Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 25 jan 2017
Leestijd: 3 minuten

Never Nooit Meer: zanger Mark Dakriet woog 180 kilo

Interview. Mark Dakriet (43), bekend als zanger van Re-Play, rekende af met zijn eetverslaving, viel tachtig kilo af en schreef er een inspirerend boek over: Never Nooit Meer.

Hoe gaat het?
Een gekkenhuis is het. Niet normaal. Nadat ik bij RTL Late Night heb gezeten, is het geëxplodeerd. Mijn vrouw en ik zijn de hele tijd mails aan het beantwoorden. Er zitten verhalen tussen van mensen die het leven niet meer zagen zitten, maar energie hebben gekregen door mijn verhaal. En niet alleen mensen met overgewicht, hè.

Wie dan nog meer?
Mensen met een verslaving, burn-out of andere obstakels in het leven en mannen en vrouwen die een partner hebben met een verslaving. Daarom is het goed dat mijn vrouw en vrienden ook aan het woord komen in het boek. Want hoe is het om met een verslaafde te leven? Ik deed helemaal niks, ik zat alleen maar te eten op de bank.

Wat at je zoal?
Bij de McDonald’s bestelde ik bijvoorbeeld vier Big Macs of Quarter Pounders, twee grote friet en zes keer saus. Bij het tankstation vier kingsize snickers, twee zakken winegums, twee zakken chips en een fles Fanta. Bij het volgende tankstation kocht ik opnieuw vanalles. Ik stond ’s nachts, als ik zeker wist dat mijn vrouw sliep, op om de koelkast leeg te gaan eten. Ik werd steeds verdrietiger. Ik was alles kapot aan het maken. Ik wist dat ik dood zou gaan wanneer ik zo door zou gaan.

Mark met de kilo's er nog aan, hier samen met zijn zoontje Eja.

Ik las dat je sinds je de confrontatie met je verslaving bent aangegaan eindelijk weer écht kunt lachen. Hoe lang heb je dat niet gedaan?
Lang. Maar luister, we acteren allemaal. Jij zegt ook weleens dat het goed met je gaat terwijl je eigenlijk een klotedag hebt. Onze pijn laten we liever niet zien. Ik was zo dik dat ik niks meer kon, dus natuurlijk was ik niet gelukkig. Alleen bij mijn vrouw en mijn zoon was ik mezelf. En daar was ik een monster. Niet altijd, maar ik was niet leuk. Als ze over mijn eetgedrag begon werd ik vreselijk boos en dan hield ze op.

Waren dingen anders gelopen wanneer je omgeving wél de confrontatie met je was aangegaan?
Goede vraag. Weet ik niet. Misschien had ik wel ‘bemoei je er niet mee, laat me met rust’ gezegd. Maar ik wil de mensen die mijn boek lezen wel meegeven dat ze toch, op een subtiele manier, het gesprek moeten aangaan.

Denk jij dat er extreem zware mensen zijn die wél gelukkig zijn?
Het lijkt me sterk. Je bent afhankelijk van anderen, dat wil je toch niet? Mijn vrouw moest me aankleden. De druppel was dat ik mijn eigen billen niet meer kan afvegen. Toen dacht ik: no excuses meer. Klaar. Ik ben keihard gaan werken.

Bang om terug te vallen?
Dat gaat never nooit meer gebeuren. Mijn vrouw zegt: ik ben opnieuw verliefd. We kunnen weer winkelen en wandelen. Na een paar stappen was ik altijd kapot, de hele tijd met zakdoekjes in de weer om zweet te deppen. We kunnen weer uiteten. Ik paste nooit in restaurantstoelen.

Hoe ga je nu om met eten?
Ik heb nooit meer slecht eten in huis. We hebben een klein kastje met een sleutel waarachter de pot chocoladepasta staat. Ik hoef hem niet te zien. Waarom zou ik mezelf pesten? En als ik een keer een chipje eet op een feestje dan train ik de volgende dag iets harder. Ik ben om zeven uur de deur uit om training te geven. Dit is mijn nieuwe way of living. Sporten is mijn nieuwe verslaving.

Hoe ziet je leven er nu uit?
Vroeger wilde ik mijn bed niet uit en was ik somber. Nu sta ik met een lach op. Ik sta op het podium met Re-Play en ik ben personal trainer, motivational speaker en ik ben met mijn eigen gym bezig.

Never Nooit Meer kwam uit bij Uitgeverij Unieboek en kost 17,50 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.