Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 7 jun 2016
Leestijd: 4 minuten

Circustheater, 25 jaar na de gulden van Joop

Het is 25 jaar geleden dat Joop van den Ende het Circustheater in Scheveningen voor 1 gulden kocht. Twee sterren spreken.

„Er was in ’91 amper ruimte achter het toneel. Er waren amper douches en in de kantine konden niet eens tien mensen staan. Toch was het ons vaste huis dat heel vertrouwd voelde.” „Echt waar? Geestig.” „We zaten hutjemutje in één gang, in welke kleedkamer zit jij?” „Die kleedkamer naast jouw Chicago-poster.”

Douwes en Maas

In gesprek zijn de musicalsterren Pia Douwes en Anouk Maas. Ze praten over het Circustheater in Scheveningen, daar waar het voor Douwes qua bekendheid echt begon en waar Maas nu voor het eerst staat, met een hoofdrol in Beauty and the Beast.

Circustheater, 25 jaar na de gulden van Joop
Anouk Maas. / Foto: Roy Beusker

Musicalland

Het Circustheater, nu met AFAS ervoor als officiële naam, was vanaf 1904 een circusgebouw en concertzaal geweest. De gemeente Den Haag deed het pand voor een symbolische gulden van de hand aan Joop van den Ende. De voorwaarde: het moest een theater worden. Dat is Van den Ende en het huidige Stage Entertainment gelukt. Vanaf de eerste show, Les Misérables, was Nederland een musicalland geworden, met soms 3 miljoen musicalbezoekers door het hele land per jaar.

Pionieren

Voor Pia Douwes is het Circustheater, naast haar vele werk in het buitenland, een tweede thuis geweest. Zij stond zowel in Les Misérables, als Elisabeth en Billy Elliot: „Het was pionieren in de begintijd, maar tegelijkertijd een feestje. Iedereen uit Les Mis is een grote naam geworden. Paul de Leeuw, Danny de Munk, Ernst-Daniël Smid, Henk Poort, Joke de Kruijf, Vera Mann, Simone Kleinsma, Doris Baaten, Stanley Burleson, noem maar op. Dat geldt zelfs voor ensemblemensen van toen, zoals Oren Schrijver en Jorge Verkroost. Het musicalvak was nog niet zo uitgebreid. Er waren niet veel stukken en musicalmensen, iedereen stond toen in het Circustheater.”

Circustheater, 25 jaar na de gulden van Joop
Pia Douwes. / Foto: Simone Leonhartsberger

Voor Anouk Maas, die als Belle avond aan avond in de armen van het beest valt, is het gebouw nieuw. „Ik heb er natuurlijk wel voorstellingen gezien, maar nu is het mijn tweede huis. Van een eigen kleedje om onder te liggen tot toiletspulletjes. Het is allemaal daar, want je bent er bijna de hele week.” Douwes: „Het moet je tweede huis worden, omdat je er zoveel tijd doorbrengt. Je moet je er goed voelen. Er moet goed eten zijn, een bank waar je lekker kunt liggen bij dubbele voorstellingen. Luxe hoef ik niet, comfort wel.”

Circustheater, 25 jaar na de gulden van Joop
Anouk Maas in The Beauty and the Beast. / Deen van Meer

Nachtje Kurhaus

Wat de twee zingende actrices en danseressen betreft is het Circustheater hét musicaltheater. Douwes: „In ieder geval het meest gerenommeerde. In Carré is veel meer dan musical. Naar Scheveningen ga je voor een hele dag of weekend. Met strand en een nachtje Kurhaus erbij.” Maas: „Het binnenlopen van het Circustheater alleen al, met die chique mannen aan de deur. En de grootsheid met 1800 stoelen, je bent echt even uit, even weg.”

Joop van den Ende heeft destijds een goede zet gedaan, vinden beiden. Douwes: „Joop heeft een visie, hij ziet iets en zet dat door. Hij pakt het aan en maakt er wat van. Dat vind ik zo bijzonder aan hem. Als artiest wil je er dan gewoon staan.” Maas: „Ja, die vastberadenheid. Joop heeft iets ontwikkeld waar je met de hele familie naartoe wilt gaan.”

Circustheater, 25 jaar na de gulden van Joop
Pia Douwes in Billy Elliot. / Alastair Muir

Het Circustheater heeft altijd grote titels als The Phantom of the Opera, Mary Poppins en straks The Lion King gehad. Wat zou er volgens de twee ooit nog te zien moeten zijn? Na lang beraad, geeft Anouk Maas het antwoord: „Hamilton, dat nu een gigantisch succes op Broadway is.” Douwes: „Maar The Lion King is natuurlijk een hele mooie familievoorstelling, precies waarvoor het Circustheater bedoeld is.”

Kaartenactie

25 jaar AFAS Circustheater wordt niet gevierd met een grote jubileumshow, maar met het publiek. De hele maand juni geldt er een 2 kaarten voor de prijs van 1-actie voor Beauty and the Beast (op = op). Anouk Maas: „Ik vind het leuk dat het gevierd wordt met trouw publiek dat altijd is komen kijken. Dat dat publiek een cadeautje krijgt.” Pia Douwes: „Het is eens wat anders.” De musical is tot en met 4 september te zien. Maas vertrekt dan naar Hair en The Lion King neemt vanaf oktober z’n intrek in het Circustheater.

Wat stond er?

Les Misérables: december 1991 – mei 1992.

The Phantom of the Opera: augustus 1993 – augustus 1996.

Miss Saigon: november 1996 – juli 1999.

Elisabeth: november 1999 – juli 2001.

Aïda: oktober 2001 – augustus 2003.

The Sound of Music: september 2003 – januari 2004.

The Lion King: april 2004 – augustus 2006.

Beauty and The Beast: september 2006 – januari 2007.

Tarzan: april 2007 – mei 2009.

Ciske de Rat: juni – november 2009.

Mary Poppins: april 2010 – augustus 2011.

Wicked: november 2011 – januari 2013.

Sister Act: maart 2013 – augustus 2014.

Billy Elliot: november 2014 – november 2015.

Beauty and the Beast: december 2015 – september 2016.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.