Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 24 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Hoe Qmusic-dj Stephan Bouwman bij The Voice kwam

Qmusic-dj Stephan Bouwman dook vrijdag op in The Voice of Holland en heeft een bijzonder verhaal.

The Voice of Holland kende vrijdag met ruim 2,7 miljoen kijkers een droomstart en zat vol talenten met goede verhalen. Van de dochter van Frank Masmeijer, de voormalige tv-ster die wordt verdacht van drugshandel, tot Rachel die ooit lid van de succesvolle formatie K-Otic was. Metro belde echter met Stephan Bouwman (26) die de harten van de coaches stal met een uitvoering van James Bays Let It Go.

Verzoeknummers op piano

Schiedammer Bouwman is radio-dj bj Qmusic. Hij maakt op zaterdag en zondag programma’s tussen 21.00 en 00.00 uur (en vult soms ook de nachtelijke uren) en staat bij zijn luisteraars bekend als de man die verzoeknummers op zijn piano speelt. „Muzikant worden was geen jongensdroom”, moet hij toegeven. „Ooit dacht ik aan brandweerman of aan grafisch ontwerper, zoals mijn vader. Maar ik hield liever mijn ogen open voor allerlei dingen, wat tot meerdere studies leidde en een cv dat een rommeltje is, haha.”

Bouwman besloot op zijn dertiende te gaan drummen en belandde, toen dat door zijn ouders verboden werd, achter de van zijn overgrootmoeder geërfde piano. „Met een laptop erbij en op het gehoor heb ik uitgezocht hoe zo’n piano werkt. Ik kon echter geen bandje vinden die een pianist nodig had, dus ben ik ook gaan zingen. Ik zette filmpjes op YouTube en dat vonden mensen leuk. Daardoor kwam ik door toeval bij de radio terecht, Omroep Salto in Amsterdam. Dat was het moment dat ik dacht: ‘Radio maken is misschien nog wel toffer dan muziek maken’. Toch heb ik het altijd gecombineerd.”

Hobby met studiefinanciering

Een echt doel in zijn leven had Bouwman nog steeds niet. „Ik had een hobby en leefde van studiefinanciering. Het werd tijd om serieuzer te worden, want iets professioneels wilde maar niet lukken. Ik moest dus een baan zoeken en kwam op een kantoor waar ik offertes maakte voor liftreparaties. Mijn collega’s waren top, het werk was verschrikkelijk. Ik reed soms met tranen in mijn ogen naar mijn werk.”

Een vriendin, nu verloofde, werd Bouwmans geluk. Zij maakte haar aanstaande duidelijk dat hij zes maanden de tijd moest nemen om een keuze te maken. Bouwman: „Al was ik kantineschoonmaker bij de landelijke radio geworden, ik had het gedaan. Als ik er maar binnenkwam. Het lukte, anderhalf jaar geleden werd ik bij Qmusic aangenomen.”

Stem voor braderie

Dat hij verzoeknummers in zijn programma speelt werd door de luisteraars gewaardeerd en die tipten hem: doe eens mee aan The Voice. Bouwman: „Maar ja, ik geloof nooit zo in mezelf. Ik vond dat ik een leuke stem voor de braderie had.” Toch ging hij, de rest is sinds vrijdagavond geschiedenis.

https://www.youtube.com/watch?v=muG5ry2vqXo

Alle vier de coaches draaiden om. Sanne Hans smeekte Bouwman in zijn team te komen en liet hem voelen hoe hard haar hart bonsde („dat ging snel een eigen leven leiden, ik raakte echt haar borst niet aan haha”) en Waylon meldde dat iemand als Bouwman de reden is waarom hij op de coachstoel van The Voice of Holland zit.

Zelf op de stoel

Hij koos Waylon, dat had Bouwman vooraf al bedacht. En nu? „Mensen vragen me al of ik stop bij Qmusic. Maar waarom zouden dingen niet kunnen samengaan? Ik heb in elk geval meer zelfvertrouwen gekregen en mijn nieuwe droom is om eigen muziek te maken. Enne… ooit zelf op de stoel van The Voice of Holland zitten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.