Een kwart van alle treinen verlaat met enige vertraging het station. Dat blijkt uit cijfers van vertrekkende treinen van alle vervoerders uit de afgelopen negen maanden op 82 stations. Deze zijn door reizigersorganisaties Treinreiziger.nl, Maatschappij Voor Beter OV en Rover op de website www.spoormonitor.nl verzameld. De trein van 18:54 uur van Amsterdam Sloterdijk naar Lelystad spant in deze cijfers de kroon. Deze intercity vertrekt op 40 procent van de werkdagen met een vertraging van vijf minuten of meer.

De reizigersorganisaties filteren de informatie uit gegevens die NS vrijgeeft aan softeware-ontwikkelaars. Vanwege datarestricties kunnen ze de vertrektijden van niet meer dan 82 stations opvragen. Volgens Hildebrand van Kuyeren van Treinreiziger.nl vertrekken vermoedelijk meer treinen te laat. “Soms wordt een vertraging namelijk niet doorgegeven. Dat heb ik zelf in de praktijk waargenomen”, stelt hij.

Van Kuyeren zegt vervoerders als NS, Arriva, Veolia of Connexxion met de publicatie van de punctualiteitcijfers niet te willen bekritiseren, maar juist te ondersteunen. “Als NS zegt dat vorig jaar 94,2 procent van alle treinen op tijd reed, dan gelooft een reiziger van een vaak te laat vertrekkende trein hier niets van. Vooraf schatten of je een krappe overstap wel of niet kunt halen, helpt juist bij het plannen van een betrouwbare reis.”

NS laat weten de website met vertragingskans een ‘interessant initiatief’ te vinden. Een woordvoerder benadrukt dat het bedrijf in samenspraak met de overheid de punctualiteit meet op basis van aankomsttijden. Alle vervoerders hebben met spoorbeheerder ProRail afgesproken deze cijfers niet te openbaren, aldus de zegsman. Deze vertragingsinformatie zou duiding nodig hebben, over bijvoorbeeld goederentreinen met voorrang of verstoringen door bijvoorbeeld zelfmoorden. Ook kunnen vertragingen onderweg worden ingehaald. NS zegt met het ministerie in overleg te zijn over meer openbaring van punctualiteitsscijfers.