Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 21 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

The Lion King: kleine Nala’s worden groot

De cast van de koning der musicals, The Lion King, presenteerde zich dinsdag met de eerste resultaten aan de pers.

Teleurstelling en dolle vreugde liggen soms dicht bij elkaar. Gaia Aikman (24) trad eind vorig jaar vol energie aan in de eerste liveshow van The Voice of Holland. Het talent van Team Ali B strandde meteen. Echter, drie dagen eerder had ze auditie gedaan voor de rol van Nala in de succesvolste musical ter wereld van dit moment, The Lion King. Ze werd gekozen en kreeg bij dezelfde werkgever Stage Entertainment ook een plaats in het ensemble van The Bodyguard.

The Lion King: kleine Nala's worden groot
De cast met in het midden producent Albert Verlinde.

Dierenmaskers

Dinsdag werd de nieuwste versie van The Lion King gepresenteerd in de Studio’s Aalsmeer, daar waar ooit Goede Tijden, Slechte Tijden werd opgenomen en de eerst Big Brother-deelnemers woonden. Daar wordt gerepeteerd voor een show van bijna drie uur. In de repetitieruimtes zijn alle dierenmaskers te zien en vooral de enorme giraffes vallen op. Producent Albert Verlinde kijkt er vol trots naar: „Wat dit betreft is The Lion King toch wel de mooiste titel om te maken.”

Een enthousiaste groep acteurs klapt de handen stuk als de pers enkele voorproefjes krijgt te zien. Veel dansers en zangers komen uit het buitenland, waarbij een Zuid-Afrikaanse artiest vertelt dat ze al in zes andere landen in The Lion King actief was.

The Lion King: kleine Nala's worden groot
De Zuid-Afrikaanse die aan haar zevende Lion King bezig is.

Ook voor de geboren Surinaamse Gaia Aikman is dit niet haar eerste versie. Als 12-jarige was ze ook al Nala, de leeuwin die aan de zijde van Simba de troon van het dierenrijk voor haar geliefde probeert terug te winnen van hun verschrikkelijke oom Scar (Jorrit Ruijs) en tot de wereldberoemde circle of life komen. Destijds was ze uiteraard de jonge Nala, maar de rol veranderde haar leven direct. „Of ik ooit de oudere Nala zou zijn, daar dacht ik toen niet over na. Ik was me er als kind wel van bewust in wat voor groots ik was beland. The Lion King vormde me tot wie ik nu ben en ik heb zelfs nog vrienden van toen. Ik zong al van jongs af aan, maar toen ik op dat podium stond, wist ik: dit is het. Voor de rest van mijn leven wil ik zingen, dansen en acteren. Als ik de kans ooit had gehad om de show in het buitenland te doen, dan had ik dat gedaan. Het is zo’n prachtig verhaal. Maar toen kwam hij dus opeens weer naar Nederland.” Zenuwen voor de première heeft ze nog helemaal niet: „Ik kan echt niet wáchten.”

The Lion King: kleine Nala's worden groot
Dansers demonstreerden een stuk uit de voorstelling.

Dat kunnen er velen niet, gezien de reacties op de eerste optredens van dinsdag. De premièrevoorstelling wordt gespeeld op zondag 30 oktober in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Dan wordt ook gevierd dat in het theater, dat Joop van den Ende ooit voor 1 gulden op de kop tikte, een kwart eeuw musicals worden gebracht.

80 miljoen

Walt Disney bracht The Lion King in 1994 als film uit en deze was drie jaar later al een musical op Broadway New York. Joop van den Ende bracht de titel in 2004 uit in het (AFAS) Circustheater in Scheveningen, ook de komende plaats van de voorstelling. In 2,5 jaar speelden onder meer Carolina Dijkhuizen en Edwin Jonker de show ruim 900 keer. In 2005 won The Lion King de John Kraaijkamp Musical Award als beste musical van het jaar. Elton John tekende met Tim Rice voor de wereldwijd bekende muziek, die in theaters nu door 80 miljoen mensen is gehoord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.