Johan van Boven
Johan van Boven Sport 7 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Nederlands elftal moet zich schamen na minieme zege

Wat een vlammende jacht op doelpunten moest worden, werd een schandalige vertoning. Het Nederlands elftal kwam zaterdagavond niet verder dan een 1-3 overwinning op Wit-Rusland. Dat betekent dat Oranje dinsdag met 7-0 van Zweden moet winnen om een plekje in de play-offs af te dwingen. Het WK kan Nederland dus definitief op de buik schrijven.

Omdat het duel tussen Zweden en Luxemburg al om 18:00 uur begon, wisten Dick Advocaat en zijn mannen al voor de aftrap dat het bijna een onmogelijke taak zou worden om de play-offs van de kwalificatiereeks te halen. De directe concurrent had immers met maar liefst 8-0 gewonnen van de voetbaldwerg, die blijkbaar toch nog niet is uitgestorven. Zelfs als Oranje vervolgens met 0-9 zou winnen in Borisov, zou een 2-0 zege komende dinsdag op de Zweden niet volstaan.

Geen gevaar

Ondanks de wetenschap dat er onnoemelijk veel doelpunten gemaakt moesten worden, wilde de bondscoach niet tornen aan zijn voorgenomen opstelling. Dus met twee controlerende middenvelders: Georginio Wijnaldum en Tonny Vilhena. Het duo speelde de bal vooral achteruit in plaats van vooruit, waardoor er nauwelijks sprake was van Nederlands gevaar.

Na 24 minuten zorgde Davy Pröpper voor de openingstreffer, maar het was toen al duidelijk dat Oranje veel te lusteloos op het veld stond om er een doelpuntrijke avond van te maken. Het bekende ‘tikjebreedvoetbal’ van het Nederlands elftal kreeg ook in deze wedstrijd weer alle ruimte. Terwijl toch echt in hoog tempo de weg naar het vijandelijke doel gezocht moest worden.

Drama

Tien minuten na rust was het drama compleet, toen Maksim Volodko de gelijkmaker voor zijn rekening nam. 1-1 tegen Wit-Rusland dat in De Kuip nog met 4-1 opzij werd gezet, maar blijkbaar een redelijk gelijkwaardige opponent is als het er écht om gaat. Tegen het eind van de wedstrijd was het zelfs de thuisploeg die nadrukkelijk(er) op zoek ging naar het winnende doelpunt.

Het waren uiteindelijk Arjen Robben (strafschop) en Memphis Depay (vrije trap) de zege binnensleepten, maar het maakt voor het Nederlands elftal weinig meer uit. Zeven doelpunten maken tegen Zweden en er nul incasseren is op zijn zachtst gezegd een utopie. Zeker na de wanvertoning op Wit-Russische bodem, want wat Oranje liet zien was ver onder de maat. Andermaal werd duidelijk dat dit Nederlands elftal niet thuishoort op een WK.