AMSTERDAM (ANP) - Emile Ratelband is vrijdag vrijgesproken in het megaproces Yellowstone. De rechtbank in Amsterdam achtte niet bewezen dat de 64-jarige positiveitsgoeroe actief betrokken is geweest bij een poging zijn woning in Huissen in brand te steken.

Een gave, loepzuivere vrijspraak voor Ratelband is het niet: de rechtbank zei sterke aanwijzingen te hebben dat hij wel degelijk de opdracht voor de brandstichting heeft gegeven. Het Openbaar Ministerie had Ratelband aangeklaagd voor het medeplegen van de poging tot brandstichting. Dit veronderstelt een actieve rol, maar daarvoor vond de rechtbank het bewijs tekortschieten.

In maart 2009 werd een serieuze poging gedaan het huis van Ratelband op te blazen, met kerosine, ethanol, slagpijpjes en een tijdschakelaar. Het kwam niet tot een explosie, omdat het benzinemengsel niet ontbrandde. Ratelband zou een financieel motief hebben gehad zijn huis in de as te laten leggen. Hij heeft altijd ontkend.

De zaak rond Ratelband is een onderdeel van een groot complex aan misdrijven, waarvan beroepscrimineel Rob Z. de spil is. Het oordeel van de rechtbank over hem is nog niet bekend, de uitspraak is momenteel nog gaande. Justitie heeft 20 jaar cel tegen hem geëist. Tegen Ratelband was 12 maanden cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.