Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 17 jan 2017
Leestijd: 5 minuten

Angela Schijf: Jonge vrouw bleef aan m’n kont hangen

Succesactrice Angela Schijf is de moeder in de grote middeleeuwenproductie Storm: Letters van Vuur. Lange tijd gingen de moederrollen echter aan haar voorbij.

„Wat een grote productie was dit, zeg. Dat merkte je op de set aan alles, het voelde internationaal. Soms deden tweehonderd figuranten tegelijk mee. Allemaal in middeleeuwse kleding, geweldig. Qua productie is het wel het grootste filmcircus dat ik heb meegemaakt.”

Brandstapel

Angela Schijf kijkt met heel veel plezier terug op Storm: Letters van Vuur. De avonturenfilm van regisseur Dennis Bots gaat over Storm (Davy Gomez), een nieuwsgierige en heldhaftige jongen die vijf eeuwen geleden zijn vader van de brandstapel moest redden. Deze Klaas drukt verboden teksten in zijn drukkerij en wordt opgepakt en ter dood veroordeeld. Omdat Storm de originele briefletters heeft, ontstaat ook op hem een klopjacht. Hij krijgt hulp van ene Marieke (Juna de Leeuw), een bijzonder meisje dat in de tunnels onder de stad leeft. Ondertussen moet het jochie zien te dealen met mensen waarvan hij denkt dat ze te vertrouwen zijn.

Angela Schijf: De jonge vrouw bleef aan mijn kont hangen
Davy Gomez als Storm.

De film speelt zich af in het Antwerpen van de zestiende eeuw, maar gedraaid werd er in die stad amper. Schijf acteerde in Luxemburg en oude Belgische stadjes waar de tijd heeft stilgestaan. „Er zijn bij de Waalse grens nog prachtige oude stadjes met mooie kerkpleinen. Daar moesten dan wel even de parkeermeters worden ingepakt.”

Niet schuwen

Storm: Letters van Vuur is een familiefilm voor 9+, maar de film is qua onderwerp redelijk heftig. Schijf daarover: „Het is wel wat er toen aan de hand was. Moet je dat dan schuwen? Het verhaal wordt milder door de ogen van Storm, vanuit de blik van een 12-jarige jongen. Het is op de eerste plaats een spannende avonturenfilm. De moraal van het verhaal blijft heel puur, dat je moet luisteren naar elkaar en ieder z’n eigen leven moet laten leiden.”

Het was niet mals in die tijd, zeker als je Schijfs personage bekijkt, de moeder van Storm. Die vindt het gevaarlijk om een andere mening te hebben, vindt dat er maar één geloof is, koopt haar zonden af en dat in een tijd waarin Antwerpen het voorbeeld van vroomheid moest worden. Schijf: „De moeder is een katholieke vrouw. Op zich is het ook gemakkelijk: als je kiest voor één ding, één richting, dan hoef je alleen nog maar cijfers en letters te verbinden. Als er aan haar keuze gemorreld wordt, krijgt ze het lastig. Ze maakt een mooie ontwikkeling door, met de strijd tussen haar geloof en de liefde voor haar man en zoon.”

Angela Schijf: De jonge vrouw bleef aan mijn kont hangen
Angela in Storm naast 'haar man' Yorick van Wageningen.

Vijf eeuwen verder zij we qua gevaar van het hebben van een afwijkende mening nog niet veel opgeschoten, vindt Schijf ook. „Het onderwerp van de film is behoorlijk relevant. We hebben nog steeds mensen nodig die voorvechters zijn van de vrijheid van meningsuiting.” Dat dat op internet de spuigaten uitloopt, vindt ze de andere kant van het meningenverhaal. „Ik heb het moeilijk met social media. Mensen verliezen daar hun grenzen of zo. Mijn kinderen leer ik dat je op internet alleen moet communiceren wat je ook in iemands ogen zou zeggen. Onze generatie moet als eerste de regels opstellen voor deze nieuwe vorm van communicatie. Ik kan niet even copy-paste doen van wat mijn ouders me hebben meegegeven. Goh, ik vind het allemaal maar retelastig.”

Tijd is voorbij

Angela Schijf is nu 37, speelt niet voor het eerst de moeder, maar heeft daar lang op moeten wachten. „Ik had zelf al jong een kind, maar zag kinderloze actrices om me heen moeder spelen terwijl ik er niet voor werd gevraagd. De jonge vrouw bleef een beetje aan mijn kont hangen, maar die tijd is voorbij.”

De actrice genoot van het spelen in zo’n groot ‘kostuum-avontuur’ („ver teruggaan in de tijd stond wel op mijn lijstje, hoor”). Ze trof acteerkanonnen als Yorick van Wageningen als haar man (de acteur was regelmatig in Hollywood actief) en de Vlaamse ster Peter van den Begin. Echter, als één actrice in Storm: Letters van Vuur opvalt, dan is het de eerdergenoemde Juna de Leeuw. Ook Angela Schijf genoot van de tiener. „Ik ben enorm van haar onder de indruk. Die is nu al actrice, hè, op zo’n jonge leeftijd. Haar inborst, haar gedrag op de set, die ogen die ze in haar hoofd heeft: ongelooflijk. Als zij hiermee doorgaat en een gevierd actrice wordt, dan hoop ik nog eens een theetje met Juna te drinken als ik oud en rimpelig ben.”

Angela Schijf: De jonge vrouw bleef aan mijn kont hangen
Juna de Leeuw als het meisje die in de tunnels onder Antwerpen leeft.

De Schijf van Vijf

Angela Schijf is trots op Storm: Letters van Vuur. Als ze nog vijf zeer geslaagde titels moet kiezen, dan is dit haar Schijf van Vijf.

1 42nd Street

„Mijn eerste theaterervaring in een grote musical. Ik had de hoofdrol met veel dansen en tappen – toen mijn grote liefde – en won een Musical Award.”

2 Flikken Maastricht

„De serie draag ik nu tien jaar met me mee, ik ben met mijn personage hierin ouder geworden.” Schijf won voor haar rol als Eva het afgelopen jaar de Zilveren Televizier-Ster.

3 Daglicht

„Een film waar ik zelf naar zou gaan kijken, het is helemaal mijn smaak. Ik kreeg er een Rembrandt Award voor.”

4 Van God Los

„Omdat de film inmiddels een klassieker is geworden.”

5 Kreutzersonate, als het verlangen maar stopt

„Mijn man Tom schreef deze toneelproductie en samen hebben we het stuk geproduceerd en gespeeld. Een ode aan de klassieke muziek, iets wat mij altijd in vervoering brengt.”

Storm: Letters van Vuur draait vanaf donderdag in de bioscoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.