Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 24 mei 2017
Leestijd: 4 minuten

Vijfde Pirates of the Caribbean, wraak op de vorige?

Zes jaar lang heeft Jack Sparrow maar wat rondgedobberd, maar nu brandt de Pirates of the Caribbean-strijd weer los. De piratenfeiten op een rij.

Wraak?

De vierde en vorige film uit de Pirates of the Caribbeanreeks, On Stranger Tides, werd door critici en publiek niet bepaald lovend ontvangen. Iedereen is dus benieuwd naar de avonturen van Johnny Depp als piraat Jack Sparrow in deel vijf, Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge. Is producent Disney net als kapitein Salazar uit op wraak? De eerste geluiden zijn goed. Recenseren mochten journalisten nog niet, maar zij die de film al mochten zien lieten stiekem toch al kreten als ‘vlot tempo’ en ‘goede actie’ los. We kunnen het vanaf donderdag in zo’n beetje alle Nederlandse bioscopen zelf gaan zien.

Vijfde Pirates of the Caribbean, wraak op de vorige?
Foto: Disney

De verhaallijn

Deze keer heeft icoon Sparrow te maken met kapitein Salazar (Javier Bardem), die met zijn spookzeelieden ontsnapt is uit de Bermudadriehoek. Ze hebben maar één missie: piraten doden, Sparrow in het bijzonder. De enige hoop op overleving ligt voor Jack in het legendarische Drietand van Poseidon. Om die te vinden moet hij met zijn bedroevend kleine schip heel wat obstakels overwinnen.

Het duurde even

Terry Rossio begon al aan het script van Salazar’s Revenge toen de vierde film nog moest gaan draaien. Dat ging niet goed. Jeff Nathanson werd twee jaar later ingehuurd om opnieuw aan een script te beginnen. Hij stond onder druk, want Pirates of the Caribbean nummertje vijf moest in 2015 uitkomen. Dat werd twee keer met een jaar uitgesteld; door problemen met het script, maar ook door gedoe met budget. Hackers bleken ook nog eens in het bezit te zijn gekomen van een kopie van de film. Zij eisten bij Disney losgeld en dreigden Salazar’s Revenge anders online te gooien. Disney gaf uiteindelijk niet toe.

Vijfde Pirates of the Caribbean, wraak op de vorige?
Foto: Disney

Bekend, nieuw en teruggekeerd

Johnny Depp (de hoofdrol), Geoffrey Rush (kapitein Hector Barbossa) en Kevin McNally (Jack’s eerste stuurman Joshamee Gibbs) zijn er in alle vijf de Pirates of the Caribbean-films bij geweest. Nieuw zijn Javier Bardem als kapitein Salazar, Brenton Thwaites als Henry en Kaya Scodelario als Carina Smyth. Na één film afwezigheid keren Orlando Bloom en Keira Knightley terug in het piratenavontuur. Zij spelen respectievelijk Will Turner en Elizabeth Swan. In Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl raakte Turner tot over z’n oren verliefd op Swan. In film drie trouwde het stel, maar werd Turners hart uit zijn borst gesneden. Vanaf dat moment kon hij elke tien jaar maar één dag aan land gaan. Dat leverde heel wat stof voor bloggers en vloggers op.

Vijfde Pirates of the Caribbean, wraak op de vorige?
Kiera Knightley. / Philippe Lopez | AFP

‘Echte Jack’ verrast Disney

Het is gelukt: Disneyland in Californië kan nóg magischer zijn dan het normaal al is. En dat eerder dit jaar dankzij ‘de échte Jack Sparrow’. Johnny Depp kwam in vol ornaat langs in de Pirates of the Caribbean-attractie. De acteur deed dat ongetwijfeld om extra aandacht voor de film te trekken. Hij had de parades kunnen bekijken en het eten kunnen proberen, maar in plaats daarvan liep de acteur linea recta naar de populaire attractie. Als Jack Sparrow.

Daar verraste Depp talloze onwetende bezoekers die in hun bootje langs de acteur voerden. „Iedereen was verrast en opgetogen toen ze ‘m zagen!”, vertelde een ooggetuige aan E! News. „Hij gedroeg zich precies zoals zijn karakter in de films.” „Het was surrealistisch voor iedereen in onze boot, een gekke ervaring”, voegde een andere bezoeker toe. „De beste Disneyland-ervaring die we tot nu toe als familie hebben gehad.”

McCartney als piraat

Paul McCartney is in deze Salazar’s Revenge voor het eerst piraat. De 74-jarige Beatle heeft een baard en dreadlocks, zo liet hij vorige week op Instagram met een Disneyposter zien. Verder is het speculeren geblazen. Staat hij aan de kant van Jack Sparrow, of juist niet? Disney heeft het in elk geval prachtig geheim kunnen houden.

Vijfde Pirates of the Caribbean, wraak op de vorige?
De poster die Paul McCartney postte op zijn Instagram.

Altijd kassa

De Pirates of the Caribbean-reeks betekent altijd geld in het laatje, of beter gezegd: dikke stapels flappen. De vierde film, On Stranger Tides, was met 378 miljoen dollar de duurste om te produceren (58 miljoen meer dan Salazar’s Revenge). De tweede, Dead Man’s Chest, bracht wereldwijd het meest op. De financiële man of vrouw kon 1 miljard, 66 miljoen en een beetje noteren.

Vijfde Pirates of the Caribbean, wraak op de vorige?
Foto: Disney Foto: Disney

Dick Maas verslaat Pirates

De Nederlandse regisseur Dick Maas (De Lift, Flodder) scoorde vorig jaar met de trailer van zijn film Prooi een opmerkelijk resultaat. Hij trok met het voorproefje meer nieuwsgierigen dan de trailer van Pirates of the Caribbean deel 5. Prooi, over een leeuw die Amsterdam onveilig maakt, trok op de Engelstalige trailersite New Trailer Buzz binnen enkele dagen 250.000 kijkers. ‘Pirates, die er gelijktijdig opgezet was, had op dat moment 34.000 views. Later zou het bioscoopbezoek voor Prooi dramatisch zijn. Maas was verbijsterd en zei in de media dat hij zich in de steek gelaten voelde door liefhebbers van actie en fantasy. Die 34.000 views zullen voor zijn collega-regisseurs Espen Sandberg en Joachim Rønning wel een slechte generale hebben betekend.

Vijfde Pirates of the Caribbean, wraak op de vorige?
Foto: Disney

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.