Johan van Boven
Johan van Boven Sport 21 sep 2017
Leestijd: 7 minuten

Heinrich Welling: cultheld dankzij snor en lotingbal

Bijna niemand kent zijn naam, maar bijna iedereen weet wie hij is. In de voetbalwereld is Heinrich Welling zelfs uitgegroeid tot een cultfiguur door zijn rol tijdens de live uitgezonden lotingen voor het bekertoernooi. En uiteraard dankzij zijn retrosnor. Om hem beter te leren kennen, gingen we bij de competitieplanner van de KNVB langs met een schaal vol lotingballetjes gevuld met vragen.

Heeft u vroeger gevoetbald?
Ik heb in het eerste van DVC’26 uit Didam gespeeld, het hoogste niveau was zondag eerste klasse. Ik was voorstopper. Toen Louis van Gaal aan zijn eerste periode als bondscoach begon, speelden we hier in Zeist een wedstrijdje tussen Ajax-personeel en KNVB-personeel. Wij kregen Van Gaal als coach en na afloop kreeg ik van hem te horen dat hij mij qua spel op Jürgen Kohler vond lijken. Hard maar fair. Dat vond ik een mooi compliment.

Wanneer kwam u voor het eerst op tv om de loting voor het bekertoernooi te verrichten?
Ik loop al sinds 2000 achter de schermen mee, in 2005 moest ik ad hoc assisteren bij een loting omdat Bert van Oostveen op vakantie was. Mijn echte debuut was in september 2008 en ik vond het heel interessant om daar te staan. Pas na die uitzending heb ik mediatraining gekregen. En die mediatrainer maakte mij gelijk een groot compliment toen we naar de beelden van mijn eerste loting keken. Het enige minpuntje was volgens hem mijn snor. In die tijd had RTL-weerman Peter Timofeeff zijn snor afgeschoren en de mediatrainer stelde voor dat ook te doen. Maar hij zit er nog steeds. Ik heb een baard gehad, maar dat hebben de kijkers nooit gezien omdat ik die er wel afhaalde als er weer een loting aankwam. De snor bleef en blijft zitten.

Heeft u weleens een loting gemist?
Een van mijn zoons woont al 17 jaar in het buitenland voor zijn werk en in 2010 zat hij in Ierland. Vlak voor de loting in december ging ik met mijn vrouw een paar dagen bij hem op bezoek en op een gegeven moment begon het enorm te sneeuwen. Daardoor konden we niet van Dublin naar Amsterdam vliegen. In zes dagen heb ik vier pogingen ondernomen om een vlucht te krijgen, maar dat lukte niet. Dus moest mijn collega Gijs de Jong de loting overnemen. Het verliep allemaal prima, niemand had in de gaten dat ik vast zat in de Ierse sneeuw. Een beetje pijn deed het wel en het moet zeker niet vaker gebeuren. Ik wil gewoon bij elke loting aanwezig zijn.

Is het niet vreselijk irritant om de loting te verrichten met al die luidruchtige supporters om u heen?
We hebben er juist voor gekozen om niet meer in een klinische studio de loting te verrichten. Dan zie je alleen een desk met daarachter de presentator, een gast die helpt bij de loting en een vertegenwoordiger van de KNVB. Wij wilden samen met de zendgemachtigden meer de situatie van een voetbalcafé of kantine creëren. Toen twee seizoenen geleden FC Utrecht in de halve finale aan VVSB werd gekoppeld, gingen de fans van Utrecht uit hun dak en kreeg ik zelfs een kus op mijn voorhoofd. Allemaal prima, maar ik moest in de consternatie wel de schaal met balletjes vasthouden, want we moesten nog loten wie de thuisspelende ploeg zou zijn.

De rommelige loting met fans van FC Utrecht in de hoofdrol:

Wat is uw grootste lotingblunder?
Dat was volgens mij in de Amsterdam Arena toen we nog gebruik maakten van de lotingmachine. Door op een knop te drukken werden de balletjes omhoog gezogen, zodat ik ze kon pakken. Als ik het me goed herinner was het Siem de Jong die de knop ingedrukt bleef houden, waardoor het balletje uit mijn hand werd geblazen. Hij stuiterde door de ruimte en na twee passen kon ik het balletje met daarop de naam van PEC Zwolle weer pakken. Hilariteit alom, natuurlijk.

