Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 25 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Tim Haars over Ron Goossens – Low-Budget Stuntman

„Ik was ongelukkig met mezelf en dat was goed voor mijn rol”, aldus Tim Haars, die vijftien kilo aankwam om de futloze, alchoholistische hoofdpersoon in Ron Goossens – Low-Budget Stuntman te spelen. Ron Goossens uit het Brabantse Zundert groeit na een door zijn cafématen gefilmde stunt uit tot een YouTube-hit en wordt ondertussen door iedereen in zijn omgeving besodemieterd. „Door die extra kilo’s had ik heel weinig energie, een soort afterdinnerdip die nooit stopte was het.”

Het verhaal van Ron Goossens komt uit de koker van filmmakers Flip van der Kuil en Tims broer Steffen, ooit allemaal tegelijk doorgebroken met New Kids. „In hun films ben ik altijd een antiheld”, zegt Tim, die in elke film van het duo een grote rol heeft. „En anti-helden zijn de leukste helden. Het publiek heeft weinig sympathie voor een hoofdpersoon die het allemaal voor de wind gaat.”

Duikbootjes drinken in het café in Zundert.

Hogere wiskunde

Het zich zo fanatiek voorbereiden op een nieuwe rol was iets nieuws voor de 35-jarige acteur, die in een ver verleden tot twee keer toe werd afgewezen voor de Toneelschool en die acteren niet als hogere wiskunde beschouwt. „Je leest het script en dat is tachtig procent van je personage, de overige twintig procent verzin je er bij”, luidt zijn samenvatting van ‘het vak’. „Maar bij deze film heb ik het anders gedaan. Ik probeerde zo ver mogelijk bij mezelf vandaan te komen. Die vijftien kilo extra heeft heeft daar aan bijgedragen. Dit karakter is een tegenpool van mijzelf. Ik heb energie en ik ben scherp terwijl Ron Goossens passief en afwezig is. Maar door deze aanpak wérd ik hem. Dat maakte het spelen heel gemakkelijk.”

Ook bijzonder: Haars deed een aantal van de stunts in de film zelf. „Die waarbij ik uit die brandende auto kom en het water inren bijvoorbeeld. Dat is niet gebruikelijk in Nederland”, zegt hij. „Maar de stuntcoördinator kende mijn achtergrond (Haars had ooit een succesvolle carrière als ‘agressive inline-skater’) en daarom mocht het.”

Op de rode loper met actrice Bo Maerten.

Suffe gast

De directe omgeving van Haars is blij dat de filmopnamen erop zitten en dat hij terug is op zijn oude gewicht, vertelt hij. „Iedereen was wel een beetje klaar met die chagrijnige, suffe en onsympathieke gast die alleen maar dutjes wilde doen. Het was een rare periode. Dat aankomen begon allemaal nog redelijk gezond, met vette vis en veel koolhydraten. Maar op den duur denk je: fuck it. Ging ik naar de FEBO om lekker een frikandel met mayonaise te eten. Het werd steeds meer van: ‘zit er mayonaise bij? Oké, doe maar dan’.

Andere rollen speelde hij niet het afgelopen jaar, wat alles te maken had met zijn veranderde uiterlijk. „Ik werd nog wel eens gebeld maar wanneer ik dan vertelde dat ik vijftien kilo was aangekomen was het gesprek snel klaar.”

Dat, en het feit dat hij niet mocht sporten en door zijn omvang weinig energie had zorgde voor het sombere gevoel uit de eerste alinea. Maar hij is blij dat hij het gedaan heeft. „Ik heb een grens bij mezelf verlegd, dat vind ik interessant. Als ik de kans kreeg zou ik het meteen weer doen.”

Ron Goossens in ‘t kort
Ron (Tim Haars) overleeft op spectaculaire wijze ternauwernood een dronkenmansactie. Als barman en beste vriend Peter (Henry van Loon) het filmpje van de amateurstunt online zet, gaat het viral. Een impresario (Michiel Romeyn) ziet een gat in de markt; hij wil Ron Goossens gaan verhuren als low budget stuntman. Ron is hier verre van gecharmeerd. Totdat hij erachter komt dat zijn vrouw Angela (Maartje van de Wetering), de liefde van zijn leven, met zo’n beetje het hele dorp is vreemdgegaan. Ron wil haar, ondanks alles, niet kwijt en krijgt van Angela het ogenschijnlijk onmogelijke ultimatum. Als hij Nederlands meest succesvolle actrice Bo Maerten (Bo Maerten) in bed weet te krijgen, dan blijft ze bij hem.

In Ron Goossens, Low-Budget Stuntman doen veel bekende gezichten mee onder wie presentator Chris Zegers, rapper Fresku, acteur Waldemar Torenstra, presentator Beau van Erven Dorens en de Duitse schlagerzanger Dennie Christian. Die laatste heeft zelfs een prominente rol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.