Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 20 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Mooi afscheid Danny de Munk, nieuw ratje gevonden

Titel: Ciske de Rat. • Genre: musical. • Van: Stage Entertainment (Albert Verlinde). • Gezien: zondag, première in DeLaMar Amsterdam. • Met: Danny de Munk. • Beoordeling: 4 uit 5.

Hoe snel een klein mannetje met een pet in de harten kan worden gesloten. Het gebeurde zondagmiddag in DeLaMar, tijdens een van de eerste scenes van de musical Ciske de Rat. Het mannetje heet Silver, is 8 (!) en komt net als het straatschoffie van weleer – Danny de Munk – uit hartje Amsterdam. Wát een vondst…

Tietjanberelul

De benen uit elkaar, het lichaam een beetje kromgebogen en met een blik van ‘hey, wat moet je nou’ (of ‘krijg nou allemaal de kolere’, zo je wilt) richting het publiek. Deze Silver was uitgekozen om de première van Ciske te spelen; en terecht. Zelden een kind zo mooi en in plat-Amsterdams tietjanberelul horen roepen. Silver is overtuigend, heeft een prachtige zangstem en de grote rol lijkt hem moeiteloos af te gaan.

De familiemusical keerde na tien jaar op de planken terug. Destijds werd hij geschreven voor Danny de Munk, door ook een oude Ciske in het verhaal te brengen. Deze Cis Vrijmoeth kijkt als soldaat terug op zijn verschrikkelijke jeugd vol klappen. Een jeugd die eindigde met een fatale seconde waarbij Ciskes moeder door zijn schuld om het leven kwam.

Mooi afscheid Danny de Munk, nieuw ratje gevonden
Het fatale moment tussen Ciske en moeder Vrijmoeth (Ellen Evers).

De Munk is er ook nu weer bij. Een afscheid is het wat de Ciske uit de film van 1984 betreft. Misschien heeft hij dat vaker gezegd, maar mocht het zo zijn dan kan De Munk een triomftochtje vieren; eerst een paar maanden in DeLaMar en dan in het land. Hij is uitstekend op dreef. Wat hij in zijn carrière ook allemaal voor leuke dingen heeft gedaan, als hij met de Westertoren in beeld ‘Amsterdam hé pak me dan’ begint te zingen is het weer duidelijk: De Munk is Ciske en Ciske is voor zijn loopbaan geweldig geweest.

Boris van der Ham

De cast van deze Ciske de Rat is met onder meer Ellen Evers (uitstekende moeder), Bas Keijzer (vader), Ad Knippels (prettige meester Bruijs), Brigitte Nijman (tante Jans) en Sophie Veldhuizen (Suus Bruijs) prima. En wat heeft die ex-politicus Boris van der Ham als inspecteur een leuke stap naar het theater gemaakt. Van der Ham spreekt zeer naturel, in tegenstelling tot de overdreven praatmaniertjes die musicalacteurs zich regelmatig aanmeten (ook in deze voorstelling gebeurt dat).

Mooi afscheid Danny de Munk, nieuw ratje gevonden
Danny de Munk is uitstekend op dreef.

Vol overgave

Maar ja, die Silver, wat een schitterend ventje. Jammer dat niet iedereen hem door zijn leeftijd en de wet – hij mag ruim twintig shows spelen – kan zien. Tijdens een van de laatste scènes met alleen De Munk en Silver op het podium, lijkt oude Ciske de fakkel definitief aan een nieuw ratje over te dragen. En voor de pauze gebeurde zo’n moment ook al een keer. Uiteraard tijdens dat nummer dat we allemaal kunnen meebrullen, Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen. Bewonderenswaardig hoe Danny de Munk dat liedje na 32 jaar nog altijd met overgave zingt.

https://www.youtube.com/watch?v=iabyKFOHtvE

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.