Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 11 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

De Tourtalkshows: boers, vurig en soms saai

De Avondetappe scoort elke avond rond de miljoen kijkers en Tour du Jour doet het met aantallen onder de 200.000 redelijk dramatisch. Metro vergelijkt de vaderlandse Tourtalkshows.

Tour du Jour
RTL 7
20.00-21.30 uur

Presentatie: Wilfred Genee.
Vaste bijdragen: Maxim Hartman en Filemon Wesselink

Standplaats: Breda

Ook aan tafel: vaste tafelgenoot Michael Boogerd en afwisselend Maarten Tjallingii, Erik Dijkstra of de Belgische schrijver Dimitri Verhulst. Verder oud-wielrenners en bekende wielerliefhebbers.

‘Waarom bent u mee, mevrouw?’, vraagt Maxim Hartman aan een vrouw die naast twee olijke mannen in een Franse berm zit. ‘Omdat het moet’, antwoordt ze een beetje lijdend, ingeklemd tussen twee olijke mannen die er zo te zien zin in hebben. Even later heeft hij een ongemakkelijk grappig onzingesprekje in steenkolenfrans met een kerel verkleed als haan. Beter dan de bijdragen van van Hartman wordt Tour du Jour niet. Maar dat wil zeker niet zeggen dat de rest slecht is. Oké, bij Genee – een vakman overigens – heb je toch altijd de indruk dat hij geen minuut van de Tour zou volgen wanneer hij hier niet als presentator was neergezet, en literatuurheld Dimitri Verhulst oogt een beetje verdwaald bij RTL. Maar de afleveringen zijn – in tegenstelling tot De Avondetappe – vaak lekker levendig. Zeker wanneer Erik Dijkstra – vol vuur, welbespraakt en tegelijkertijd lekker boers – aan tafel zit. De bijdragen van Wesslink zijn vooral gaapverwekkend en alleen door te komen vanwege de leuke Franse stadjes en dorpjes waar hij doorheen wandelt.

Waardering: 4 ballen

Dionne de Graaff en Herman van der Zandt van De Avondetappe./ANP

De Avondetappe
NPO 1
21.25-22.25 uur

Presentatie: Dionne de Graaff
Vaste bijdragen: Herman van der Zandt

Standplaats: telkens een andere idyllisch of bijzonder plekje (kastelen, een vervallen pretpark, de psychiatrische inrichting waar Van Gogh het laatste jaar van zijn leven doorbracht) in of in de buurt van een finishplaats.

Ook aan tafel: types als Thijs Zonneveld, Marijn de Vries, Danny Nelissen, Bert Wagendorp en Edwin Winkels.

Natuurlijk, ergens missen we hem ook, maar het is toch best wel fijn dat ‘de Mart’ niet meer juli-avond aan juli-avond triomfantelijk aan die Avondetappe-tafel zit. ‘Die is toch al jaren weg?’, horen we je hardop zeggen. Klopt, maar wij van Metro zijn toch ieder jaar stiekem een beetje bang dat hij weer terugkomt. Sinds het vertrek van de mastodont van de vaderlandse sportjournalistiek is de tourtalkshow van de publieke omroep er overigens niet sprankelender op geworden. Dat ligt niet aan Dionne de Graaff, die smooth en naturel als altijd presenteert. Wellicht heeft het iets te maken met die setting. Daar krijg je zin in stokbrood en landerige met pastis overgoten middagen in de Provençe of de Ardèche van, dat wel. Maar blijkbaar nodigen die Franse kasteeltjes en dorpspleinen niet uit om eens lekker in discussie te gaan, ontroerende anekdotes te vertellen of onbedaarlijk te huilen of te lachen. Of komt het door de gasten? Die waren – een onbekende baanwielrenner, oud-veldrijder Sven Nijs, die eeuwige Rob Harmeling – niet van het meest bruisende soort in de eerste week. Hopelijk krijgt die massa kijkers de komende anderhalve week het amusement dat ze verdienen.

Waardering: 2 ballen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.