Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Entertainment 17 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

‘Fappening 2.0 eist eerste Nederlandse slachtoffer’

Laura Ponticorvo lijkt het eerste Nederlandse slachtoffer van ‘The Fappening 2.0’ te zijn. Hackers lijken opnieuw privémateriaal van meerdere beroemdheden te hebben gestolen, net als in 2014. Vijf vragen over deze nieuwe hack.

1 Hoe zat het met The Fappening 1.0?

In 2014 slaagden hackers erin de internetdienst iCloud te hacken. Daardoor konden ze onder meer bij naaktfoto’s uit de persoonlijke collectie van beroemdheden.

Vanaf 31 augustus 2014 werden verschillende privéfoto’s van beroemdheden online gezet. Door de hack kwamen onder meer foto’s van Jennifer Lawrence en Kate Upton op straat te liggen. Ook onze Doutzen Kroes zou slachtoffer zijn geweest.

Al snel kreeg de grote hack de naam ‘The Fappening’. The Fappening is een combinatie van de woorden ‘fappen’ (masturberen) en ‘happening’.

2 Is het nu weer raak?

Dat zou zomaar eens kunnen. Eerder deze week werden plots naaktfoto’s gelekt van Emma Watson en Amada Seyfried.

In het geval van Seyfried is vrij duidelijk dat het om haar gaat. Bij Watson bestaan de gelekte foto’s uit foto’s waarop ze onder meer bikini’s aan het passen is. Er circuleren ook beelden waarop ze naakt in bad te zien zou zijn, maar volgens haar advocaat gaat het in die foto’s niet om Watson.

3 En de Nederlandse Laura Ponticorvo moet er dus ook aan geloven?

Ja, daar heeft het alle schijn van. Vlogger Ponticorvo, die bekend werd na haar deelname aan Mijn vieze, vette, vervelende verloofde, is van plan aangifte te gaan doen.

Op de van haar gelekte beelden zou te zien zijn dat Ponticorvo seksuele handelingen verricht. Het zou gaan om tientallen foto’s en enkele video’s.

4 Moeten meer BN’ers vrezen?

De hackers stellen ook beelden te hebben uit het privéarchief van Carice van Houten. Die beelden zijn echter nog niet online gezet.

Mocht er echt sprake zijn van een enorme hack, dan is het niet uitgesloten dat andere namen zullen volgen.

5 Hoe kon dit opnieuw gebeuren?

Na The Fappening 1.0 in 2014 heeft Apple maatregelen genomen. De hackers wisten in 2014 op twee manieren bij het privémateriaal te komen: of door de beveiligingsvragen van de accounts goed te beantwoorden of door het automatisch invoeren van veel wachtwoorden tot uiteindelijk het goede wachtwoord werd geraden.

Apple heeft ervoor gezorgd dat die laatste methode niet meer werkt. Bovendien wordt mensen aangeraden gebruik te maken van tweestapsverificatie. Hierbij moet je na inloggen nog een extra code invoeren, die je over het algemeen ontvangt via sms.

Ondanks die maatregelen zijn hackers er toch in geslaagd bij enkele celebs in de iCloud te komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.