik geen bijgeloof of zo. Wel heb ik een bepaalde routine voor een wedstrijd waar ik me aan hou.

In het buitenland ben je een superster. Hoe is dat in Nederland?
In alle Rotterdamse wijken en met iedere nationaliteit ben ik opgegroeid. Ik word nu op straat aangesproken en kinderen willen met me op de foto. Maar zo gek als het in het buitenland is, is het hier niet.

Krijgt jouw sport in Nederland de waardering die het verdient?
Nee, absoluut niet. Er is veel negativiteit rond de kickbokswereld. In de hele wereld zijn dit soort gevechten normaal. Twee mannen die het tegen elkaar opnemen in een ring. En daar zitten bepaalde mensen bij die het interessant vinden om daar te zijn. Net zoals je in het voetbal hooligans hebt. Terwijl deze sport zo mooi is en goed voor de jeugd. Ze leren discipline en sporten fanatiek. Nu worden vergunningen geweigerd. Maar criminelen zitten overal.

Maar daar dragen de voorvallen met bijvoorbeeld Badr Hari wel aan bij.
Ik ben als vechter wat later begonnen en heb veel naar hem gekeken om te leren. Hij is een goede technische vechter. Ik ben niet bezig met zijn privéleven. Ik ga niet over hem oordelen, zo ben ik niet.

Paspoort

Naam: Ismael Londt
Leeftijd: 29
Titels: K1 Runner up (2013), Superkombat Heavyweight Champion (2012), Superkombat World Grand Prix II Champion (2011), IPTA K-1 Rules World Champion +95 kg (2010)
Bokst voor: Team Londt, o.l.v. trainer Michel Tholel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.