Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 26 okt 2016
Leestijd: 5 minuten

Heftige Hartenstrijd met Jennifer Hoffman

Daten waarbij twee mensen een totaal verschillend uitgangspunt hebben, dan heb je de romcom Hartenstrijd die vanaf donderdag in de bioscoop draait.

De Nederlandse filmliefhebber wordt weer (eens) getrakteerd op een hilarische zoektocht naar oprechte liefde: Hartenstrijd. In deze vermakelijke romantische komedie moet de charmante kroegbaas en vrouwenverslinder Sven bewijzen dat hij kan daten met een dame zonder met haar naar bed te gaan. Juist hij komt motoragente Tina tegen, een vrouw die zich niet meer wil binden en alleen nog wil daten voor de seks. Hartenstrijd is van regisseur Janice Pierre (Danni Lowinski) met onder meer Georgina Verbaan in een knettergekke rol, Eva van de Wijdeven, Anniek Pheifer en Oscar Aerts. Metro trof de ‘Tina en Sven’, Jennifer Hoffman en Tibor Lukács, in de knusse maar sjieke koffieruimte van The College Hotel in Amsterdam. Hun personages zijn niet meteen bij de acteurs te plaatsen… toch?

Heftige Hartenstrijd met Jennifer Hoffman
Georgina Verbaan speelt een knettergekke, maar knap uitgevoerde rol.

Tijdmachine Barabas

Lukács (Homies, Flikken Maastricht): „Qua womanizer en een goeie kroeg bezitten, nee, dan ben ik bepaald geen Sven. Hoe hij doet, dat is een beetje het leven dat ik een jaar of tien geleden leidde ofzo. Ik ben in de tijdmachine van professor Barabas gestapt. Hij date veel en wil naar iets serieus toe, wat dat betreft begrijp ik hem wel. Qua figuur is hij echter een ver van mijn bed-show.”

Hoffman (Dokter Tinus): „Ik ben als Tina eigenlijk ook in die tijdmachine gestapt. Ze heeft een grote liefde, denkt ze, maar het gaat weer eens verkeerd. Opeens valt het kwartje en denkt ze ‘ik ga helemaal geen moeite voor mannen en de liefde meer doen’.”

Uiteraard komen de twee hartenstrijders elkaar tegen. Sven heeft met een vriend gewed dat hij vijf keer met een vrouw kan daten zonder seks te hebben en denkt ‘wacht eens even, dat is haar’. Tina zoekt alleen maar genot en denkt ‘kat in ’t bakkie!’. Lukács: „En dan blijkt het nog een uur lang best ingewikkeld te zijn, haha.” Hoffman: „Je wilt als kijker dat ze echt bij elkaar komen, maar ja…”

Heftige Hartenstrijd met Jennifer Hoffman
Tibor Lukács met vriend Oscar Aerts waarmee hij een weddenschap aangaat.

Hoffman wilde bij haar eerste filmhoofdrol een herkenbare Tina neerzetten. „Althans, ik herken het wel. Dat je er op een gegeven moment helemaal klaar mee bent.” Enthousiast: „En ik vond het uiteraard bijzonder leuk dat ik een stoere motoragente mocht spelen.” Sven moest wat Lukács betreft meerdere kanten hebben: „Eerst is hij de womanizer, maar geconfronteerd met de dood van zijn ouders is hij wees en heeft hij niets meer. Die eenzaamheid wil hij kwijt. Misschien wordt Sven bij wijze van spreken wel meer vrouw dan Tina was.” Hoffman: „Dat spelen was best een zoektocht. Je moet je telkens indenken dat de ene heel graag iets wil en de ander per se niet.” Iets minder serieus: „Gelukkig is het een romantische komedie. Dan weet je nóóit of de twee elkaar krijgen.” Lukács: „Inderdaad, nóóit.”

Uitstekend filmland

Nederland lijkt een uitstekend filmland om een romcom in de bios te brengen. De mensen komen met drommen tegelijk kijken. Lukács: „Er zijn er flink wat. Ik hoop dat deze spin-off van Hartenstraat (2014, red.) de kijker toch net weer iets anders geeft.” Hoffman: „Dat vond ik ook wel toen ik Hartenstrijd zag, het is anders dan ik ken. De film is iets rauwer, net wat minder zoet dan ik gewend ben.” Lukács: „Bovendien krijg je naast het lijntje dat je moet volgen veel absurditeit. Dat iets afwijkt van het normale spreekt me aan en vind ik erg grappig.”

Heftige Hartenstrijd met Jennifer Hoffman
Jennifer Hoffman als Tina, met haar vriendin; Eva van de Wijdeven als intimiderende kleuterjuf.

Hoffman: „Nederland is behoorlijk goed in bepaalde genres, neem de kinderfilm.” Lukács: „Dat genre zou meer aandacht mogen krijgen op het Kalverengala. Bij familiefilms zijn we misschien wel vooruitstrevend in Europa. De Boskampi’s en Meester Kikker bijvoorbeeld, wat een topfilms.” Hoffman: „We maken gewoon prachtige dingen, al zou het vet zijn om voor een productie eens een enorm budget te hebben.” Lukács: „En op scenariogebied valt nog wat te winnen – al weet ik niet precies waar dat aan ligt – maar er zal vaak te weinig tijd zijn.” Over het scenario met de heftige hartenstrijd tussen Tina en Sven waren beiden in elk geval zeer te spreken (‘deze is met veel plezier gemaakt’, vindt Lukács).

Janken met chips

Jennifer Hoffman: „Ik ben dol op romantische komedies, mijn kast puilt er van uit. Dirty Dancing heb ik ieder jaar wel een of twee keer gezien. Ik heb er altijd wel zin in, in een horror niet en bij een thriller ben ik bang dat ik niet kan slapen. Laat mij maar lekker ontspannen in m’n eentje met chips en janken. Dan ben ik heel tevreden met mezelf.”

Patrick Swayze en Jennifer Grey in Dirty Dancing.
Patrick Swayze en Jennifer Grey in Dirty Dancing. / ANP Kippa Foto: ANP

Tibor Lukács: „Ik ben besmet geraakt door Four Weddings and a Funeral. Door Hugh Grant en ik was helemaal verliefd op Andie MacDowell. Een goeie romantische komedie vind ik heel prettig om naar te kijken, een soort lekkere hamburger.”

Heftige Hartenstrijd met Jennifer Hoffman
Andie MacDowell en Hugh Grant in Four Weddings and a Funeral. / ANP Kippa

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.