Als een amateurclub de beker wint, scheert u dan uw snor af?
Daar ben ik best bereid toe. Het maakt me niet uit als ik een paar weken met een blote bovenlip moet rondlopen. De kans is klein, dat geef ik toe, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Kijkt u soms jaloers naar de loting voor de Champions League en voor een EK of WK?
Nee, want die vindt op een heel andere manier plaats dan onze eigen bekerloting, het lijkt veel meer op een gala. Ik hoef niet naast een mooie dame te staan op een podium. De mensen moeten niet verzuipen in het spektakel, het draait tenslotte om de wedstrijden die uit de balletjes rollen.

Wat is de bizarste loting die u ooit op tv heeft gezien?
Tijdens de loting voor het WK van 1982 in Spanje was België al in een groep ingedeeld, maar plotseling moesten de Belgen naar een andere poule. Door een openstaande microfoon was te horen hoe Sepp Blatter, toen secretaris-generaal bij de FIFA, zei dat België in een andere groep gezet moest worden. En ja hoor, live in de uitzending werd het veranderd. En vorig jaar verrichtte Roberto Carlos de loting voor de Champions League en toen hij een balletje uit de schaal had gepakt, legde hij het terug en pakte hij een andere bal. Schandalig. Dan ga je jezelf automatisch afvragen of balletjes warm of koud zijn.

De wisseltruc van Roberto Carlos:

Beginnen mensen op feesten en partijen altijd over warme balletjes?
Heel vaak. Het gekke is dat ze dat ook deden toen we gebruikmaakten van de machine, terwijl ik de balletjes toen helemaal niet aanraakte met mijn vingers om ze te pakken. Toch heeft iedereen het altijd graag over warme en koude balletjes, maar ik kan daar niets mee. We zenden alles live uit, dus iedereen kan zien dat er geen diepvries of magnetron aan te pas komt.

Klopt het dat John de Mol ooit heeft gevraagd Feyenoord, Ajax en PSV niet tegen elkaar te loten?
Ten eerste heb ik John de Mol nog nooit ontmoet, ten tweede is die vraag mij ook niet door iemand anders gesteld. Maar het is natuurlijk wel zo dat ze in de eerste twee ronde niet tegen elkaar kunnen loten als ze ook op Europees niveau actief zijn. Vanaf de achtste finales kunnen de topclubs dus gewoon tegen elkaar uitkomen in de beker.

Waarom moeten de kijkers na de laatste bekerwedstrijd altijd úren wachten voordat de loting voor de volgende ronde begint?
We hebben met de zendgemachtigden afgesproken dat we zo veel mogelijk aandacht willen voor de bekercompetitie. Daarom worden de wedstrijden op dinsdag, woensdag en donderdag gespeeld. Het laatste duel begint om 20:45 uur en na afloop zou er in principe direct geloot kunnen worden. Ware het niet dat een andere zender, Veronica, het recht heeft om de samenvattingen van alle wedstrijden uit te zenden. Die uitzending begint pas rond 22:30 uur. Dus moeten we wachten tot die samenvattingen zijn uitgezonden voordat we op Fox én op Veronica met de loting kunnen starten. We hebben voorgesteld om de loting te verplaatsen naar bijvoorbeeld prime time op vrijdagavond, maar dat was voor Veronica niet mogelijk.

Hoe is het om een cultheld te zijn?
Zo zie ik het zelf absoluut niet. Het is voor mij een hele eer dat ik namens de KNVB bij elke loting aanwezig mag zijn. En vanuit de voetbalbond gezien vind ik het een must. Het is ons toernooi, dus zo’n loting moet je niet door een andere partij laten doen. Ik leg die balletjes in de schaal en niemand anders, zodat ik zéker weet dat de juiste clubnamen op de balletjes staan. Ik word soms herkend en dat is hartstikke leuk. Zo was ik ooit bij een wedstrijd van het Nederlands elftal en toen kwamen er twee jongetjes naar mij toe om te zeggen dat ik NAC Breda eindelijk eens een thuiswedstrijd moest bezorgen in de beker. Dat zijn leuke momenten, maar het gaat natuurlijk om de lotingen zelf. Donderdag na SDC Putten-PSV mag ik weer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.