Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 16 jan 2017
Leestijd: 5 minuten

‘Crimineel’ Jacob Derwig KLEM in nieuwe dramaserie

Met KLEM begint donderdag de volgende grote Nederlandse serie. Jacob Derwig is de slechterik.

Het goed gewaardeerde Petticoat is nog maar net van de buis, of de volgende Nederlandse dramaserie is al weer daar. Of psychologische dramaserie, beter gezegd. KLEM (VARA) vult het Petticoat-gat tien donderdagen lang. De makers van Overspel en Vuurzee zijn voor deze serie verantwoordelijk. Zij haalden mooie acteursnamen als Georgina Verbaan, Barry Atsma en Jacob Derwig van stal. Metro sprak laatstgenoemde tussen opnames door in jeugdkamp De Stulp bij Baarn.

‘Crimineel’ Jacob Derwig KLEM in nieuwe dramaserie
Vlnr Barry Atsma, Georgina Verbaan, Jacob Derwig, Jamie Grant en Marie Mae van Zuilen. / Theo Smit | ANP

Voor het gesprek met Derwig (47), eerder onder meer te zien in de serie Penoza en de film Publieke Werken, zijn de opnames van een bonte avond op een schoolkamp bezig. ‘Work work work work work’, playbacken enkele kinderen, als een glitterdoek is geopend. Niets wijst er hier op dat we met een drama te maken hebben. Door de vele kinderen zijn ook ouders op de set aanwezig. Een vrouw vraagt of ze met Barry Atsma op de foto mag. Geen probleem. „Je hebt een panorama gemaakt”, zegt ze even later wat teleurgesteld. „Mijn hoofd staat er helemaal op, maar Barry z’n hoofd is eraf.”

Spannend en geestig

„Het is een spannende serie”, zegt Derwig tijdens een pauze, waarin hij eten opschepte onder een blauwe partytent. „Maar ook geestig, het heeft twee kanten.” De acteur is in KLEM de crimineel, Marius Milner. „Hij heeft acht jaar gezeten, maar gaat zijn leven beteren natuurlijk. Er zijn echter bepaalde dingen waar Marius niet vanaf komt, zoals een grote schuld bij een andere boef. Dat geld heeft hij niet, maar ziet mogelijkheden omdat hij kennismaakt met een andere vader op het schoolplein. Die is inspecteur bij de belastingdienst (Barry Atsma, red.). De serie heet KLEM omdat we in onze levens klem komen te zitten doordat onze dochters hartsvriendinnen zijn. We raken verweven in elkaars sores. Voor mijn personage is het ook lastig om na acht jaar weer thuis te zijn, maar hij probeert vooral op te lossen dat er geen geld is. Marius heeft besprekingen met grote criminelen en moet bedenken hoe hij die eventueel moet uitschakelen. Aan de andere kant heeft hij vraagstukken als: gaat mijn dochter mee op schoolkamp of niet. KLEM heeft de lichtheid van de sitcom en het thrillerachtige van een crime. Leuk!”

‘Crimineel’ Jacob Derwig KLEM in nieuwe dramaserie
Georgina Verbaan en Jacob Derwig. / Pief Weyman

De set van KLEM is, als Metro even kijkt, bezaaid met kinderen. Als Derwig na de opnames thuiskomt, wachten er ook weer twee die hij met zijn vrouw Kim van Kooten op wereld zette. Hij vindt het mooi. „Vandaag hadden we met de opnames van die bonte avond een hele leuke middag. De belastinginspecteur en de crimineel waren even verbroederd.” Derwig kreeg er zelfs een jeugdkampgevoel van. „Ik kan me dat nog zó goed herinneren. Mooie plek hoor, hier in de bossen.”

Breder postuur

Voor de tien afleveringen die de serie duurt, werden zo’n 75 dagen in bijna een half jaar uitgetrokken. „Voor mijn persoonlijk was het de langste periode die ik heb gedraaid”, zegt Derwig. „Tussendoor heb ik bewust geen andere dingen aangepakt, om het thuis ook nog een beetje mee te maken. Ik heb mijn best gedaan om voor die crimineel een wat breder postuur te kweken. Ik ben veel naar de sportschool geweest en heb flink gegeten. Dat moest ik goed bijhouden, anders gaat het er net zo hard weer vanaf. Gelukkig vond ik het helemaal niet erg om te doen. Ik kon me op KLEM goed focussen, zonder gedoe met andere agenda’s voor een film of een toneelstuk.”

‘Crimineel’ Jacob Derwig KLEM in nieuwe dramaserie
Foto: Pief Weyman

Derwig verwacht wel wat van KLEM. „De makers hebben zich wel bewezen met Overspel (het derde en laatste seizoen trok 1,3 miljoen kijkers, red.) en het wordt uitgezonden op NPO 1, de zender met de meeste kijkers.” Hij sluit een vervolg van de serie niet uit. „Nee hoor. Overspel werd uiteindelijk ook een reeks van drie seizoenen. Of het zo is heeft vast met kijkcijfers te maken, maar qua verhaal kan het nog wel even door. En ik heb het naar mijn zin. Superfijn om met collega’s als Barry Atsma en Georgina Verbaan te spelen.”

Groot geduld

Dan wordt Derwig weer snel de set opgetrokken. Het is tijd om als vader naar het vertrek van de kinderen bij een dropping te kijken. De tijd die genomen wordt om met de kinderen te repeteren is lang, het geduld met de soms ongedurige jonge acteurs is groot. Als ze eenmaal in een aanhangwagen wegrijden, allemaal met een theedoek voor de ogen, lijkt het alsof je daadwerkelijk in een schoolkamp beland bent. Maar hoe de dropping en de sores van crimineel Marius aflopen, dat zien we vanaf donderdag 19 januari (20.30 uur, NPO 1).

‘Crimineel’ Jacob Derwig KLEM in nieuwe dramaserie
Foto: Pief Weyman

Het verhaal

Wat als je erachter komt dat je jongste dochter hartsvriendin is met de dochter van een gevaarlijke crimineel? Wat als je je dochter ophaalt bij die crimineel, hij bij de voordeur beschoten wordt en jij per ongeluk zijn leven redt? Wat als hij je vanaf dat moment als zijn beste vriend beschouwt? En als je dan ook nog een hoge functie hebt bij de belastingen, waardoor je beter niet in de buurt van die crimineel gesignaleerd kan worden? Dan zit je klem; en heb je de tv-serie KLEM. Naast de eerder genoemde Jacob Derwig, Barry Atsma en Georgina Verbaan, spelen ook Jamie Grant en Marie Mae van Zuilen rollen. Een van de regisseurs is Frank Ketelaar, maandagavond deelnemer in de finaleweek van tv-quiz De Slimste Mens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.