Evie Westland
Evie Westland Relaties & seks 24 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Vrouwen zoeken feminiene man om geweld te voorkomen

Vrouwen die bang zijn voor geweld binnen hun relatie, zouden sneller geneigd zijn om voor mannen met typisch vrouwelijke eigenschappen te kiezen. Onderzoekers denken dat dit een strategie is waarmee vrouwen proberen te voorkomen dat ze in een gewelddadige relatie belanden.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Colombia. Het zou voor het eerst zijn dat wetenschappers een verband vinden tussen partnerkeuze en geweld binnen relaties. Want hoewel er eerder onderzoek gedaan is naar de voorkeurseigenschappen van eventuele mannelijke partners, werd er daarbij juist gekeken naar geweld van buiten de relatie.

De algemene opvatting was dan ook dat vrouwen eerder kiezen voor masculiene mannen, die hen kunnen beschermen tegen geweld van buitenaf. „Maar deze studies negeren het feit dat vrouwen zich met een masculiene man blootstellen aan het risico op geweld dat juist van deze partner zelf komt.”

#MeToo

In navolging van #MeToo en alle bekentenissen die de afgelopen weken naar buiten zijn gekomen, is eens temeer duidelijk geworden dat seksueel geweld op veel plekken voorkomt. Op de werkplek, op straat, maar óók thuis – de plek die juist een veilige omgeving zou moeten vormen. Volgens de onderzoekers heeft 30 procent van de vrouwen wereldwijd te maken gehad met een vorm van fysiek en/of seksueel geweld van hun partner in hun leven.

„Statistieken tonen dat 38 procent van de moorden op vrouwen worden gepleegd door een mannelijke partner en geweld van partners is dan ook een erg realistische dreiging.”

Voor het onderzoek zijn 83 vrouwen ondervraagd over hun gezondheid, opleiding, toegangsmogelijkheden tot media, angst voor gevaar van geweld van buitenaf en de waarschijnlijkheid van geweld in hun relatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.