Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 jun 2016
Leestijd: 4 minuten

Lisanne (18): van botkanker tot Ziggo Dome en album

Botkanker was de diagnose twee jaar geleden bij vechtersbaas Lisanne Spaander. Wat volgde: optreden in Ziggo Dome en een eigen plaat.

Ze glimlacht van oor tot oor tijdens het gesprek in een hotelbar in Amsterdam. Lisanne Spaander, net 18 uit Harderwijk, lijkt en is een gelukkige meid. Hoe anders was dat in oktober 2014, toen zij dat ene woord van een arts hoorde, dat aankwam als een mokerslag. Botkanker.

Bikkelharde strijd

We zijn nu twee jaar, chemokuren in Nijmegen, haarverlies, een bikkelharde strijd en ook een aantal wonderen verder. Dat alles resulteerde in genezing en een eigen album, Mijn Strijd. De hoesfoto werd gemaakt door een onbekende op fotografiegebied, Marco Borsato. De verslaggever durft de vraag amper te stellen, maar Lisanne begint er zelf over: „Als ik niet ziek was geworden, was ik nooit op deze manier doorgebroken in de muziek. Misschien ooit anders, maar niet zo.”

Lisanne (18): van botkanker tot Ziggo Dome en album
Lisanne met Marco Borsato.

Want wat gebeurde er in vogelvlucht? Eenzaam in het ziekenhuis schreef Lisanne Vechtersbaas, een lied dat haar kracht gaf. De havoscholiere (Theaterklas) werd door het tv-programma Staatsloterij Puur Geluk verrast, ze mocht Vechtersbaas met de Marcel Fisser Band op de buis zingen. Een tweede wens kwam uit: Marco Borsato mocht ze bezoeken in zijn kantoor, door het ziekenhuis geregeld. De twee hadden direct een klik. Samen belandden Lisanne en de muzikant aan tafel bij Humberto Tan, Borsato nodigde haar uit op te treden bij zijn slotconcert van Symphonica in Rosso in Ziggo Dome en maakte zoals gezegd haar albumfoto.

Lisanne (18): van botkanker tot Ziggo Dome en album
De foto van Marco Borsato

Hart volgen

„Muziek was mijn beste maatje toen ik ziek was”, zegt de zo vrolijke tiener. „Zingen vond ik altijd al superleuk, ik zat in bandjes. Maar er zijn zo veel goede zangers en zangeressen, waarom zou ik doorbreken? Ik twijfelde of ik een muziekopleiding zou gaan doen of een studie waarbij ik zeker een baan zou vinden. Nu ik ziek geweest ben, volg ik mijn hart en doe ik wat leuk vind.”

Ooit deed Lisanne al auditie voor The Voice Kids. De stoelen draaiden niet, Borsato had als coach eens moeten weten. Nu is hij tenslotte betrokken bij Mijn Strijd. Lisanne, die veel optreedt voor andere zieke kinderen en goede doelen, kan het amper bevatten wat haar allemaal is overkomen. Het havo-examen zit er inmiddels op, dus er is meer tijd om de bühne op te gaan met het werk van haar plaat. „Nu ik schoon ben, hoop ik met mijn muziek anderen kracht te geven.”

Lisanne zingt Vechtersbaas in RTL Late Night:

Teksten Mijn Strijd

Lisanne reageert op zes teksten van haar album.

Kijk me aan, kijk niet weg (Vechtersbaas)

„Ik had geen haar meer en vrienden en klasgenoten keken me anders aan. Dat wilde ik niet, ik had hen nodig. Dus ik heb iedereen gezegd dat ik gewoon die Lisanne was van voorheen. Ik was wel ziek, maar ik was niet die ziekte zelf.”

Ik heb je vriendschap nodig, alleen zijn maakt me bang (Ik Mis Je)

„Dat gaat over mijn vrienden. Ik miste hen. Als zij een feestje hadden, lag ik elke keer alleen op mijn kamertje. Dan wilde ik dat het weer net als vroeger was.”

Ik ken geen angst, maar overwin (Als Je Danst Met Mij, duet met Jeroen van der Boom)

„Ik ben klaar met de ziekte, ben helemaal blij en geniet van dingetjes in het leven. Jeroen ken ik van de Kikashow, daar hadden we afgesproken samen een duet te gaan zingen. Super dat hij wilde meedoen.”

Lisanne (18): van botkanker tot Ziggo Dome en album
Lisanne zingt haar duet met Jeroen van der Boom.

Mag ik dan bij jou schuilen, als het nergens anders kan? (Mag ik dan bij jou?, Claudia de Breij)

„Mijn moeder Ilona was en is er altijd voor mij. Dit gaat over haar en is voor haar.”

Zo trok je mij de wijde wereld in (Dichtbij Jou)

„Weer mijn moeder. Ook als ik me heel slecht voelde en niet meer kon, zei ze ‘hup Lisanne we gaan’.”

Moeder Ilona zelf: „Dan gingen we naar het bos en was Lisanne bij de eerste boom op. Al was het maar één boom, ik vond het een hele stap en waren we er toch even uit geweest. Dat gaf haar achteraf heel veel energie.”

Vier het leven om je heen (Droom Durf Doe en Deel, Marco Borsato)

„Je moet dromen en doen. Ik kan nu het leven vieren en aan mijn toekomst bouwen.”

Nogmaals Vechtersbaas, Lisanne is hier 16 en zeer ziek:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.