Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 18 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

KNVB: Clubs terughoudend met klachten over racisme

Wie op de voetbalvelden slachtoffer wordt van racisme, heeft bij de KNVB geen meldpunt waar hij terecht kan. „We hebben in 2011 een pilot gedaan met een meldpunt, maar daaruit bleek dat clubs erg terughoudend zijn met het indienen van klachten”, zo verklaart de KNVB tegenover Metro. „We vinden wel dat je ergens terecht moet kunnen met klachten. In het amateurvoetbal hebben de clubs verenigingsadviseurs. In het betaald voetbal komen incidenten, zoals spreekkoren, vaak via de media wel tot ons.”

Hard bezig

De voetbalbond benadrukt dat het heel hard bezig is met het bestrijden van onder andere discriminatie en racisme, al is dat voor het grote publiek in eerste instantie niet altijd even zichtbaar. „We hebben contact met BVO’s en amateurclubs om het thema diversiteit bespreekbaar te maken. Verder zijn we in gesprek met vertegenwoordigers van belangenorganisaties, clubs, ministeries, gemeenten, politie en Supporterscollectief Nederland om het onderwerp op de agenda te zetten. In samenwerking met laatstgenoemde proberen we bijvoorbeeld supporters uit te dagen tot het doen van sportieve en ludieke uitingen in plaats van kwetsende. Daarmee proberen we op een positieve manier de mindset te veranderen en voor meer onderling begrip en minder uitsluiting te zorgen."

Toch zijn zulke gebeurtenissen, zoals die van afgelopen weekend tijdens VVV-Venlo – PSV af en toe onvermijdelijk. „Voetbal is een afspiegeling van de maatschappij. Helaas wordt het voetbal daarom nu en dan geconfronteerd met maatschappelijke spanningen, zoals discriminatie en racisme."

Campagnes beleid versterkend

Campagnes, zoals de regenboogband van afgelopen weekend, zijn voor de KNVB vooral bedoeld om het beleid te versterken. Wij zijn standaard bezig met bewustwording en educatie. Omgaan met diversiteit maakt bijvoorbeeld onderdeel uit van trainers- en arbitrageopleidingen. Hoe kan je als trainer of scheidsrechter het beste omgaan met verschillen? Dit betekent natuurlijk ook dat onze eigen docenten van de verschillende KNVB-opleidingen extra scholing krijgen rondom dit onderwerp."

De gebeurtenissen in Venlo zullen daar niets aan veranderen. „We baseren ons beleid niet op incidenten, maar vinden het juist veel belangrijker dat we daaronder structureel bezig zijn om diversiteit onder de aandacht te brengen en bewustwording te creëren. Het is belangrijk om structureel aandacht te blijven geven aan een veilige voetbalomgeving waar je jezelf kunt zijn. Ongeacht afkomst, huidskleur, religie, geslacht of seksuele voorkeur."

Wel in het FARE Network

Overigens is de KNVB wel aangesloten bij de FARE (Football Against Racism in Europe) Network, hoewel dit nergens vermeld staat op de site van de bond. Toch was er geen KNVB initiatief rondom de Football People Action Weeks van 5 tot en met 19 oktober. „We zijn nu wel bezig met vervolgacties op eerder campagnes, hoewel er nu niet een was die bij die weken paste."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.